Komşularımızın söyledikleriyle düşündükleri birbirini tutmuyor!..

YAYINLAMA: 26 Ağustos 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2016 / 20.00

Cerablus operasyonu öyle gizli, saklı ve sürpriz olarak yapılmadı ki…

Günler öncesinden süren hazırlıklar, ÖSO’nun karakollarımızda toplanması, tankların sınıra sevki, seyyar hastanenin kurulması vb hemen her şey neredeyse herkesin gözü önünde yapıldı.

Kimseden de itiraz gelmedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden da Ankara’ya gelerek operasyonu televizyondan canlı izledi!

 

Ama itirazlar başladı.

İran yönetimi, terör örgütü DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu karşısında sessizliğini korurken, ülkenin resmi ve yarı resmi haber ajansları, harekatı olduğundan farklı gösterme çabalarına girdi.

İran’ın resmi ajansı IRNA'da yer alan Hamid Ovzah imzalı makalede, Türk ordusunun Cerablus’a girmesinin soru işaretlerine sebep olduğu belirtildi.

 

Operasyonla ilgili Beşşar Esad yönetiminden izin alınmadığına işaret edilen makalede, "Türk makamları operasyonun Rusya ve İran’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini açıkladı. Buna rağmen DAEŞ’le mücadele bahanesiyle Suriye topraklarına müdahalede bulunmak uluslararası hukuka uygun değildir" ifadelerine yer verildi.

 

Muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Fars ve Tesnim haber ajansları ise Lübnan’dan yayın yapan İran destekli El-Meyadiyn televizyonunu kaynak göstererek, "Cerablus'taki DAEŞ mensupları Türkiye'ye kaçtı" iddiasında bulundu.

Aynı kesime yakın olan MEHR haber ajansı ise Türkiye’de yaklaşık 15 yıl görev yapmış emekli diplomat Sadık Meleki’nin röportajını aboneleriyle paylaştı.

Türkiye’nin Cerablus'a müdahalesi jeopolitik üstünlük elde etmek için’ başlığıyla sunulan röportajda, Meleki’nin, "Türkiye, ABD’nin izniyle Suriye’ye girdi. ABD gibi Türkiye de demokrasi söylemini suistimal ediyor. Asıl amaç Ankara’nın eliyle bölgede jeopolitik üstünlük elde etmektir" dediği aktarıldı.

 

Bunların hepsi İran tarafından gelen haberler.

Bir de işin Rusya çcephesi var. Onlar da pek rahat değiller!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Suriye'nin Cerablus operasyonunu ve ülkede devam eden iç savaşı değerlendirken konuyu düşürülen Rus uçağına getirdi ve bakın ne inciler döktürdü:

“Bazıları  bizi eleştiriyor ve 'Türkiye'yi neden bu kadar kolay affettiniz! Ayrıca Cerablus tepkinizde çok yumuşaktı' diyor”.

 

İlahi Zaharova, derken neyseki sözcü kendi ürettiği yoruma kendi cevap verdi:

"Biz tepkimizin yumuşak olduğunu düşünmüyoruz. Aksine bu, üzerinde iyice düşünülmüş ve derin bir analiz sonucunda verilmiş bir tepkiydi. Suriye topraklarındaki tüm eylemler Şam'la koordinasyon içerisinde yürütülmeli."

 

Suriye'deki iç savaşın taraflarına itidal tavsiye eden Zaharova, Kürt kenti Haseke'de YPG ve rejim arasında çıkan çatışmalardan duydukları derin kaygıyı dile getirdi ve çatışmaların Suriye'yi nihai olarak yok etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD'li mevkidaşı John Kerry'yle bugün Cenevre'de yapacağı görüşmede gündemin bir numaralı maddesi Suriye olacak.

Komşularımızın ne dediği ve ne düşündüğü önemli.

Bazen düşündükleri ile söyledikleri birbirini tutmuyor ama yine de bilmeliyiz!..

 

 

Komşularımızın söyledikleriyle düşündükleri birbirini tutmuyor!..