Yeni bir gerçeklik, yeni bir Irak

YAYINLAMA: 26 Haziran 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 26 Haziran 2014 / 20.00

Barzani, kendisini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’eşöyle konuştu:

İsyancıların (IŞİD) hızlı ilerlemeleri ‘Yeni bir gerçeklik, yeni bir Irak’ yarattı. Ülkenin bölünmüş hiziplerinden birlik yaratmakta çok zorlanacaksınız.”

(Haber yazımın sonunda)

 

Haziran ayında, 25 günlük sürede, Irak’ta en az 1,075 kişi öldürülmüş. Bu istatistik Birleşmiş Milletler’e ait. Yine en az 599 kişi de yaralanmış.

Geçen ay, Mayıs’ta da 799 kişi öldürülmüş, 1,108 kişi de yaralanmış.

Bu duruma göre kan gölünde boğulanların sayısı her ay yükselmeye başladı. Son olaylar da gözönüne alınırsa yıl sonunda ölü rakamının 20 bini aşacağı tahmin ediliyor. Irak’tan bahsediyoruz! Suriye’deki rakamları vermiyorum.

 

Maliki kontrolü kaybetti.

Amerika, Bağdat’ta yeni bir başbakan ve yeni kabine istiyor.İran’da destek veriyor.

Uzun yıllar İran’da sürgünde yaşayan Maliki, İran’ın desteği ile başbakan olmuştu.Ama artık istenmiyor.

ABD Dışişleri Bakanı bölgeye gelip temaslara başlayınca, Putin yaptığı açıklamada Maliki’ye tam destek verdiğini, istifa etmemesini istedi.

 

IŞİD’in bir komutanının, ABD’nin bağımsız ve saygın internet haber sitesi Information Clearing House’a (ICH) verdiği röportajı okudum.

İlk soru çok ilginç!

Siz IŞİD misiniz?Yoksa ILİD misiniz?

Bunların açılımı şöyle: Irak Şam İslam Devleti. Bu biliniyor, diğeri ise az bilineni, Irak Levant İslam Devleti.

Komutan bu soruya, “İkisi de doğru. Bizim ilk hedefimiz Bilad-al-Sham/Biladü’ş-Şam (Levant)’dır. Hangisi doğruysa…” şeklinde cevap veriyor.

 

Levant, çoğumuz için belki ara sıra duyulan ama tam olarak bilinmeyen bir kelime. Sözlükte tarifi şöyle:

 

Levant veya Bilâdü'ş-Şâm,Maşrek, net olmayan coğrafi bir terim olup, tarihsel süreç içerisinde Toros Dağları'nın güneyindeki Orta Doğu'da geniş bir alanı belirtmektedir. Batı'da Akdeniz, güneyde Arabistan Çölü ve Doğu'da Mezopotamya ile sınırlanmıştır.Levant Kafkasya Dağları'nı, Arap Yarımadası'nın belirli bir parçasını ve Anadolu'yu içermez.Kilikya'yı belki içerebilmiş olmasına rağmen, Sina Yarımadası, Levant ile Mısır arasında bir kara köprüsü oluşturduğundan dışarıda tutulabilir.

Zamanla Levant insanı ve kültürü Sina ve Nil Nehri arasındaki bölgeye egemen olmuş olsa da, bu bölge coğrafi Levant'ı tam olarak karşılamaz.

 

Levant Bölgesi’ne giren ülkeler; Filistin, Ürdün, Lübnan, Suriye, Sina Yarımadası. Türkiye’den de Hatay ilimiz bu bölgenin içinde yer alıyor.

Yani, bizim de başımız dertte! Eskiden Suriye, bastırdıkları ülke haritaları içinde mutlaka Hatay’ı da kendilerinden gösterirdi. Şimdi de ILİD başladı!

 

Soru: IŞİD’in diğer isyancı gruplarla arası nasıl? Raporlar, IŞİD’in ancak az sayıdaki grupların desteğine sahip olduğu şeklinde.

