Elemtere fiş kem gözlere şiş…

YAYINLAMA: 27 Mart 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 27 Mart 2014 / 18.00

25 Mart’ta öyle bir tape veya video yayınlanacaktı ki, yer yerinden oynayacak, AK Parti havaya uçacak, başbakan da Somali’ye kaçacaktı!

Ünlü ve güzel kadınlarla birliktelikler, erkek erkeğe sevişme kasetleri, Muhsin Yazıcıoğlu nasıl öldürüldü tapesi ve daha bir sürü akla zarar görüntü ve ses kayıtları…

Henüz bir haber yok!

Acaba hiç mi yoktu veya bir şekilde engellendi mi?

Suikast girişimleri olacaktı!

Birkaç ünlü politikacı öldürülecekti!

Bütün bunlar söylendi, yazıldı ama adına ‘seçim gerginliği’ diyelim, hiçbiri gerçekleşmedi. Aslında toplumun, “Turpun büyüğü heybedeymiş!” diye çapkınlık kasetinin beklentisi içinde olması da bir paranoya!..

Son dakikada, “Pantolon uyduramadık, gömlek verelim” dercesine Suriye konusundaki üst düzey bir konuşmayı tapelemek ‘vatana ihanet’ sayılmalı mı, onu düşünmek gerek! Yoksa bu da mı, montaj! Yani, ters montaj!..

Her neyse, beklenen hiçbir şey olmadı..

Elemtere fiş kem gözlere şiş…

 

Bugün Cuma, yarın Cumartesi, ertesi gün Pazar! Akşamına ak koyun kara koyun belli olur.

Ne mi olur? Bugünden bir şey söylenebilir mi?

Tahmin yapılabilir, neden yapılmasın?

 

Tahmini ikiye ayırmak lazım.

İlki Türkiye geneli, ikincisi Gaziantep.

Antep’i hep ayrı tutmak lazım, çünkü burası nev’i şahsına münhasır bir şehir!

 

Önce 2009 Türkiye geneli yerel seçim ve 2011 genel seçim Türkiye sonuçlarına bir göz atalım:

AKP: %38.8  CHP: %23.1  MHP: %16.1  DTP: %5.7

AKP: %49.9  CHP: %25.9  MHP: %12.9  BZ: %6.6

 

Sonra 2009 yerel seçim Gaziantep (GBB) ve 2011 genel seçim Gaziantep sonuçlarına bakalım:

AKP: %52.5  CHP: %30  MHP: %5.8  DTP: %5.5

AKP: %61.8  CHP: %19.4  MHP: %9.49  BZ: %5.08

 

Görüldüğü gibi AK Parti Gaziantep’te hep Türkiye ortalamasının üzerinde oy almış. Yine öyle olacağına şüphe yok!

AK Parti, Türkiye genelinde son seçimde aldığı yüzde 50 oyu koruyabilir mi?

Hayır! Bunun mümkün olmayacağını parti üst yetkilileri de kabul ediyor.

O halde?

JP Morgan gibi dünyanın en önemli finans kurumları AK Parti’nin oylarının yüzde 40’ın altına düşmemesi halinde yabancı yatırımcıların kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Türkiye’de muhabir bulunduran yabancı bazı medya grupları ise iktidar partisinin oylarının yüzde 35’e gerilemesi sürpriz olmaz şeklinde görüş bildiriyorlar.

 

Doğrusu, 30 Mart öngörülmesi bir hayli zor, belirsiz bir seçim!

Ünlü bir televizyon programcısı bizimle iddiasına girmeye çalıştı, “AK Parti yüzde 47.5 oyun altında alırsa siz kazanırsınız” dedi. Girmeye cesaret edemedim! O bütün Türkiye’yi geziyor, benim bilgim Gaziantep ve okuduklarım ile sınırlı. Ama, yüzde 35 de beni şaşırtmaz, yüzde 47.5 da…

 

Gaziantep’e gelmeden evvel İstanbul’a ve Ankara’ya uğrayalım…

Sarıgül’ün rakibinin AK Parti değil de Topbaş olması işini zorlaştırıyor. Her iki cenahtan da konuştuğum İstanbul’da medyada görev yapan gözlemciler, Sarıgül’ün işinin zor olduğunda birleşiyorlar.

