Kayahan

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir insanı doğru düşünmeye yönlendiren nedir diye bir soru yöneltsem size, cevabınız ne olabilir, hiç düşündünüzmü ?Her insanın bir çok nedenleri olabilir. Hemde değişik nedenler sıralayabilirsiniz..Bu cevapları isterseniz oturup bir kağıda dökün.Üzerinde düşünün. Bir çok insanın bu dökümde üst sıralarda yazacağı bir nedenin mutlaka eğitim olduğuna inanırım.Bu konularda çok sevdiğim bir sanatkar gelir aklıma.Kayahan.
Senelerce önce Dedeman otelinde ilk seyrettiğim zaman, sesine hayran kalmıştım.Gece programında ilk o çıkardı sahneye ,meşhur sanatçılar çok sonra sahne alırdı. O tarihte elinde gitarı, her yerde söylediği toplam üç tane şarkıs ıvardı, dördüncüyü bestelemesi bir veya iki sene almıştı. İlk şarkılarından“Bu Gece Sen Daha Güzelsin”, “Seni Versinler Ellere” ,“Beni Anlamadın Ya”, gibi şarkıları ilk dinlediğimde hayrankalmıştım. Gitarla çalıp söylediği müzik, kulağa çok uyumlu gelmekteydi.
Daha sonraları sahnelerde üçüncü, hatta ikinci sıraya yükselmeye başlayınca plak doldurmuştu.Daha sonraları bestelediği bir şarkı bana birçok konuyu hatırlamamı sağladı. ‘’Allahım Neydi Günahım, Günahım neydiAllahım.’’ O kadar manidar bir cümleden ne isterseniz çıkarabilirsiniz. Düşülen her zordurumda, çözümsüz her problemin karşısında, önümüze gelen derin badirelerde hani şaşar kalırızya.Cevapararız, kimi zaman tanrıya serzenişte bulunuruz, hatta tanrıya isyan ederizya: Allahım Neydi Günahım.
Bundan 15 sene evvel sınır komşularımızla aşırı problem yaşamadan komşuluk ilişkileri içinde karşılıklı ticaret hacmimizi arttırarak, yurt içindeki üretimi, istihdamı arttırıp, yarı mutlu, asude bir hayat yaşamaya devam etmekteydik.Bir ara okyanus ötesinin itmesi ile Arap Baharları ile uğraşıp, Kuzey Afrika ülkelerindeki din kardaşları ile dostluk bağlarını kopardık. Diyet verdiğimiz bir iki Körfez ülkesi hariç, bütün Arap ülkeleri ile sicimleri attık.Sınırlarımızda dostluk üretebileceğimiz bir ülke bile kalmadığınıacıbirgerçekolarakseyretmekteyiz.
15 sene evvel Avrupa Birliği ile adım adım bağlarır ayına koymaya çalışırken , ‘’ One Minute ‘’ diyerek bütün dünyanın gözü önünde İsrail Devlet Başkanına ‘’ Siz Katilsiniz’’ diyerek diplomas itarihinde bir skandal yaşadık. Böyle gafları Sarışın kadının Başbakanlığında da yaşamıştık amma, ona gülüp geçmiştik.Kendi partisinin kuruluş gecesinde bir türlü kaçıncı sene-i Devriyesi olduğunu hatırlıyamamıştı.
Her  seçim döneminde yönetenlerin iktidara mazlumu oynamak için siyaset mühendisliğine başvurduklarını hepimiz bugüne kadar izledik. Bu sefer referandum için seçtileri mağduru oynama sahnesini Hollanda olarak seçildi.Gelin görünki yöntem yalnış, zaman yalnış, davranış yalnış. Ülkemdeki insanlar, yadellerde yaşayıp geçimini sağlamaya çalışan gurbetci yurdum insanı, diplomasi hatalarından en fazla etkilenecek kişiler.Böyle bir duruma müstahak olmadıklarına inanmaktayım.
Hollanda ‘nın tepkisinin doğru olduğunu söylememekle birlikte, her iki tarafın diplomasi hataları sonucu geldiğimiz noktada, Kayahan ‘ın şarkısını hatırlatmaktatım.
‘’ Allahım Neydi Günahım, Günahım NeydiAllahım’’ diye bir sözüm geldi söyledim, hem nalına hem mıhına.
MetinAtamer

Kayahan