Fatma Şahin

YAYINLAMA: 09 Mart 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 09 Mart 2014 / 18.00

AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin geçtiğimiz Cuma günü akşamı Gaziantep Kulübü’nün davetlisi olarak elit bir grubun önünde başarılı bir performans sergileyerek projelerini tanıttı.

Bir saat hiç teklemeden irticalen konuştu, bir saati aşkın süreyle de soruların hepsine mantıklı ve makul yanıtlar verdi.

 

At binicisine göre kişnermiş ya, Gaziantep Kulübü’de ses vermeye, toplum bilincini oluşturmada liderlik görevini yapmaya başladı.

Açılış konuşmasını yapan Dr. Mühendis Kamil Gereçci, kendini ve projelerini tanıtmak üzere Fatma Şahin’i davet ettiklerini, Akif Ekici ile Mustafa Erzin’i de davet edeceklerini belirterek, adaylardan tespit ettikleri 7 ana kritere(*) sadakatle hizmet etmelerini isteyeceklerini ve takip edeceklerini  söyledi.

Bir sivil toplum örgütünün böyle bir tanıtım toplantısında adaylara yalnız “Gel konuş” demektense, “Bizim de sizden kentimiz adına beklentilerimiz var” deyip ortaya bazı kriterler koymalarını önemli ve yararlı birdeğişim olarak değerlendirdim, çok da hoşuma gitti.

 

Gereçci’nin, konuşmasında değindiği başka bir önemli nokta ise, “Eleştirdiğin zaman, ne öneriyorsun onu da söyle” lafının saçmalığını dile getirmesi oldu. Ne yani, trafiğin keşmekeşliğini, içinden çıkılmaz hale geldiğini eleştirirsen, bir de rapor mu sunacaksın! Bu kentin sakinleri belediyenin herşeyini eleştirebilme hakkına sahip olmalı. Nitekim, o gece Şahin’e yöneltilen soruların hemen hepsi ‘kazık’tı!

 

Şanssızlığı, aynı partiden olduğu için selefini eleştirme hakkının olmamasıydı! Nitekim, Meltem Hanım (Soyadını alamadım, eğitimli bir hanımefendi, medeni ölçüler içinde, güzel Türkçesiyle en çarpıcı soruları yöneltti)Madem 8 yıldır (10 yıl demek istedi)partiniz o makamda bulunuyor, bütün bu saydıklarınızı şimdiye kadar neden yapmadınız?” diye sordu. Biraz karşılıklı konuşma olunca, moderatör Sıtkı Severoğulu’nun kibar müdahalesi ve Şahin’in de makul yanıtı ile tatlıya bağlandı.

Ama insanlar büyükşehir belediyesinden ve boşa geçen 10 yıldan o kadar dertli ki, bazı sorular çok acıtıcıydı!..

 

Şahin, aynı zamanda şanslı… Bektaşi’nin fıkrasındaki gibi! Hani, baba erenler önüne konan iki şişe şarabın hangisi kötü diye ilkinden bir yudum alınca, “İşte en kötüsü bu” diyor. “Ama daha diğerinin tadına bakmadın ki” denince de, “Bundan daha kötüsü olmaz” diyor ya, işte o hesap! Şahin ne yaparsa yapsın, daha iyi belediye başkanı olarak anılacaktır!

 

Şimdi burada biraz toplantıdan ayrılıp Şahin genelde nasıl ve niçin eleştiriliyor, ona değinmek istiyorum.

Şöyle deniyormuş:“Antepli bir kadına oy vermez! Başında kadın görmek istemez!”

Ben de duydum, ama bu konuda değerlendirme yapmayı bile gereksiz ve saçma buluyorum. Olsa olsa karşı propagandadır!

Gaziantep Belediyesi Bakanlığa benzemez! Çevresine söz geçiremeyeceği için bir süre sonra pes edecektir! Mümkün değil, götüremez!”

Gaziantep’te bu işin kriteri şudur: Haşin bakışlı olacaksın. Hiç gülümsemeyeceksin. Sert ve egoist  olacaksın. Az konuşacaksın. Ters davranacaksın ki, kimse yanına yaklaşamasın.

Şahin bu kriterlere uymuyor. Samimi ve candan konuşuyor, hem de çok konuşuyor. Sempatik bir kadın, hep de gülümsüyor. Ters davranmanın tam aksine, hümanist ve hoşgörü ile yaklaşıyor, birlikte yapalım, bana yardımcı olun diyor. Bir yanlışı veya hatayı farkedince de hemen özür diliyor.

 

Şimdi, alışılmışın dışında birisiyle karşı karşıyayız.

Lider vasıflı çok zeki bir kadın. Mühendis kafasıyla sorunlara teşhisi koyuyor, irdeliyor ve sonuca gidiyor. Böyle birisini baskı altına almak, empoze etmek, sırf kadın olduğu için yutturacağını zannetmek  sağlıklı bir zekaya aykırı şeyler!

Takip edenler farkındadır, dünyada erkek egemenliği dengeleniyor. Hatta, Marx’ın söylediği doğrultuda, insanlığın geleceği kadındır.

 

Toplantıya dönersek, çok keyifliydi. Diğer iki adayı da dinledikten sonra yazacağım.

Beni projeler o kadar ilgilendirmiyor. Asım Bey’in de yüzlerce projesi vardı, ne oldu?

En önemlisi hafif raylı sistem, sökülmesi gerekir deniyor! Kilo ile alınmış hurda vagonlara harcanan paralar boşa gidecek galiba! Güzergah dahil, herşeyi ile sakil olduğu anlaşılıyor.

Belediye başkanlığı koltuğuna oturacak insanın herşeyden evvel berrak bir beyni, olayları hemen kavrayabilecek zekası ve pratik muhakeme yeteneklerine sahip olması gerekir. Gerisi nasıl olsa gelir…

 

(*) Gereçci’nin 7 ana kriterini başlıklar halinde yazıp, karşısına halen görevdeki belediye başkanına verdiğim notları sunuyorum.

 

Uzmanlara saygı     Zıfır

Adalet                         Zıfır

Kamu yararı             Zıfır

Şeffaflık                      Zıfır

Halka saygı               Zıfır

Dürüstlük                  Nakıs

Yerel demokrasi      Zıfır

 

 

 

 

Fatma Şahin