Ankara’da durum değişik!

Gökçek’in koltuğu sallantıda… CHP’li Mansur’un ipi göğüslemeye daha yakın olduğunda görüş birliği var.

Bu iki kent hayati önem arzediyor. Bunu da en iyi Murat Yetkin analiz ediyor:

Herkes İstanbul'a bakıyor! Türk siyasetinin altın kurallarındandır: İstanbul'u alan Türkiye'yi alır. Bu ani ve acısız bir ölümdür. Ama Ankara'yı kaybeden Türkiye'yi kaybeder. Bu acılı bir ölümün başlangıcıdır. Yani Ankara'yı kaybeden iflah olmuyor.”

Bu değerlendirmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

 

Gelelim, nev-i şahsına münhasır Antep’e…

BDP çok iyi bir aday bulmuş: Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş.

Kürt oylarının Gaziantep’te 150 bin olduğunu iddia ediyor. 2009’da 34 bin oy aldıklarını düşünürsek, 30 Mart’ta AK Parti’ye giden oyların geri dönmesi halinde gerçek güçlerini gösterme fırsatını bulacaklar. Yüzde 10 civarında oy alacaklarını düşünüyorum.

 

Dün bütün internet sitelerinde cemaatın MHP adayı Mustafa Akdoğan’ı destekleyecekleri iddia ediliyordu. 2009’daki 36 bin oy, nereye ulaşacak, cemaatin katkısı ne olacak, merak konusu. Ama ortada büyük bir rakam yok. Değerlendirmelerine inandığım, piyasanın içinde olan yakın bir arkadaşım MHP için yüzde 18-22 arasında bir tahmin yapınca biraz afalladım! MHP, Gaziantep’e hiç önem vermedi ki! MHP Gaziantep Milletvekilini tanıyan Antepli var mı? MHP, Antep’in öz evladından bir milletvekili seçmedikçe, ben işlerinin kolay olmadığını düşünüyorum.

 

CHP adayı, potansiyeli çok yüksek olan Mustafa Yılmaz, 2009’da partisinin oylarını 184 bine çıkarmayı başarmış, ama rakip adayın değil, AK Parti’nin aldığı 323 bin oy karşısında çaresiz kalmıştı!

Akif Ekici, yüzde 30’u nereye taşıyabilir, emin değilim. Mustafa Yılmaz’ın yüzdesini  tutturması bile bence başarı olarak telakki edilebilir. Ama kendisini bana, 1989 ruhunun hakim olduğunu, kazanırsa sürpriz olmayacağını inanarak söylemişti.

 

AK Parti’den oy götürecek yalnız BDP’yi görüyorum. Cemaatın, Fatma Şahin’e zararı dokunacağını zannetmiyorum. Çünkü, seçimlerden sonra cemaata büyük operasyon yapılacağı biliniyor. İşadamları perişan edilebilir!

Gaziantep’teki bütün önemli cemaatcı sanayicilerin hemen hepsinin biat ettiğini, gerekli mesajı yolladıklarını biliyorum. Hatta, en büyükleri olan bir holdingin sahibi iki kardeş, Antep işi ortaklık oyununu sahneye koymuşlar bile!.. (Birisi Fetullahçı, yaşça büyük olan diğeri, küçüğüne kızarak, “Olur mu öyle şey! Ayrılalım o halde” diyormuş!)

Yani… Şahin, etkilenirse genel konjonktürden biraz etkilenecektir. Her halükarda oyları 40’ın altına düşmez; 40+ bandında gezeceğini tahmin ediyorum.

 

Son olarak ilçelere gelince…

Bütçesi büyükşehiri sollayan, sevmeyeni bulunmayan Tahmazoğlu ile bu şehrin en eski ailesinin evladı Fadıloğlu’nun seçim kazanmaları için tahmin yapmaya gerek var mı?

 

Son olarak…

Elemtere fiş, kem gözlere şiş…

 

 

 

 

Elemtere fiş kem gözlere şiş…