Gaziantep’te zelzele

YAYINLAMA: 26 Mayıs 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2014 / 20.00

Dostça
Bundan 40-50 yıl önce Gaziantep’in güneyini yem yeşil bir kemer gibi saran dut bahçeleri vardı, adına Dutluk derlerdi. O bahçeler Anteplinin çok sevdiği mesire yeri idi.
Zamanı gelip mor dutlar olunca o bahçelerde renkli alemlerbaşlar,kebap dumanları tüter, rakı kokuları yayılır, her bahçeden ayrı bir saz sesi yükselirdi. Yah’lar, zılgıtlar birbirini kovalardı. Yıllar, yıllar önce o derenin içinde Esenbek diye anılan, koca mamur bir şehir varmış. O havaliye de Leylengiç derlermiş.
Esenbek şehrinin güneyindeki sönmüş yanardağ bir gün aniden patlamış. Dev gibi lav dalgaları KocaEsenbek şehrini kaplamış şehirden geriye kül yığını, zamanla donan lavlardan da kara kara taşlar kalmış.
Halkta oraya Karataş demiş. Şimdi modern bir şehir haline gelen Karataş’ın geçmişi bu…
Bu büyük deprem bundan 900 yıl önce meydana gelmiş.
Gaziantep’in uğradığı ikinci büyük deprem felaketi (şer’i mahkeme sicillerinden öğrendiğimize göre) 1822 yılında olmuş. Bundan 192 yıl önce, buna büyük zelzele diyorlar.
15 Ağustos Perşembe günü akşamı, herkesin uykuda olduğu bir sırada kıyamet kopmuş. Yataklarından fırlayan halk sokaklara dökülmüş.Herkes deli gibi binalardan uzak, bağlara, bahçelere koşmuş.
Deprem aralıklarla devam ettiği için günlerce evlere girememişler.
“yere batmış dediler, Şehr-i Ayıntab-ı Halep “Bize yangın yetişir, zelzele verme yarap”
***
Peki.. Depremin şiddetine göre yapılmış resmi haritaya bakarsak Gaziantep’in durumu nedir? Haritada deprem ihtimalinin en büyük olduğu yerler 1 numara ile gösterilmiş. Ege, İstanbul ve civarı 1 numara. Geri kalan da depremin şiddetine göre 2,3,4 diye numaralanmış.
Gaziantep merkezi ve Araban 3 numara, Nizip ve Oğuzeli 4 numara, İslahiye, Nurdağı ve Sakçagözüde 1 numaralı deprem kuşağında görülüyor.
Gaziantep ve çevresinde Allaha şükür (büyük)denecek bir zelzele olmadı yıllardır.
Zelzelesiz, kaygısız yıllar dileğiyle…

Yerleşim yeri Deprem Böl
Gaziantep(M)  3
Araban           3
İslahiye          1
Fevzipaşa       1
Karkamış        4
Nizip               4
Salkım Bel       3
Yerleşim yeri
Nurdağı            1
Sakçagöz         1
Oğuzeli            4
Doğanpınar        4
Şahinbey          3
B.Şahinb. Bel.  4
Burç                3
Şehitkamil       3
Yavuzeli           3

Gaziantep’te zelzele