Bölgede tansiyon yüksek gelişmeler hızlı

YAYINLAMA: 31 Ağustos 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 31 Ağustos 2016 / 20.00

Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili dış dünyadan gelen haberler pek iyi değil.

Amerika’nın etkili gezetelerinden The Wall Street Journal; operasyonu,  henüz detayların müzakere aşamasında bir emrivaki olarak değerlendirdi.

Gazete, Kürt güçlerin Menbiç çevresindeki köyleri almaya devam ederek ABD’ye verdikleri geri çekilme sözünü tutmadıklarını belirtirken iki önemli ve hassas konuyu da okurlarına duyurdu.

Birincisi, Kürtler’in Menbiç’ten sonraki hedeflerinin Rakka yerine Cerablus olduğunun anlaşılması.

İkincisi ise Türkiye’nin Cerablus’a saldırmasının nedenini 20 Ağustos’taki 56 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep katliamı olarak göstermesi.

 

Türkiye’den buna ilk açıklama üst düzey bir yetkiliden geldi: “Cerablus’un TSK ve ÖSO tarafından kurtarılması, bizim askerimizin bu göreve her zaman hazır olduğunun kanıtıdır.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da, “Cerablusu 14 saatte aldık. Devletimizin, hükümetimizin işaret ettiği Fırat’ın batısında, yani bizim sınırlarımızda, biz bize olmak istiyoruz. Sınırlarımızda düşman terör örgütü istemiyoruz” diyerek kararlılığımızı belirtti.

 

Bunun üzerine dünkü gelişmeler şöyle.

İran, “Türkiye’nin Suriye operasyonu kabul edilemez bir toprak egemenliği ihlalidir. Fırat Kalkanı Operasyonu derhal sonlandırılmalıdır” diye çok sert tepki gösterdi.

 

Bunlara karşılık Rusya’dan gelen ilginç haberler var.

Ruslar, ÖSO’nun TSK desteğinde Cerablus’a girmesine göstermelik tepki vermişti, orada da kalındı.

Dün şaşırtıcı ama pozitif haberler geldi.

Putin-Erdoğan zirvesinden sıradan açıklamaların gerisinde ne gibi gelişmeler olacağını zaman gösterecek demiştim.

Dün Türkiye-Rusya Medya Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Rusya ile Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu söyleyerek fevkalade önemli bir gelişmeye dikkat çekti.

Türkiye’ye gelen Ruslar Ruble ile ödemelerini yapabilecekler. Biz de Rusya’da kendi paramızla, Türk Lirası ile ödeme yapabileceğiz.

Bunun için çalışmalar sürüyormuş.

Bu olağanüstü bir gelişme…

Bu resmen ABD’ye ve AB’ye meydan okumadır.

Bilindiği gibi Amerika’nın Irak’ı 2003 yılındaki işgalinin gerçek sebebinin Saddam’ın petrolü Euro ile satacağını açıklaması olarak gösterilmişti.

Doların tahtının tehlikeye gireceğini düşünen ABD’nin göstermelik bir sebeple Irak’ı işgal ettiği geniş çevreler tarafından kabul görmüştü.

Gerçi Cengiz Çandar, son kitabı ‘Mezopotamya Ekspresi’nde asıl nedenin Çin’in önlenemeyen yükselişine karşılık ABD’nin bölgenin hakimi olduğunu dost düşmana göstermek olduğu yönündeki görüşlere de yer vermişti.

 

Bu fevkalade gelişme ve Cerablus operasyonunun, Erdoğan’ı dünyanın gündemine iyice ve kalıcı olarak yerleştireceğini tahmin ediyorum.

100 milyar dolarlık bir ticaret hacminin Ruble ve Türk Lirası ile yapılmasını dünya ticaretinde bir devrim olarak görmek gerekir.

 

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın görevi dün akşam bırakmasını bu ortamda nasıl açıklamak lazım bilemiyorum. Bir önemli gelişme birkaç saat sonra başka bir önemli gelişmenin gölgesinde kalıyor. Olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki…

 

 

Bölgede tansiyon yüksek gelişmeler hızlı