Şaka değil! Gaziantep, Roma’nın 2 sene önünde…

YAYINLAMA: 22 Haziran 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 22 Haziran 2016 / 20.00

İtalya’da ilginç şeyler oluyor.

Faşizmin doğduğu bu ülkede, yolsuzluk olayları ve kötü ekonomi politikalarına tepki olarak 2009 yılında kurulan ve 25 Şubat İtalyan genel seçimlerinde sandıktan birinci çıkarak tüm dünya kamuoyunu şaşırtan 5 Yıldız Hareketi’nin hayali şöyle aktarılıyor:

“Hayalimiz doğrudan demokrasinin gerçekleşmesi, hedefine ulaştıktan sonra 5YH’nin varlık nedeninin ortadan kalkmasıdır. Demek istediğimiz şu ki, biz sistemi değiştirmek istiyoruz, amacımız yeni bir parti kurmak değil. Doğrudan demokrasiyi kurarsak partilere ihtiyacımız kalmayacak. (...) Partilerin olmadığı parlamentoda sivil toplumun ihtiyaçlarının yansıması olan politik hareketler ve komiteler olsun.”

Daha bunun şaşkınlığı geçmeden İtalya’da pazar günü yapılan yerel seçimlerden 5 Yıldız Hareketi (5YH) büyük bir zaferle çıktı.

20 kentin 19’unun belediye başkanı 5 Yıldız Hareketi’nden seçildi.

Başkent Roma’nın yeni belediye başkanı, 37 yaşındaki beş yıldızlı kadın avukat Virginia Raggi, İtalyan endüstrisinin kalbi Torino’nun yeni belediye başkanı ise, 31 yaşındaki beş yıldızlı kadın ekonomist Chiara Appendino oldu.

 

Sistemi yıkmak için ortaya çıkan bu politik hareketin bir lideri yok, Casaleggio ve Grillo kendilerini lider olarak görmüyorlar, sadece sözcüler.

Seçimlere girerken yasal hakları olan 42 milyon Euro devlet yardımını reddeden bu 5YH’ye tekrar döneceğim.

Ama bu haberi verirken başka bir amacımı anlatmak istiyorum.

2700 yıllık Roma’ya ilk kez bir kadın belediye başkanı seçilmiş.

Bence bu daha da ilginç!

Haberi okuyunca çok şaşırdım. Demek Roma’da hiç kadın yönetici olmamış!

Eh, bu durumda Romalılar’a Gaziantep’ten selam ve sevgilerimizi yollarken şöyle diyebiliriz:
Gaziantep, bu anlamda Roma’nın 2 sene önünde… Gelin, 2000 sene önce ayrıldığınız Zeugma’da neler oluyor, bir görün, belki birlikte paylaşacaklarımız olabilir…

 

 

  

Güzel bir proje

 

Semra Öztürk’ün haberini okurken, sırf bir şeyleri eleştirmek için yapılan konuşmaların zaman kaybından başka bir işe yaramadığını düşündüm.

 

Eleştiri konusu olan olay;

1. Uluslararası Gaziantep El Sanatları ve Gaziantep Tanıtım Günleri 20-26 Eylül 2016 tarihlerinde Yenikapı, İstanbul’da yapılacakmış.

Güzel ve son derece olumlu bir girişim. 12 ülkeden binlerce yabancının gelmesi bekleniyormuş.

 

Ancak eleştiriliyor.

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, tanıtımın İstanbul’da yapılmasını yanlış buluyor. Şöyle diyor;

 

Yemeklerimizi ve el sanatlarımızı Gaziantep’te tanıtalım. Zaten tarihi kültürel varlıklar ve el sanatları yerinde görülmelidir. Böylece şehrimiz terörle anılmaktan kurtulur. Esnafa ve Gaziantep ekonomisine  katkısı olur. Hem İstanbul’da yapay tanıtım yaparak Gaziantep’e katkı sağlayamazsınız.

 

Mehmet Sucu’da benzer mütaalada bulunuyor.

12 Ülkeden binlerce yabancı gelecek deniyor. Bu insanları Gaziantep’e davet edin. Terörle anılan Gaziantep, kültürel olaylarla anılmaya başlansın. Sehreküstü konaklarında Gaziantep yemeklerini tanıtın. Bakırcılar çarşısını gezsinler” diyor.

 

Doğrusu, neden eleştiriliyor, anlamadım!

Burada bir mantık hatası var gibime geliyor.

Amaç, Gaziantep’e turist çekmek. Tanıtımı, lansmanları* büyük metropollerde yapmalısınız ki amaca ulaşabilesiniz. İstanbul da tam bu işler için biçilmiş kaftandır.

İstanbul çok uluslu, dünyanın göz bebeği, buraya davetli gelenlerin arta kalan zamanda başka işler de yapabileceği için tercih edilen bir dünya kentidir.

Keşke mümkün olsa da aynı proje Paris, Londra, Berlin gibi metropollerde de uygulanabilse.

 

Tanıtımdan sonra Gaziantep’e gelecekler tabii ki ekonomiye de katkıda bulunacaklar. Olumlu intibalarla döndüklerinde Gaziantep’in iyi niyet elçileri olarak bize yeni turistler kazandıracaktır.

Proje son derece faydalı, neden eleştirilir ki!..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şaka değil! Gaziantep, Roma’nın 2 sene önünde…