Savaş, istikrara yenilmek üzere!..

YAYINLAMA: 23 Aralık 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 23 Aralık 2016 / 20.00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yılsonu büyük basın toplantısını dün 437 gazetecinin katılımı ile yaptı.

Bizim açımızdan en önemli kısmı Ankara’da suikasta uğrayan büyükelçisi Andery Karlov için söyleyecekleri idi.

Bu suikast Türkiye ile ilişilerimize zarar vermeyecek” dedi.

 

Putin ayrıca, Ankara'daki büyükelçi suikastini yakından izleyeceklerini söyledi. Rus lider, "Rusya, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada her şeyin açığa çıkarılmasını yakından izleyecek. Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi.Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum.Fakat artık buna ikna olmaya başladım.

Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyecek. Bu trajedi ilişkilerimizi etkilemeyecek, çünkü bu ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Onları geliştirmek için pek çok şey yapacağız.İlişkilerimizdeki gerilimin ardından ortak bir zemin bulabildik.Umarım gelecekte uzlaşılar bulabileceğiz" dedi. 

 

Aynı saatlerde Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rosselkhoznadzor) Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseenko, Türk sebzelerine ithalat yasağının kaldırılmasına yönelik kararın, gelecek hafta açıklanacağını duyurdu. Karar 26-27 Aralık'ta açıklanacak.

Bu son derece önemli.Zira, Rusya’ya asıl en çok yekün tutan önemli ihraç ürünümüz domatesi ihraç edemiyorduk.Şimdi bu açıklama ile domatesin önünde engel kalmıyor.

 

Bütün bu haberler dünkü yazımı teyid ediyor.

Gaziantep açısından 2017, dengelerin yeniden tesis edildiği bir yıl olmaya namzet.

ABD’nin bu gelişmelere olumsuz bir dahlinin olacağını zannetmiyorum.Çünkü, yeni Başkan Donald Trump, Ortadoğu politikasını ticaret üzerine kuracağını söyledi.Rakibi Hillary Clinton için “War Lady/Savaş Leydisi” derken kendisinin savaşa karşı olduğunu hep tekrar etmişti.

Ticaret, ancak istikrar içinde yapılabilir.ABD’nin Ortadoğu’nun istikrarına olumlu katkı yapacağını bekleyebiliriz.

 

 

Savaş, istikrara yenilmek üzere!..