Erdoğan, herkesi yanılttı mı?

YAYINLAMA: 30 Nisan 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 30 Nisan 2016 / 20.00

Amerikan politikasında işadamlarının oluşturduğu çok etkili olan bir kurum var; American Enterprise Institute web sitesi aracılığı ile düşüncelerini bütün dünya ile paylaşıyor.
Bu haftanın şüphesiz bütün dünyada yankılanan bomba haberi, Türkiye’nin bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştürülmesi yolundaki gelişmeler.
Dün  bu sitede şöyle bir haber vardı:
10 yıl önce, Amerika’da bir çok medya ve düşünce kuruluşları ile, önemli üniversitelerin görüşü olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesini dini esaslara göre yönetmek için önemli atamalar yaptığını, kafasındaki İslami Cumhuriyeti gerçekleştirmek için önemli adımlar attığını iddia etmişlerdi.
Bu fikre Amerikan Dışişleri Bakanlığı karşı çıkmıştı. Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried,  Bu düşüncelere katılmıyoruz. Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Avrupa’daki diğer Hristiyan Demokrat Partilerinden hiçbir farkı yok.  Bütün bu partilerin hepsi laik partilerdir” demişti.

Bu düşüncelerin hakim olduğu zamanda, Erdoğan önce bankacı teknokratlarını islami görüşe sahip bankacılarla değiştirdi. Daha sonra da üniversitelerdeki akademisyenleri ve rektörlerini değiştirmişti. Bu nedenle batılı gözlemciler şüphelenmişlerdi.


Bugün gelinen noktada, yine bu siteye göre, Amerikan Dış İşleri Bakanlığı’nın yanıldığı ve medya ve düşünce kuruluşları, üniversitelerin haklı çıktığı belli oldu.


 

Erdoğan, herkesi yanılttı mı?