Irak ihracatı darbe yedi!

YAYINLAMA: 19 Haziran 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 19 Haziran 2014 / 20.00

ABD Hava Kuvetleri’ne ait uçakların Irak semalarında keşif uçuşu yaptığını çeşitli yabancı ajanslardan izlerken, körfezde 3 uçak gemisinin bulunduğunu, dördüncüsünün de yolda olduğunu öğreniyorum. IŞİD’in Bağdat’a girmesini hava bombardımanı ile engelleyecekler.

Bu operasyon Gaziantep ekonomisi için hayati önem arzediyor. Tabii, ülke ekonomisi için de…

 

Gaziantep’in Irak’a ihracatını basın dilediği gibi rakamlandırıyor. Yüzde 90 diyen var!

Etkili ve yetkililer bile, “Gaziantep’in en çok ihracat hacminin olduğu ülkelerden birisi Irak’tır” diyebiliyor.

Oysa, Irak’a ihracatımız için yorum yapmaya veya spekülasyona gerek yok  ki! İşte rakamlar:

Geçen yıl, 2013 de Gaziantep, 6 milyar 472 milyon 870 bin Dolar rekor ihracat yapmış.

Irak’ın bu rakam içindeki payı 2 milyar 330 milyon 118 bin Dolar. Yani, ihracatımızın net yüzde 36’sını bu ülkeye yapmışız.

2013’te Irak’tan sonra en büyük pazarımız Suudi Arabistan olmuş: Hepsi 301 milyon 44 bin Dolar. Yani, Gaziantep’in en yoğun ihracat hacminin bulunduğu ülkelerden biri Irak değil, yalnız Irak’tır.Bunun için de bu ülke fevkalade önemlidir. Hele 2023 ihracat hedefi düşünülürse, olmazsa olmaz hedefimizdir Irak…

 

Bu kadar hayati önemdeki bir konuda, bir Oda Başkanı, “Sıkıntının başladığı günlerde taşımada küçük çaplı sorunlar yaşandı, ama şu anda sıkıntı söz konusu değil” derken, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmazsorumlu bir yöneticinin nasıl konuşması gerektiğine örnek oluyor ve şöyle diyor:

IŞİD olayları Gaziantep ekonomisini çok olumsuz etkiledi. Irak ile ticaret hacminde yüzde 50 düşüş var, Irak TIR’ları da zaten yüklenmiyor…

 

Bir başka başkan da şöyle konuşmuş:

IŞİD olaylarının Gaziantep’i etkilememesi mümkün değildir. Elbette yaşananlardan olumsuz etkilendik. Ancak bu yaşananlarda Türkiye’nin ya da Gaziantep’in yanlış yaptığı hiçbir konu yoktur!

 

Paralelci yaftası taşıdığından birilerini kızdırmamak için korkusundan Suriye’den beslenen IŞİD’in bütün bu olaylarla uzaktan yakından bir kabahatinin olmadığını özellikle vurguluyor. Korku, dağları bekletiyor!

 

Bu durumdan Ankara’ya şöyle bir şikayet mektubu çıkar mı?

Suriye allak bullak oldu, en büyük zararı biz gördük, şehrin içi sığınmacı dolu! Esnaf, haksız rekabetten dolayı hop oturuyor, hop kalkıyor!

Ama sanayici memnun! OSB’de 25 bin kişinin çalıştığı iddia ediliyor. Hem sudan ucuz çalışıyorlar, hem de sigortası, maliyesi yok! Heriflerin sesi de çıkmıyor! Eh, ‘Körün istediği bir göz Allah verdi iki göz’ deyişinde olduğu gibi…

Kiralar iki misli oldu, kiracılar perişan! Ama müteahhitler fırsattan istifade biri ikiye satıyor!

Daha çok şey var da, işin özeti durum vahim, acil çözüm bekliyoruz!

 

Olur mu öyle şey!

Gaziantep’te hangi başkana telefon açılsa, ne söyleyeceğini ben iyi biliyorum da, herhalde siz de tahmin edersiniz!

Hama-Humus-Halep-Antep…

Biz de Ortadoğuluyuz, Mezopotamyalıyız…

Kimsenin yüzüne gelmeyiz, ama dedikodu dedin mi, alasını yaparız! Herkesin bir yoğurt yiyişi var…

 

Irak ihracatı darbe yedi!