Cevap: Hükümetin iddia ettiği gibi IŞİD tek başına mücadele etmiyor. Musul’da bunu gördünüz.Ayrıca, Musul’un Irak Baas Partisi’nin doğum yeri olduğunu da akılda tutmak gerekir.

 

Soru: Irak’ın eski başkan yardımcısı İzzet Duri, ‘Nakşibendiler’in’ lideriolarak kabul ediliyor. Doğru mu? Aranız nasıl?

Cevap: Nakşibendiler sinsidir ama Irak'ta mutlular, onun için onlardan bir şey olmaz! İzzet Duri, IŞİD’in genişlemesine karşı duramaz. Yanlış bir davranışı çirkinliklere neden olabilir!

 

Soru: IŞİD, Suriye’de acımasızdı. Irak’ta daha başka, neden?

Cevap: Doğru! Irak’ta 2006 yılında çok sert başladı. Dersimizi aldık. Irak’ta insanlar farklı.Onlarda aynı olsaydı, biz de Suriye’deki gibi davranırdık.

 

Soru: Bunu biraz açar mısınız?

Cevap: IŞİD, bir grup insandır, fikir ve bir ideoloji değildir.Irak’ta sünniler ve şiiler vardı.Amerikalılar ülkeyi işgal ettiklerinde Büyük Ayetullah Sistani fetva vermedi.Biz savaşırken onlar Amerikalılar’ı destekledi.Amerikalılar bizi bölmeyi başardılar.Artık çok geç.Kendimiz için savaşıyoruz.

 

Soru: Lübnan için herhangi bir planınız var mı?

Cevap: Yorum yok! Ama çok yakında bazı ciddi gelişmeler olacak.

 

Söyleşi daha epey uzun. Soruları anlıyorum da, değerli komutanın verdiği cevaplardan mantıklı bir özet sunamıyorum!

Bu bölgenin insanlarını anlamak adeta imkansız.Amerikalılar, bölge insanını her ne kadar anladıklarını zannediyorlarsa da, kesinlikle hiç anlayamadıkları için sürekli hata üzerine hata yapıyor, bölgeyi cehenneme çevirip sonra da çekip gidiyorlar.

Kan gövdeyi götürünce, bölgeye geri dönüp, tamir planları yapıyorlar!

Obama, ABD asker göndermeyecek, ama 300 danışman göndermeyi planladıklarını söylese de henüz bölgeye gelen yok! IŞİD komutanı da söyleşide, ABD’nin asla danışman göndermeyeceğini iddia etti.

 

Türkiye’nin tarihi, dini ve beşeri olarak akraba olduğu bu bölge kadardünyada karmaşık ve çalkantılı bir yer yoktur.

Bizim DNA’larımız da bu topraklarda yoğrulduğu için aslında çok bir farkımız yok.Tarihimiz de zaten bunu doğruluyor.

Belki de petrolümüzün olmaması bizi biraz daha çalışkan ve medeni yaptı. O kadar!

 

Yazıyı bitirmişken Al Arabia News’de okuduklarımı paylaşayım.

IŞİD’in hakim olduğu Kuzey Irak şehirlerinden al-Qaim, bilinmeyen bir ülkenin savaş uçakları tarafından Salı günü bombalandı.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada o bölgede uçaklarının olmadığını söyledi.

Bombalanan bölgedeki aşiretler uçakların Suriye savaş uçakları olduğunu iddia ettiler.

Maliki’nin savaş uçakları ise Irak’ın en büyük rafinerisine el koyan IŞİD militanlarının üzerine bomba yağdırdı.

Barzani’nin, kendisini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e, uyarı mahiyetinde söyledikleri bence çok önemli.

“İsyancıların (IŞİD) hızlı ilerlemeleri ‘Yeni bir gerçeklik, yeni bir Irak’ yarattı. Ülkenin bölünmüş hiziplerinden birlik yaratmakta çok zorlanacaksınız.”

 

 

 

Yeni bir gerçeklik, yeni bir Irak