Kaş yapayım derken göze zarar veriyorsunuz!..

YAYINLAMA: 02 Nisan 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 02 Nisan 2017 / 20.00

Geçen hafta sonu açıklanan 2016 yılına ait büyüme rakamını yorumlayanların içinde dikkatimi en çok Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu çekti.

Ekonomimizin geçen yıl yüzde 2.9 büyümesini GTO Başkanı önemli bir başarı olarak değerlendiriyor ve memnuniyetini ifade ediyor.

Ekonomik büyüme; belirli bir dönemde (genellikle bir yılda) üretim kapasitesindeki artışa bağlı olarak mal ve hizmet üretiminde ve milli gelirde meydana gelen artıştır.

 

Eğer bu çok basit tarifte mutabıksak, Hıdıroğlu’nun altyapısını bilmemekle beraber yaptığı değerlendirme açıklanmaya mahkumdur.

Bu kritik dönemde iktidarla ters düşmek istemeyebilir, bunu anlıyorum. Ama övmek de neyin nesi!

Kelimeleri daha dikkatli ve tasarruflu kullanıp, diğer başkanların yaptığını yapabilirdi.

İfrat, yakışmıyor.

Gaziantep’in en eski ve en büyük meslek odasının başkanı daha temkinli ve inandırıcı olmalı. Yoksa, bir süre sonra ciddiye alınmazsınız!

Aralık ayında gelip, Mart’ın ikinci yarısında hala “Hayırlı olsun” ziyaretçilerinin haberi yapılıyorsa, şunun şurasında Kasım ayı seçimlerine ne kaldı ki, belki de veda ziyaretleri başlayacaktır!

 

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te gayri safi yurt içi hasılasını 2 trilyon dolara çıkararak en büyük ilk 10 ekonomi arasına girmeyi, kişi başına düşen milli gelirini de 25 bin dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye’nin yıllık 2.9 büyüme ile şartlar ne olursa olsun iktifa etmesi mümkün müdür?

Bu rakamın minimum yüzde 5 olması gerekir ki, en azından istihdamda zorlanmadan rahatlama olabilsin.

 

• 2016 yılında Almanya, 1 trilyon 311,7 milyar dolarlık ihracat, 1 trilyon 44 milyar dolarlık ithalat yaptı ve 267,7 milyar dolarla Türkiye’nin toplam ihracatından daha büyük bir dış ticaret fazlası verdi.

• Aynı yıl 570 milyar dolarlık ihracata karşılık 513,8 milyar dolar ithalat gerçekleştiren,yüzölçümü Konya kadar olan 17 milyon nüfuslu Hollanda,56,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde etti.

• Türkiye ise 2016’da 142,6 milyar dolarlık ihracata karşılık 198,6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi ve 56 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdi.

 

Ortada övünecek bir başarı yok.

Badireye gelince, Allahınızı severseniz, Türkiye ne zaman badirelerden uzak kaldı ki! 2001’de bir gecede dolar 500 liralar mertebesinden 1500 liraya çıkmadı mı? Faizler yüzde 10-15 bin arası olmadı mı?

Ama bütün bunlara rağmen Türkiye uzun yıllar ortalamada yıllık yüzde 5’in altına düşmedi.

 

Zorluklar tamam da övmeye ne gerek var ki!

Olsa olsa inandırıcılığınızı kaybedersiniz, kimse size ciddiye almaz.

 

 

 

 

 

 

Kaş yapayım derken göze zarar veriyorsunuz!..