Türkiye-Almanya ilişkilerinde olağanüstükötü bir dönem…

YAYINLAMA: 20 Ağustos 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 20 Ağustos 2014 / 20.00

Bu hafta başında olanlar uzun yıllar unutulmayacak!

Tam 100 yıl sonra, Türk-Alman ilişkilerinde gelinen nokta ne yazık ki çok hazin!

Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1914 senesinde bizim harbe girmemiz tamamen Almanlar’ın isteği, teşviği ve zorlaması ile olmuştu.

Dost ve müttefikimizAlmanya ile girdiğimiz savaşı kaybettik! Kazanan devletler koca imparatorluğumuzu parçaladılar,paylaştılar! Çok acılar çektik.Yenilgi, bizim için koca bir tarihin kapanmasına neden oldu.

 

Şimdi, aradan 100 yıl geçtikten sonra, CDU (İktidardaki Hıristiyan Demokrat Partisi) üyeleri diyor ki: “Türkiye, ABD, Fransa ve İngiltere gibi dost değil, müttefik ülkedir!”

 

Her şey bu hafta başı Almanlar’ın saygın ve çok etkili haftalık siyasi haber dergisi Spiegel’da çıkan bir haberle başladı. Almanlar’ın istihbarat servisi BND, Türkiye’yi uzun yılardan beri (En az 2009’dan beri) dinliyormuş.

 

Son zamanlarda, özellikle Almanlar’ın etkili dergilerinde ve gazetelerinde sürekli Türkiye ile ilgili hoşa gitmeyecek haberler çıkıyordu.

Artık anlaşılıyor ki, dinlemelerden basın yayın organlarına epey doküman dağıtılmış!

 

Buradan hemen şunu da çıkarabiliriz; 17 ve 25 Aralık operasyonlarının kaynağı BNP’nin dinlemeleri olabilir.

Deniz Feneri’ skandalının da aynı kaynaktan sızdırıldığını tahmin etmek güç değil!

Bu gizli istihbarat bilgilerinin yalnız Almanlar’da kaldığını zannetmek akılcı olmaz! ABD ve Fransa başkanlarının da Erdoğan’a mesafeli olmaları akla bunu getiriyor.

 

Almanya hükümeti sözcüsü Christiane Wirtz, basın toplantısında gazetecilerin ısrarlı, “Türkiye dost ülke mi” sorularına net bir yanıt veremiyor, “Almanya, Türkiye ile yoğun bağlantılara sahip” gibisinden kaçamak bir cevapla geçiştiriyor!

 

Almanlar’ın bizi dostluktan ıskartaya çıkarmalarının mutlaka çok ciddi nedenleri olmalı!

Yıllarca dinlemelerden kimbilir neler elde ettiler?

Bırakın devlet ilişkilerini, hangimizi 5 sene dinleseler, neler, neler olmaz ki!..

Düşününce tüylerim ürperiyor! Kimbilir neler kaydetmişlerdir! Bu yalnız dinleme ile de olmaz.Mutlaka, elde edilen gizli istihbari bilgileri bir şekilde görüntülüye de çevirmişlerdir.

 

Alman hükümeti neden Spiegel’a gizli dinlemeyi sızdırdı?

Ne güzel işte, dinleyip duruyorlarmış!

Bence bunun en makul açıklaması, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra ülkeyi tek başına yönetme isteği karşısında, Almanlar’ın Erdoğan’a bir mesajı gibi algılanabilir.

Yani, dinlemelerden elde edilenleri basına servis etmeyi sürdürebiliriz demek isteniyor olabilir!

Çok ciddi bir durum.Demek ellerinde bizimle ilgili en gizli, hayati bilgiler var.

100 yıllık dosta, “Siz bizim artık dostumuz falan değilsiniz, yalnız, o da şimdilik, müttefikimizsiniz!..” demek için ellerinde çok bilgi ve belge olması gerekir diye düşünüyorum.

 

 

Türkiye-Almanya ilişkilerinde olağanüstükötü bir dönem…