İşte bu kadar!..

YAYINLAMA: 09 Aralık 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 09 Aralık 2016 / 20.00

Anında görüntü vereceksin!
İşte Devlet olmanın gereği budur!

TBMM Başkan Yardımcısı Ayşenur Bahçekapılı’nın özel bir seyahat için gittiği Almanya’nın Köln şehrinde, kaldığı otelin lobisinde, içinde pasaport, kimlik, para ve kredi kartları bulunan çantası çalındı. Büyükelçilik, Türkiye’ye dönebilmesi için geçici pasaport çıkarttı.
Türkiye’ye dönmek için gittiği havaalanında Alman polisi, geçici pasaportunda sorun olduğunu belirterek, Bahçekapılı’yı havalimanındaki polis karakolunda sorguladı.

Bahçekapılı’nın, diplomatik pasaportunun bulunduğunu, TBMM Başkan Yardımcısına yapılan bu muamelenin skandal olduğunu söylemesine ve tüm uyarılara rağmen Alman polisi, son derece kötü davrandı.

Bu çirkin tavır Ankara’ya ulaşınca Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert tepki gösterdi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Bakanlığa davet edilerek durum anlatıldı, açıklama istendi.
Erdoğan, öfkesini şöyle dile getirdi:
“Teröristi alıyorsun ülkende misafir ediyorsun, ağırlıyorsun ama bu ülkenin TBMM Başkan Yardımcısını ve heyetini orada kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara aynısını yapmak gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör. Sen benim Meclis Başkan Yardımcıma, bir bayan milletvekiline bu tür bir yanlışı yaparsan, senin polisin vesairen bunu yaparsa, benim buna aynısıyla mukabele etmem lazım. Bir defa, bütün oradaki personelin kimse, neyse bunlara gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder, etmek durumundadır.”

Önceki gün meydana gelen bu olaya dün yürekleri soğutan yanıt verildi.
İHA’nın haberine göre, pasaport kontrol noktasına gelen Alman diplomatlar, geniş bir inceleme ve araştırma yapılmak için yaklaşık iki saat bekletildikten sonra geçiriliyor. Bu uygulama sırasında şu ana kadar dört diplomatik pasaport taşıyan Alman diplomatın uçağını kaçırdığı öğrenildi.
DHA’nın haberine göre de dün akşam saat 19.00'dan itibaren başlatılan uygulamada Almanya'dan gelen tüm diplomatik pasaportlu yolculara, pasaport kontrolü sırasında sorgu yapılmasına başlandı. Bakanlıktan gelen talimat uyarınca kontrol noktasında bekletilen Alman diplomatlar yaklaşık bir saat süren sorgulama sonrası Türkiye’ye girebiliyor.




Bu ‘sevda’ önemli verilerle dolu…

Dolardaki dalgalanmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olduğu ‘TL’ çağrısına Fransa’dan ve Almanya’dan destek geldi.
Gazete haberi şöyle:
Çok sayıda gurbetçinin Euro ve Dolar birikimlerini TL'ye çevirmek için Türkiye'ye geldiği ortaya çıkarken, ay sonunda 300 kişilik kafilenin Türk Lirası'na destek için aynı uçakla yurda gelmeyi planladığı öğrenildi.

Bu destek ekonominin boyutlarının önüne geçti.
Olay, Erdoğan’a karşı bir sevdaya, kara sevdaya dönüşüyor.
Erdoğan’ın, “Yalnızım...” demesi sevenlerini etkiledi.

Merkez Bankası verilerine göre, Erdoğan'ın çağrısının hemen öncesi yurtiçi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatı 2 Aralık itibariyle 144,8 milyar dolar oldu.
Önceki hafta bu rakam 144,07 milyar dolar düzeyindeydi. Yani yerlilerin döviz mevduatı Erdoğan'ın çağrısı öncesinde yaklaşık 700 milyon dolar arttı.
Yabancı para mevduatının 136,675 milyar doları mevduat bankalarında, 8,120 milyar doları katılım bankalarında bulunuyor.

Vatandaşların bankalardaki yabancı para mevduatı 83,242 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 53,433 milyar dolar düzeyinde. Katılım bankalarında bu tutarlar sırasıyla 5,844 ve 2,276 milyar dolar.

Mevduat bankalarında gerçek kişilerin yabancı para mevduatının 50,471 milyarı dolar, 27,780 milyarlık kısmı euro (ABD doları karşılığı miktar).
Vatandaşların ve şirketlerin Erdoğan'ın çağrısının ardından ne kadar dolar bozdurup TL'ye geçtiği haftaya perşembe açıklanacak verilerle netlik kazanacak.
Yalnız bir şirketin 250 milyon dolar bozdurduğu gözönüne alınırsa, açıklanacak rakamın hayli büyük olacağı şimdiden belli.




İşte bu kadar!..