Bu olay Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabilir

YAYINLAMA: 20 Aralık 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 20 Aralık 2016 / 20.00

Türkiye yakın tarihinin en korkunç dehşetini yaşıyor.

Bir sene önce uçağını düşürdüğümüz, pilotu havada vurulan Ruslar’ın şimdi de Büyükelçisini Ankara’da bir polisimiz katletti.

Bir Büyükelçiyi öldürmek… 

Yalnız bizim değil, bütün dünyanın tüylerini diken diken ediyor. Geçmişte savaş nedeni olan bir eylem.

Şunu bilmeliyiz ki, bu suikast maalesef aradan bin yıl geçse de unutulmayacak, tarihte yerini alacaktır. Keşke olmasaydı.

 

Önceki akşam olayı duyar duymaz, ilk reaksiyonum, “Büyük provokasyon” olmuş, bunu da hemen yazmıştım.

Önemli bir ticaret partnerimiz olan Rusya ile ilişkilerimizi o meş’um uçak faciasından sonra henüz rayına koyarken meydana gelen şu olaya bakar mısınız?

Dün Associated Press ismini açıklamadığı Türk hükümetinden üst düzey bir yetkilinin sözlerini bütün dünyaya servis etti. Yetkili, “Tamamen profesyonelce” olarak tanımladığı suikast için “Tek adam işi değil. Çok iyi planlanmış bir saldırı” ifadesini kullandı.

 

İki liderin, Erdoğan ve Putin’in birbirini iyi tanıması ve sürekli diyalog içinde bulunmaları belki de korkunç bir felaketin önüne geçti.

Putin’in, suikastı birlikte soruşturalım önerisine anında olumlu yanıt veren Erdoğan’ın bu tavrı bütün dünyada ‘rahatlatıcı’ olarak algılandı.

 

Suikastın, geçen sene uçak düşürme olayında olduğu gibi, FETÖ’ye bağlanmasını Gülen’in sözcüsü ‘gülünç’ olarak değerlendirirken ABD, “Henüz soruşturma aşamasındaki bir olayı, bizi Gülen’in banisi gibi gösterip, işin içine sokmak kabul edilemez bir davranıştır” dedi.

 

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, sonuca yönelik net  tepkisi benim hoşuma gitti:

Bu suçun emrini veren ve örgütleyen kişileri besleyenlerin, planlarını gerçekleştirmelerini imkansız kılacak önlemler alacağız.”

Yürek soğutan asıl vurgu ise Putin’den geldi:
Bir cinayet gerçekleştirildi. Bu elbette Rus-Türk ilişkilerinin normalleşmesini bozmaya yönelik bir provokasyon. Ayrıca Rusya, Türkiye, İran ve Suriyeli taraflar arasındaki çatışmanın çözümüne ilgi duyan diğer ülkelerin aktif olarak savunduğu Suriye'deki barış sürecini bozmaya yönelik bir provokasyon. Bunun tek bir yanıtı olabilir, teröre karşı mücadeleyi güçlendirmek. Haydutlar bunu hissedecek. Bu tetikçiye görevi kim verdi, bunu bilmek istiyorum. Rusya’nın terörle mücadelesini görünce farkı fark edecekler.”

Rusların bu konudaki takipçiliğini ve suçu tespit ettiği anda acımasızlığını bütün dünya biliyor.

Bu bakımdan İngiliz gazetesi The Guardian'ın Dünya Haberleri Editörü Julian Borger tarafından kaleme alınan analizde savunduğu tezi ben de benimsiyorum. Bu olay Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabilir.

Dünya, FETÖ gerçeğini, başımızdaki büyük felaketi daha iyi kavrayacaktır, diye düşünüyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu olay Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabilir