Kara Delik

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir dönemin bittiğini, yeni bir dönemin başladığını aklına getiren toplumun günümüzde çoğalmaya başlamasını izlemek, ileriye dönük planlarda hayal gücünü zayıflatmaktadır. Gelecek için plan yapmak, daha iyi yaşam için insanların hayal kurmasının elinden alındığını izlemek bile, ülke insanının canını acıtmaktadır.

Kime ne şekilde hayal kuracağını dikte edildiği bir yaşamın, gelecek nesillere ne vaad edeceğinden habersiz yaşamak, topluma ne katar bilememekteyim. Hayatta amacınız yoksa, yaşamanın nasıl bir anlamı olur, tarif bile edemiyorum. Bu nedenle hayalimi yok sayamamaktayım. İnsanın bir hayali yoksa, bilmediği bir boşluk için güncel hayatta uğraşı verilir mi? Bir amaç, bir hedef olmassa yaşamda buna hayat denirmi?

Hani uzay biliminde bir kara delik vardır ya, burada ne olduğunu nede olmadığını kimse bilmez. Hatta Hubble teleskopu bile bu karanlık delikte ne olduğunu gösterememekte. Bizde ülkemizde bu kara deliği yaşadığımızı düşünmekteyim. Bu kara delik için insanın uğraşı vermesi ne kadar başarılı olur bilemiyorum. Karanlık nokta veya delik ne kadar geniş, ne kadar derin , ne kadar büyük olabileceğini bile tahmin etmeye, ışık yılı ile ifade edilmekte olduğunu bilmem hatırlıyormusunuz.  İnsan hafsalasının alabileceği bir mikyasta olmamakta. Işık Yılı tabiri kullanılmakta. Yani C (3  x 10 üstü 8 metre saniye) ile ifade edilen ışık hızının bir yılda kat ettiği bir mesafenin, katları ile izah edilebilen bir boşluk.

Hani Hubble teleskobu uzayda çektiği bazı fotorafları NASA nın sayfasından izlerken büyük mutluluk duyuyorum. Ancak bu güzelliklerin bir köşesinde böyle bir kara deliğin var olmasında, bilinmeyen bir geleceğin saklı olduğunu var sayıyorum. Ne olmadığını bilmemekle ile birlikte ne olduğunuda bilmemek size ne ifade eder, hiç düşündünüzmü? Bilmediğimiz bir sonsuzu hayal gücümüzün dışında tutmaya çalışmaktayız.

Ülkemizde uzayın bir kesitini izlemek mümkün görünmekte. Yenilenen milletin vekillerinin toplandığı Meclis çalışmaya başladığını izlemekteyiz. Değişen Meclis aritmetiği , yenilenen bazı yüzler, erkek egemen bir yapının içinde bazı dikenli ve dikensiz bayan çiçeklerin süslemesi, bu Yasama takviminde bazı konuların değişmesini beklemek, halk olarak hakkımız olduğuna inanmaktayım.

Hatta 2 metrekare çalışma ofisleri değişti, yeni yerlerinde daha ferah bir ortamda ülkeye aynı kaosu yaşatmaktalar. Her şey değişti amma değişmeyen tek konu bir adamın bitmeyen tükenmeyen ihtirasının hedef noktası, yani boşlukta bilmediğimiz kara delik misal, KABUS , hiç gündemden düşmemekte. Başkanlık ihtirasının parlementer demokrasi yaşayışının üzerine çökmeye başlaması, ülkenin önemli konularını bir kenara itmektedir.

Güneydoğu kan ağlamakta,  yollar , mahalleler yerle bir edilmekte, yasak sokaklar, kapalı kapılar, kapalı iş yerleri, hayatın felç olmasını bir kenara bırakıp, illa yeni bir anayasa ve içinde Başkanlık sisteminin olmassa olmazı ön koşulu ile hasta yurdum insanına ilaç olarak yutturulmaya çalışıldığını izlemek , yurdum insanına kara delik gibi gelmekte.  Kara deliğe umutla bakmaya çalışan gariban vatandaşın olmayan umudu olarak muhtarlara 854 rakımlı Beştepe’de, ulufe diye örtülü ödenekten öşür dağıtılıp , taraftar toplanması yurdum insanına kara deliği ne kadar aydınlatır diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

 

 

Kara Delik