Yumurta sağlam kalmalı…

YAYINLAMA: 15 Kasım 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 15 Kasım 2016 / 20.00

 

Bu harita çok önemli.

Sağımız, solumuz, önümüz, arkamız sobe!

Türkiye’nin jeopolitik konumu bu haritayla daha belirgin hale geldi.

 

Rusya, Suriye’ye iyice yerleşti. Üssünü genişletti, yeni askeri birlikler konuşlandırdı. Savaş ve uçak gemilerini getirdi. S-300 ve S-400 füzeleri ile Türkiye’den Ürdün’e, Suriye’den İsrail ve Irak’a kadar uzanan yaklaşık 400 km’lik bir alanda istediği uçağı düşürebilme olanağına kavuştu.

 

Rusya yönetimi “Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetin Rusya ile Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin birleştirilmesi önerisini destekleyerek, Rusya Güney Askeri Bölgesi bünyesinde birleşik kuvvetler oluşturulmasına onay verdi” diye açıklama yaptı

 

Bulgaristan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Rusya yanlısı Rumen Radev kazandı. Sosyalist Parti’nin desteklediği bağımsız aday Radev, oyların yüzde 59.4’ünü alırken, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar partisinin adayı Tsetska Tsacheva, yüzde 36.2’de kaldı. Adaylarının kaybetmesi üzerine Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, hükümetinin istifasını parlamentoya sundu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan Radev, “Avrupa yerine tekrar Rusya ile yakınlaşmamız gerek” görüşünü savunuyor, AB’nin Rusya’ya yaptırımlarına karşı çıkıyor. Halkın nerede ise üçte ikisi Rusya’yı AB’ye tercih ediyor.

 

Sovyetler Birliği’nin eski cumhuriyetlerinden biri olan Doğu Avrupa ülkesi Moldova’da da Moskova ile eski bağları kurma vaadinde bulunan Sosyalist Parti’nin lideri Igor Dodon, oyların yüzde 54’ten fazlasını alarak devlet başkanlığı seçimini kazandı. Rakibi Maia Sandu ise yüzde 46 civarında oy aldı. Dodon, zafer sonrası ilk açıklamasını ülkenin resmi dili Romence yerine Rusça yaptı.

 

Elimiz güçlendi.

Yalnız ABD değil, AB’nin de Türkiye’nin gelişen olaylar nedeniyle yeni jeopolitik konumunu değerlendirmesi lazım. AB’nin ayrıca mülteciler konusunda yapılan ilkesel anlaşmayı yeni şartlar ileri sürerek sulandırmaya devam ederse alacağı yanıt, AP Başkanı Martin Schulz’un muhatap olduğu “terbiyesiz adam” eleştirisinin daha da ötesine geçebilir.

 

Bu atmosferde gelişen dünkü Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Ankara teması, Alman Bild gazetesine göre, “Buz gibi başladı!

Steinmeier’in karşılanmasında kırmızı halı olmadığına ve üst düzey karşılama gerçekleştirilmediğine dikkat çeken gazete, Alman bakanın makam aracının da uçağa yaklaşmasına müsaade edilmediğine, Steinmeier ve ekibinin önce otobüsle götürüldüğüne vurgu yaptı.

Steinmeier’in resmi temaslarında kullandığı makam aracına Alman bayrağının uygun parça olmadığı gerekçesiyle takılamadığına da değinen Bild gazetesi, "Yapılanların verdiği mesaj çok açık: Türkler kızgın. Çok kızgın" diye yazdı.

 

Diplomaside bu olağandır! Amerikalılar bize hep bu çeşit oyunları oynardı. Şimdi biz de, gerekiyor, Almanlar’a, yani AB’ye aynı tavrı alıyoruz.

Ancak cephe çok genişliyor!

Iraqi News’un haberine göre Irak Parlamentosunda Türkiye’yi caydırmak için askeri müdahale önerisini tartışmışlar! İyi mi?

 

Obama, veda ziyaretlerine çıktı. İlk ziyaretine Atina’dan başladı. Gerekçe olarak da ne dese beğenirsiniz?

Huzursuz Akdeniz bölgesinde istikrarını hep koruyan Yunanistan; Türkiye ile Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’nın arasında jeopolitik olarak çok önemlidir.”

Benim yorumumla Obama’nın dün söylediklerini üst üste koyarsanız, Amerika, Türkiye’yi nereye koyuyor, net bir şekilde anlaşılıyor.

 

Obama, bugün akşam Almanya’ya geçiyor, yarın Merkel’la birlikte Berlin’de Fransız, İspanyol, İtalyan ve İngiliz liderle görüşecek, veda edecek.

Obama, daha sonra Peru’da, Asya-Pasifik Ekonomik Birliği Konferansı’na katılacak, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

Obama’nın 7 günlük veda ziyareti böylece sona erecek.

 

Obama, Amerikalılar’ın deyimiyle ‘topal ördek’!

Bir süreden beri iş yapamaz, önemli kararlar alamaz pozisyondaydı.

Trump, daha makamı devralmasına iki aydan fazla süre olmasına rağmen hızlı başladı. Wall Street Journal’a röportaj verdi, hafta sonunda da CBS televizyonundaydı. Önemli ipuçları verdi.

Seçim vaadlerinin başında, ki bununla çok oy topladı, bütün IŞİD’lileri yok etmek vardı!

Esad, IŞİD’e karşı savaşıyor, Rusya ona yardım ediyor. O halde Esad yerinde kalmalı, Rusya ile de işbirliği yapılmalı…

 

Bunlar bizim politikamıza ters!

Ancak, Trump ile bir şekilde birlikte çalışmanın yolunun bulunacağını tahmin ediyorum.

İki tane birbirini tamamlayan, Ortadoğu’da geçerli, söz var.

Birisi:

Yumurta dışarıdan kırılırsa omlet, içeriden kırılırsa civciv olur.

İkincisi, Netanyahu’nun lafı:

Suriye bir omlettir, bir daha yumurta olamaz…

 

Yumurta sağlam kalmalı…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yumurta sağlam kalmalı…