CHP’ye dair

YAYINLAMA: 18 Şubat 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 18 Şubat 2014 / 18.00

Bilen biliyordur, ama ben yeni duydum!
Gerçi artık yazmanın belki bir faydası olmayacak ama tarihe not düşmek, gazetelerin arşivine ve internete girmesi için yine de yazmak lazım!
CHP’nin belediye başkan adaylarının belirlenmesi aşamasında Gaziantep İl Başkanı Mehmet Gökdağ istifa etmiş, ortada bayağı tatsız bir durumun olduğu belirgin hale gelmişti.
Sonra ne oldu tam anlaşılamadı! CHP bu konuda açıklama yapmadığı için Gökdağ, hala İl Başkanı mıydı, değil miydi, uzun süre belirsizlik yaşanmıştı. Aslında tam bir sorumsuzluk örneği sergileniyordu. Ana muhalefet partisi CHP, halkın bilgi almak hakkını istismar ediyordu.

CHP’de sorularınızı yanıtlayacak bir muhatap bulmak kolay değildir. O tarihte biz de doğru bilgiye ulaşamayınca, elden bir şey gelmeyince, konuyla ilgilenmekten vazgeçmiştik.
Dün bir arkadaşım anlattı. Gaziantep için bir trio hazırlanmış. Celal Doğan anakente, Mustafa Yılmaz ile Ali Peri de ilçelere aday gösterilecekmiş.
Aslında hiç de yabana atılacak bir trio değilmiş! Bana uygun ve uyumlu geldi. Ama yine de şu soruyu sormadan edemedim:
“Gerçekten Celal Doğan aday olmak istedi mi?”
Arkadaşım yemin etti! “İstedi, hem de çok istedi. Eğer CHP’nin adayları bu isimler olsaydı, Nurdağı ve Nizip hariç her yeri CHP kazanabilirdi!” diye de ekledi.

İşte Gökdağ bunun için istifa etmiş. “Ya Akif Bey olur, ya da ben istifa ediyorum” demiş ve istifasını da genel merkeze göndermiş.
Genel merkez, il başkanının istifasının derin sorunlara ve ayrışmalara yol açacağını hesap etmiş olmalı ki, Gökdağ’ın istifa tehdidi karşısında yelkenleri suya indirmiş.

Geçtiğimiz Pazar günü CHP’nin delegeleri, ilçe belediye meclis üye adaylarını seçmek için sandığa gittiler. Epey tantanalı oldu.! Taraflar birbirini sahtekarlıkla suçladı, genel merkeze itirazlar yağdırıldı ve bugün de gazetemizde okuyacağınız üzere bazı adaylar il başkanlığına gönderdikleri bir yazı ile yöneticileri sahtekarlıklara alet olmakla suçlayarak istifa ettiler.

İnsan düşünmeden edemiyor!..
Birbirlerine kazık atan, alavere dalavere yapan (Ben demiyorum, onlar birbirlerini böyle suçluyorlar!) partililer yarın belediyeleri kazanıp yönetime geçerlerse, halka ne yaparlar!..

CHP’nin Şahinbey Meclisi’nde 12 üyesi bulunuyor. İki üyesi de büyükşehirde görev yapıyor.
30 Mart’ta bu sayının 17-20 arası bir rakama çıkmasını umuyorlar. Böylece büyük şehire de 3 üye gönderebilecekler.
Şahinbey’de en büyük şikayet veya tartışma konusu, delegelerin mezhepçilik yapıp, seçilebilecek yerlere, ikisi hariç hep Alevileri seçmiş olmaları. (Bunu da ben söylemiyorum, partililer söylüyor!)
Sevindirici bir taraf ise adayların yaş ortalamasının 35+ olması.
Uygar olmayan, Batı normları ile bağdaşmayan tarafı ise kadın adayların ön sıralarda yer alamaması. İki Birgün Hanım’ın birisi 14’üncü, diğeri 18’inci sırada. Bence yakışmamış!

Şehitkamil’de ise durum Şahinbey’e göre daha zayıf görünüyor. Ancak bazı partililer, Dr. Fethi Albayram’ın yerini dolduran bir siyasetçi olduğu, Antepli Urfalılar’dan alacağı oylarla da Şehitkamil’de geçen döneme göre daha başarılı olacağını söylüyorlar.
CHP’nin halen Şehitkamil Meclisi’nde 9 üyesinin bulunduğunu, büyükşehir de bir üyelerinin bulunduğunu, ancak 30 Mart seçimlerinde meclise 12-15 üye sokabileceklerini ve büyükşehire de iki üye gönderebileceklerini iddia ediyorlar.
Şehitkamil’deki seçilebilir listede yalnız bir kadın aday bulunuyor. Yani, Şahinbey’den beter!

Daha seçimlere epey zaman var. Henüz tapelerin hepsi internete konmadı, videolar seyredilmedi, belgeler faş edilmedi!
Gaziantep’te mevcut durum şöyle:
AK Parti’nin karşısında yüzde 60 oy var!
Bunun dağılımı epey su götüreceğe benziyor! Cemaatin MHP’yi tercih etmesi, BDP’nin yüzde 10’un epey üzerinde oy almasının beklenmesi, CHP’nin 2009’da aldığı kabaca yüzde 30 oyun üzerine çıkabilmesinin kolay olmadığını gösteriyor.

17 Aralık’tan önce AK Parti’nin oyu hep yüzde 50’nin üzerinde tahmin ediliyordu. Ancak, Türkiye genelindeki kadar olmasa bile Gaziantep’te de AK Parti’nin oy kaybının olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Bu kaybın ne kadar olacağını önümüzdeki 40 gün daha net gösterecek.
Hesap yaparken AK Parti’nin olağanüstü organizasyonunu, disiplinli, düzenli ve verimli çalışmasını göz ardı etmemelisiniz.

CHP’ye dair