Haksızlık etmemek için!

YAYINLAMA: 27 Ağustos 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2014 / 20.00

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar geçen hafta Zeugma’yı yazdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ve Gaziantepliler’i Zeugma’ya sahip çıkmadıkları için sitemde bulundu.

Yazısında RifatErgeç’tenolumlusözettiği için cevap vermek içimden gelmedi! Belli ki onu pek iyi tanımıyor.

İşin doğrusu benim onu ciddiye almadan, bildiklerimi çok kısa olarak Özgen Acar’a anlatmak.

Acar’ı övmek bile benim haddim değil. Tek kelime ile mükemmel bir insan, mükemmel bir gazeteci ve bu ülkenin kültürel mirasının mükemmel ve tek koruyucusu.

 

Bowling GreenStateUniversity ile ilk temas kuranın ben olduğumu zannediyorum.

Mozaik parçalarının ait olduğu yere dönebilmesi için kentin yerel gazetesi ile de iletişime geçmiştim.

Sonuçta, üniversitenin öğrencileri mozaik parçalarının hemen ait olduğu yere gönderilmesi için girişimde bulundular. Yazılı ve görsel aktivitelerinin yanısıra eylem bile yaptılar.

Kentin yerel gazetesi de kent sakinlerinin nabzını tutmak için anket düzenledi. Halk da mozaik parçalarının ait olduğu yere gönderilmesini istiyordu.

 

Bütün bunları derleyip gazetemizde yayına hazırlanırken Kültür Bakanlığı’ndan önemli bir bürokrat bu hazırlığımızı duyunca, “Lütfen yapmayın, erteleyin. Görüşmelerimiz olumlu sürüyor, çok kısa bir süre içinde mozaik parçalarını alacağımızı zannediyoruz. Şimdi siz yazarsanız, duyulursa iş bozulabilir. Anlayışlı olun, sonuçta bu güzel mozaiklerin parçaları sizin olacak, sizin şehrinize gelecek” dedi.

Bizde memnuniyetle yayınımızı erteledik.

 

Sonraki gelişmeleri takip etmeme rağmen hep sabırlı olmamız tavsiye edildiği için bir türlü sonuca ulaşılamadı.

Bu işlerin kolay olmadığını, kültürel zenginlikleri parayla satın alanların bedava geri vermeye yanaşmadıklarını en iyi Acar bilir.

 

Acar, Gaziantep’in asıl kültürel sorunlarını bilmediğini tahmin ettiğim için çok kısa bilgiler sunmak istiyorum.

Zeugma’da kurtarma kazıları başladığında ve daha öncesinde Gaziantep’in o zaman Büyükşehir Belediye Başkanı olan Celal Doğan kılını bile kıpırdatmadı! (Siz aynı sitemi Şahin’e yapıyorsunuz, bu doğru ve haklı değil, yazacağım.)

 

Bütün katkıyı yapan, yükü çeken ve dünyayı ayağa kaldıran kimdi, bilmem biliyor musunuz?

En büyük destek Vali Muammer Güler’den geldi. İl Özel İdare bütçesinden acil kurtarma kazısı için 54 milyar lira (o zamanın parası) ödenek ayırdı. Bu kadar önemli bir miktar parayı zavallı bir kültür olayına, kazısına (!) vermek her valinin harcı değildi! Zeugma’da çok emeği var.

Sabah’ın sürekli yayını ve yakın dostu ünlü gazeteci The New York Times’in Türkiye temsilcisi StephenKinzer aracılığı ile ulaştığı merhum Ahmet Ertegün’ün yakın arkadaşı olan Packard Vakfı Başkanı David Packard’ın himayelerinde Zeugma kurtarma kazıları yapılabildi.

 

Gaziantepliler’inpek hayırla anmadıkları Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesi’ni yapacağım diye şehrimizin hayat alanı, kalbi ve ciğeri konumundaki Gaziantep Fuar alanınıAVM yapılsın diye üç kuruş paraya Forum Şirketi’ne sattı. Bir parçasını da, nerede ise bir dükkan kirasına 30 yıllığına ünlü işadamı Hamdi Akın’a otel yapsın diye adeta hediye etti!

Biz de o parayla Zeugma Mozaik Müzesi yapılacak zannediyorduk. Amakazın ayağı öyle değilmiş! Müzenin bütün parasını Kültür Bakanlığı’ndan almış. İki senede, bilemediniz 3 senede yapılabilecek müze ancak 6 yılda bitirilebildi. Çok kazık yedik!

Şimdi Antakya’dada mozaik müzesi yapıyor. Görmedim ama anlatılanlar, bitince bizim müzeden daha güzel olacağı şeklinde...

 

Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezen yabancı ünlü mimar, kültür insanlarından duyduğum, ZeugmaMozaik Müzesi’nin daha ziyade bir galeriyi andırdığı, güzel görüntüsüne rağmen bir mozaik müzesinin bu şekilde yapılmasının yanlış olduğu. Bakalım Antakya Mozaik Müzesi nasıl olacak?

Zeugma Mozaik Müzesi’ni 3 yılda 300 bini aşkın ziyaretçinin gezdiği geçenlerde açıklandı. Bu rakam o kadar az ki, İmam Çağdaş’a bir yılda bu kadar müşteri geliyor...

 

Bütün bunlar dururken, kalkıp suçu 3 aylık Başkan Şahin’e yüklersek önce haksızlık sonra da ayıp olur.

Kentin hiçbir sorunu çözülmemiş ki, hangisine nereden başlayacak, hangisine öncelik verecek...

 

Bu arada daha önemlisi, bütün dünyanın nefesini tutarak beklediği Karkamış Antik Kenti Kazıları var. Başkan Şahin, bu kazı ile çok yakından ilgileniyor, Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu ile birlikte imkanlarını sunuyorlar.

Bir aksilik çıkmazsa iki ay sonra Karkamış Arkeo Park olarak turizme açılacak ve Gaziantep’e büyük katma değer kazandıracak.

 

Özetle...

Kimi eleştirmemiz lazım, kimi övmemiz gerekiyor, bunu şaşırırsak Gaziantep’in kültür zenginliğine ve hayatına gereken katkıyı yapamayız.

 

Not:Cumhuriyet,Özgen Acar, 22 Ağustos Cuma yazısını da okumanızı rica ederim. Bu yazı Özgen Acar’a cevap niteliğini taşıyor.

 

 

Haksızlık etmemek için!