Süleyman Demirel’le müşerref oldum!..

YAYINLAMA: 24 Nisan 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 24 Nisan 2017 / 20.00

Demirel’in adı son zamanlarda sık gündeme geliyordu, nihayet müşerref olduk!
Yanlış anlaşılmasın, eserleriyle müşerref oldum demek istiyorum.
Isparta’ya ayak basar basmaz, Süleyman Demirel Havaalanı ve bizi bekleyen Süleyman Demirel Üniversitesi.

220 bin nüfuslu yeşil Isparta’nın Süleyman DemirelÜnivesitesi’nin90 bin öğrencisi var. Gaziantep’teki 3 üniversitenin toplam öğrenci sayısının neredeyse 2 misli.
Güzel bir üniversite, beni ençok rektörü etkiledi. Uzun boylu, yakışıklı, konuşmasından bayağı donanımlı olduğu hemen farkedilen, gencecik (47 yaşında) mütevazı bir bilim insanı, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı.

Isparta’yı sebeb-i ziyaretimiz, Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Fakültesi öğrencilerinin duayen bir tekstilcinin tecrübelerinden faydalanmak, öğütlerini dinlemek, hayata atılmadan önce bu sektörün en önemli ismine sorular sorabilmek ve belki size garip gelebilir ama, onunla resim çektirebilmek.
Sanko Holding’in onursal başkanı Abdülkadir Konukoğlu, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından gelen yoğun konferans tekliflerine yetişmeye çalışıyor. Her gününü konferanslara ayırsa yine de küstürdükleri olacak.


Üniversitedeki konferanstan sonra Isparta ValisiŞehmuz Günaydın’ıziyaret etti.
Isparta Valiliği, 1940’larda yapılmış taş bir binada çalışıyor. Eski binaları sevdiğin için benim çok hoşuma gitti. Bina içinde gerekli tadilatı yapmışlar. Umarım bu güzel binayı terk edip camlı, alüminyumlu bir yerleşkeye taşınmazlar!
Vali Günaydın aslen Batmanlı; candan, samimi bir devlet adamı. Konukoğlu’na aşağıya inip arabasına kadar refakat etti.
Vali Günaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sektörleri ayrı ayrı toplayıp istihdamın artırılması için gayret ediyor. Ama ben Isparta’da açıkta kalan kimsenin olmadığını tahmin ediyorum. Caddelerde dolaşan kimseyi görmedim. Trafik son derece rahat. Evlerin alt katlarında demir yok. Sebebini sorunca, Isparta’da hırsızlık olayına rastlanmadığını, halkın rahat olduğunu söylediler.

Isparta halkından bahsederken önemli bir hasletlerini vurgulamadan geçmek haksızlık olur.
Isparta halısı dünya çapında kalitesi, deseni ve uzun yıllar eskimemesi ile ünlüdür. Gerçi şimdi makine halısı el dokuması halıyı piyasadan sildi ama, hala çok az da olsa üretim varmış.
Sanko, 1970’li hatta, 1980’li yılların ortasına kadar ürettiklerini ipliğin yüzde 40’ını Isparta’ya satarmış. Hiç paraları takılmamış. Çoğu zaman ipliği Antep’e gelip peşin para ile alırlarmış, senet verirlerse de zamanından önce öderlermiş. Böyle üstün bir ahlaka sahip, itibarlı insanlarmış.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen çok kibar, nazik ve değerli bir insan.
Üniversitedeki konferansa geldi, Konukoğlu’nu tanıtıcı, iltifatkar, çok güzel bir konuşma yaptı. Rektörle birlikte Konukoğlu Isparta’dan ayrılıncaya kadar refakat ettiler.

Isparta, gül yetiştirmekte ve gül yağı üretiminde dünya birincisi. En yakın rakip de Bulgaristan imiş.
Gerçek gül yaprakları ile imal edilmiş özel lokumlarından alırken gül yağının da fiyatını sordum. Gramı 50 lira.
Isparta’da elma (Gerçekten çok lezzetli) lavanta ve az da olsa kiraz yetişiyor. Kentin ekonomisine önemli katkıda bulunan 90 bin öğrenciyi de unutmamak lazım.

Konukoğlu; öğretim üyelerinin, öğrencilerin karşısında sahnede çok hareketli ve rahattı. Neredeyse sahnede 3 saat kaldı, ameliyat sonrası doğru dürüst dinlenmeden sırf söz verdiği için gelmesine rağmen sahneye konan koltuğa hiç oturmadı.
Gençler anlattıklarını heyecanla dinlediler. Dikkatimi çeken bir husus, kimse telefonunu açmadı. Genelde beş-on dakika sonra telefonlar açılır mesaj trafiği başlar.
Konferansın sonunda gençler epeyce soru sordular. Bazı sorulardan anladım ki, gençler dünya ve Türkiye ekonomisini, ne olup bittiğini izliyorlar, kopuk değiller.

Ben de konferansı keyifle dinledim. Ne yazacağımı düşünürken, yazımı şöyle bağlayayım diye düşündüm.
Konukoğlu, dünyadaki sosyal farklılığı ortadan kaldırdı!
Nasıl mı?
Konuşmasının bir yerinde şöyle dedi:
“İplikte, dokumada başarımız ortada. Hiç mütevazı olmayacağım; SANKO olarak denim kumaşta İSKO markası ile yıllık 250 milyon metre üretim kapasitesi, kalitesi ve modada açık ara dünya birincisiyiz.”

Denim kumaş kot pantolon da kullanılıyor.
Kotu mütevazı Mehmet de giyiyor, dolar milyar deri Donald Trump da… Salaşama çok rahat birgiysi…
Kot pantolon imaleden dünyadaki bütün hazır giyimciler, moda evleri, İSKO kartelasını açıklamadan koleksiyonlarını hazırlamıyorlar. Bu iş gerçekten büyük, olağan üstü bir başarı.
Tabii burada bu işin mimarı Zeki Konukoğlu’nu, Fatih Konukoğlu’nu anmadan geçemem.

Evet, Abdülkadir Konukoğlu bir bakan gibi karşılanıyor, büyük itibar görüyor, bu fırsattan istifade Antep’in de büyük elçiliğini ziyadesiyle yapıyor.

Süleyman Demirel’le müşerref oldum!..