Antepliler kime teneke bağlarlar!

YAYINLAMA: 02 Şubat 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 02 Şubat 2014 / 18.00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bazı ürünlerde kredi kartlarına taksit sayısını 9 ile sınırlandıran, bazı ürünlerde ise tamamen kaldıran Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği çok şükür yürürlüğe girdi.

Aslında gecikmiş olmakla birlikte son derece yararlı bir karara imza attı BDDK.

 

2014’e 100 milyar TL kredi kartı borcu ile girdik. Bunun yarısı taksitli kredi kartı borcu.

Öyle ya, Avrupa’da kişi başına en çok AVM’nin düştüğü ülke Türkiye olduğuna göre, bu kadar kredi kartı borcu belki az bile!

Her yıl yalnız akıllı, akılsız cep telefonlarına 5-6 milyar dolar harcarsanız, ki buna bütün dünya uygun bir yeri ile gülüyor, dış ticaret dengelerini aptalca olumsuz yönde etkilemiş olursunuz.

Ayranı yok içmeye tahtiravalli ile gider bilmem ne yapmaya” misali, telefon modelleri değiştikçe 3 yıl vade ile yenisini almak gerekli midir, akıl karı mıdır?

 

Şehrimizde son açılan iki AVM’nin arsasının nasıl satıldığını Gaziantep’te yaşayan aklı başında herkes biliyor.

Modern hastanecilik yapan Acıbadem Grubu’nun Gaziantep’te hastane açmak için buldukları iki arsanın aynı makam tarafından kabul edilmemesini nasıl açıklamak gerekir acaba?

AVM’ye var, ama hastaneye yok!

Bunun nedenini de aklı başında çok kişi biliyor ama elden bir şey gelmiyor!

Gaziantep hiç bu kadar kötü ve kasıtlı yöneltilmemişti!

Hiçbir zaman bu kadar sorumsuz ellerde kalmamıştı!

 

Daha ilk yapılan AVM, Gaziantep’in bütün ihtiyacını karşılarken ve kendini toparlamamışken, diğer ikisine ne gerek vardı?

Zekası büyük ama aklı küçük birisi, bir zamanlar ekmek yediği yerden güya intikam alırken kente ne kadar büyük kötülük yaptığının farkında mı acaba?

Sonunda bir yerine Antep’in meşhur tenekesini bağlayacaklar ama neye yarar ki, Bağdat harap olduktan sonra!.. (Bade-El Harab-Ül Bağdat)

 

 


Fransa ve İtalya ile ilişkiler

 

Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı konuk ettik, Gül’de İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun Roma’da konuğu oldu.

Her iki temas da gayet olumlu geçti; hem moral, hem de prestij kazandık.

Hollande, icracı bütün bakanlarını ve ülkesinin önemli işadamlarını birlikte getirdi. Ziyarete büyük önem verdiğini her haliyle belli etti. Çok özenli konuştu. Türkiye’den beklentilerini bile dile getirirken kelimeleri seçerek ılımlı olmaya çalıştı.

Kuvvetler ayrımına, yani icra ile yargının birbirine müdahale etmemesine, temel hak ve özgürlükler ile hukuk devleti olma kriterlerine vurgu yaptı.

 

Hollande’ın bu diplomatik nezaketine karşın bizim basın da jest yaparak özel hayata dair soru sormadı.

Ama Hollande, İngiltere-Fransa zirvesi için gittiği Brize Norton hava üssünde Başbakan David Cameron ile bir araya geldiğinde İngiliz gazeteciler çok ağır sorular yönelttiler:

Yaptıklarınla ülkeni komik duruma düşürdüğüne inanıyor musun? Gayet ile ilişkin devam ediyor mu? Sevgilinin de burada seninle olmasını ister miydin?

 

Hollande’ın canı sıkılmasına ve gerilmesine rağmen kibarca “Sorularınızı yanıtlamayacağım” derken aklıma bizimkiler geldi! Bu gibi özel sorular bize sorulsaydı herhalde orada küçük bir meydan muharebesi verilebilirdi!

İşte demokrasi geleneğinden gelen İngiliz gazetecilerin özgürlüğü burada net bir şekilde anlaşılıyor.

 

Bu arada Fransız gazetecilerle İngiliz gazeteciler hafiften kapıştılar!

Fransızlar, “Siz iki yüzlüsünüz! Bizim ‘Closer’ dergisi sizin Cambridge Düşesi Kate’in üstsüz resimlerini yayınladığında kıyameti kopardınız! Bunun büyük bir skandal, özel yaşama yapılmış bir saldırı olduğunu yazmıştınız. Şimdi de aynısını siz yapıyorsunuz!..” deyip İngilizler’i susturdular!

Gerçi İngiliz Başbakan Cameron, Hollande eşini veya sevgilisini getiremediği için o da eşi Samentha Cameron’u zirveye getirmedi.

 

İtalya’da, Cumhurbaşkanı Napolitano’nun Cumhurbaşkanı Gül onuruna verdiği yemeğe davetli 200 kişi arasında tanıdık biri vardı: Karkamış Kazıları Başkanı Prof. Nicolo Marchetti.

Napolitano’nun, onu, Karkamış Kazıları’na verdiği değeri belli etmek ve Gaziantep halkına selamlarını göndermek için davet ettiğini anlamak zor olmasa gerek.

Karkamış bu sene Arkeolojik Park oluyor. Açılışa biz de onu davet ederek karşılığını vermemiz gerekir diye düşünüyorum.

 

Antepliler kime teneke bağlarlar!