Financial Times’ın Erdoğan yorumu

YAYINLAMA: 03 Temmuz 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2014 / 20.00

İngiltere’nin ve Avrupa’nın en etkili gazetelerinden Financial Times, dün Başbakan Erdoğan ile ilgili uzun bir haber/yorum yayınladı.

Türk Başbakanının başkanlık arayışının ulus ve bölge için yankıları olacaktır’ spotuyla, Erdoğan’ın ‘Supremeambition/Yüce hevesi’ olarak tercüme edilebilecek başlıklı yazıyla ilgili bir de resim yayınlandı.

Resim altında, ‘Anketler Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı olabileceğini gösteriyor’ dendi.

 

İşte bazı alıntılar...

Erdoğan, ülkenin yalnız egemen politikacısı değil, aynı zamanda gücü ve etkinliği ile bütün seleflerinin önüne geçmiş bir başbakandır.

 

“Geçen 12 yılda; uzun boylu, hırçın yapılı fiziğiyle belki de birçok hükümetin dayanamayacağı kitle protestolarına karşı, polisin orantısız gücünü kullanarak, yolsuzluk iddialarına göğüs gererek ve geçmişteki İslamcı müttefikiyle yollarını ayırarak ayakta kalmayı başardı.”

 

“Türkiye’nin seçimle işbaşına gelecek olan ilk Cumhurbaşkanının ülkenin politik sistemini sarsacağı, sonucun kendi geleceğini belirlemekle birlikte ülkenin de tarihini değiştireceği öngörülüyor.”

 

“Erdoğan, seçim sonuçları vesayeti kaldırırken, bir zamanlar ülkeye hakim olan laik militer elitlerin de sonunu getirecektir.

Yazı çok uzun, Erdoğan’ın politikasından girip, Türkiye’nin ekonomisini ve finansını nereden nereye getirdiğini olumlu ve olumsuz yönleri ile detaylı bir şekilde yorumluyor.

 

Sonunda da, Erdoğan’ın törende yaptığı konuşmadan, “AK Parti’nin Erdoğan’sız yapamayacağını düşünenler, bu partiyi tanımayanlardır“ alıntısını yaparak, “Şimdi Erdoğan’ın nasıl bir Başbakan atayacağını bekliyorlar. Kendisine bağlı, sadakatli birini mi, yoksa kendini yetkili görüp bağımsız davranabilecek birini mi?” yorumunu yapıyor.

 

Yorumu kaleme alan Daniel Dombey isimli yazarın Erdoğan’ı en az bizim kadar, hatta bizden çok daha iyi  tanıyor olduğuna hiç şüphe yok.

Bu yorumun dünyada ses getireceğini tahmin ediyorum. Bazıları için de bilinenin tekrarı olacak, tabii...

 

Muhalefetin iddiası ve bilinenler ışığında denebilir ki, Batı Erdoğan’ı sevmiyor ve artık tehlikeli buluyor!

Ortadoğu’da ise durum biraz karışık.

Mısır yönetimi bırakın sevmeyi, nefret ediyor! Nedenini biliyoruz.

Suudiler eskisi gibi sıcak değiller çünkü Ortadoğu’da çıkarlarımız çatışmaya başladı.

Üstelik Suudiler, Amerika’nın sözünden dışarı çıkamazlar.

Ancak, Erdoğan hala Ortadoğu’nun en sevilen lideri. Bunu tartışmaya bile gerek yok.

 

Netice-i kelam...

Bugüne kadar Batı ile aramız iyiydi de ne oldu?

Acaba bir de böylesini mi denesek?

Kişisel yargım, denemesek daha iyi olurdu, ama galiba elimiz mahkum gibi bir durum ortaya çıkmak üzere!..

Amerika’ya gelince, bilmem söylemeye gerek var mı, Johnson, İnönü’ye o ünlü mektubu yazdığında bile iki ülkenin arası şimdiki kadar güvensiz olmamıştı!

 

 

 

Financial Times’ın Erdoğan yorumu