Ali Sabancı

YAYINLAMA: 21 Nisan 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 21 Nisan 2016 / 20.00

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen Girişimci Havuz Proje Yarışması Final Programı için Gaziantep’e konuşmacı olarak davet edilen Ali Sabancı ile GSO ve Sanko’nun onursal başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun konuşmaları hem düşündürücü hem de eğlendirici idi. Dinleyenlerin keyif aldıklarından eminim.

 

Ali Sabancı genç ve çok dinamik bir işadamı.

Konuşurken bütün salonun ilgisini ve dikkatini üzerinde toplamak için dinleyenlere sorular soruyor ve onlarla bütünleşiyor.

Doğrusu iyi bir hatip. Esprilerle de süslediği konuşmasını herkes pür dikkat dinledi.

 

Ali Sabancı, merhum Hacı Ömer Sabancı’nın torunu, Şevket Sabancı’nın oğlu ve medya dünyasının lideri Aydın Doğan’ın da damadı.

Genç girişimcilere anekdotlarla tavsiyelerde bulunurken, hedef gösterirken babası Şevket Sabancı ile aralarında geçen diyalogları da ‘Zaman’ kavramını açıklamak için ustaca kullandı.

İtibar’ın üzerinde çok durdu. İtibar tesis edilmedikçe ve korunmadıkça iş hayatında tutunmanın mümkün olmadığını önemle vurguladı.

 

Dünkü yazımın ana teması ‘İtibar’dı. Bunun için Sabancı’nın ‘İtibar’ vurgularını dikkatle not ettim. Dünkü yazımda, ‘İtibar’ biriminin ‘para’ olduğunu iddia etmiştim.

Dün ne oldu tahmin edersiniz?

Ali Sabancı, o kadar güzel şeyler söyledi ama müthiş alkışı hangi söyleminden sonra aldı, biliyor musunuz?

Jüri önünde yarışacak girişimcilerin birinci gelenine 30 bin lira ödül vaadedilmişti. Sabancı, “Buna 20 bin lira da ben ilave ediyorum” deyince alkış kıyameti koptu!

Bütün salon, üniversiteli girişimciler, davetliler, işadamları hepsi uzun uzun alkışladı.

Bilmem analatabiliyor muyum?

Genç nesil de böyle düşünüyor. Maalesef!

 

Abdülkadir Konukoğlu artık bir konuşma ustası…

Arkasında Türkiye’nin hemen her köşesinde yaptığı yüzlerce konuşmanın verdiği rahatlıkla bilgisini, deneyimini, doğrusunu, hatalarını kendine has tarzı ile paylaşıyor. Herkes ilgi ile dinledi.

Ali Sabancı, Konukoğlu ailesine duyduğu yakınlığı her fırsatta gösteriyor. Hacı Ömer’le merhum Sani Ağabey’i en tepeye koyuyor. Sonra, “Şevket Sabancı ile Abdülkadir Bey gelir, onları da ben ve Cengiz Konukoğlu izler” diyerek hoş bir kronoloji derledi.

 

GTO Başkanı Eyüp Bartık, çok sevdiği dedesinden hatıralar naklederken, o zamanın insanlarının gençler için ‘cahal’ demesinin yanlışlığına dikkat çekerek, hayır, onlara cahil demenin hata olduğunu şimdi daha iyi kavrıyoruz, dedi.

 

Cahal’ cahil demek değildir.

Ömer Asım Aksoy’un ‘Antep Ağzı’ kitabında karşılığı şöyle:
Antep yöresinde çocukluktan yeni yetmeliğe geçiş dönemindekiler için kullanılan sözcük. Yani ‘Toy’ demek.

 

Tam sırası gelmişken sorayım: Gaziantep’in 100 binlik stratejik planından haberdar mısınız?

Bu da nereden çıktı demeyin, birisi hepimizi bayağı cahil zannediyor.

 

 

Belirsizlik tırmanıyor!..

 

Şu hale bakın!

ABD'nin önde gelen havayolu şirketlerinden Delta Airlines, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye seyahat konusunda yaptığı
uyarı ve Türkiye'ye ilişkin güvenlik endişelerinin artmasına bağlı olarak New York JFK Havaalanı ile İstanbul Atatürk Havaalanı arasında gerçekleştirdiği seferleri durdurduğunu bildirdi.

Sonra da, Delta Airlines internet sitesinde yapılan  açıklamada, seferler Mayıs 2016'da yeniden başlamak üzere geçici olarak askıya alındı, dendi!

 

İspanyol havayolu şirketinden Iberia Havayolları da, İstanbul seferlerini taleplerdeki 'dramatik düşüş' bahanesiyle 7 Mayıs’tan itibaren durdurma kararı aldı.

Iberia seferlerini Mayıs’ın 7’sinde durdururken, Delta, Mayıs ayında yeniden seferlere başlayacak! İnanırsanız tabii…

 

Fransa Başkanı Hollande, “Türkiye-Rusya savaşı çıkıyor, bu ülkeye gidecekler dikkat etsin” diyor. Hem de ne zaman dersiniz, tam 2016 turizm planları yapılırken. Yani, tam zamanında söylüyor!

 

Başta ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa büyükelçiliklerinin internet sitelerinde “Türkiye’ye gitmeye mecbursanız  dikkatli olun ama Gaziantep’e sakın gitmeyin” diyor.

Adana’daki konsolosluk çalışanları aldıkları emir gereği eşlerini ve çocuklarını ülkelerine gönderiyor.

 

Kilis’e her gün Suriye’den füze atılıyor. Şimdiye kadar 12 kişi hayatını kaybederken yüzlercesi de yaralandı.

Pikaplara yerleştirilen basit füze, roket atıcı sistemleriyle vurdu-kaçtı taktiği uygulayan teröristlerle başetmek zor oluyor. Zira orayı bombalasan, orasının kimin olduğu net belli olmadığı için iş büyüyebilir!

 

Sorumsuz gazeteciler de asparagas haberler yapıp, Gaziantep’e uçakla gelen insan sayısı geçen seneye göre yüzde 20 arttı diyerek, gelenlerin turist olmadığını bilmedikleri için yanlış bilgilendirme yapıyor.

 

Ali Sabancı