Bölünme!

YAYINLAMA: 27 Nisan 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 27 Nisan 2017 / 20.00

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, sonuçları itibariyle Avrupa’nın gündemi haline geldi.
Fransa her zaman Avrupa’ya ilham verdiği için dikkatle izlenmesi gerekiyor.
Batılı yorumcular haritayla Fransa’nın, Avrupa Birliği’nin en bölünmüşülkesi olduğunu iddia ediyorlar.
Haritayı köşeme alıyorum. Aynen bizdeki gibi, Batı kesimler Macron’a oy verirken, Doğu Fransa aşırı sağcı Le Pen’i desteklemiş.

Le Pen’inaşırı milliyetçi söylemleri çok tehlikeli.
Oralarda yaşamış birisi olarak iyi biliyorum, Alman ve Fransız milliyetçiliği bütün bir kıtayı yakabilir!
Antep Savunmasına bazı tarihçiler ‘Türk Verdun’u’ der ama bu doğru değildir.
Fransızlarla Almanlar, Verdun’de(Şubat-Aralık 1916) kapışmış, 11 ay süren savaşta tam 700 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Verdun Muharebesi tarihin en korkunç ve iğrenç savaşıdır!
Muharebe sırasında iki taraf 40 milyon (şaka değil) top mermisi kullandı.

Aslında özetle AET(Avrupa Ekonomik Topluluğu) adıyla başlayan bugünkü AB’nin ana hedefi Fransa ile Almanya’yı bir çatı altında birleştirip yeniden savaşmalarını önlemekti.
Şimdi Le Pen, Verdun’ealtyapı hazırlamak istiyor. Bu çok korkunç bir şey. Çünkü her iki tarafta da potansiyel mevcut!

Le Pen’in kazanacağı tahmin edilmiyor, ama alacağı oy yüzdesi Avrupa’nın güvenliğini ne ölçüde tehdit edecek merak ediliyor!


Bize gelirsek...
Ben bizim bölündüğümüzü kabul etmiyorum. Ancak, kutuplaşmayı sistemli bir biçimde derinleştirmek toplumun bölünmesi sonucunu doğurabilir!
Evet-Hayır meselesi sadece siyasi tercih değil. Kimlik ve kutuplaşmanın ürettiği 150 yıllık bir hikaye var.
Ama bakın hangi aşamaya geldik.

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Yılmaz Esmer, Türkiye'deki kutuplaşmanın boyutlarını ortaya çıkarma kadına yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin en büyük 20 ilinin AK Parti ve CHP il Başkanlarının kendi web sitelerinden fotoğraflarını aldıklarını belirten Prof. Esmer, araştırmadan çıkan ilginç sonucu şöyle anlattı:
"Hepsi benzer giyimli, kravatlı adamlar. Deneklere, öncelikle bu kişiler arasından tanıdıkları biri olup olmadığını sorduk, var diyenleri eledik. Geriye, gösterdiğimiz fotoğraflarda ki kişilerin kimliğine ilişkin hiçbir bilgisi olmayan denekler kaldı. AK Parti ve CHP İl Başkanlarının fotoğraflarını çift olarak yan yana koyarak deneklere gösterdik ve “söyleyin bakalım” dedik, “bu adamların hangisi AKParti’li, hangisi CHP’li.” Burada deneklerin yazı tura atar gibi seçeneklerden birini seçmesi beklenir. Ama sonuç ne çıktı biliyormusunuz: Yüzde 75 oranında doğru tahmin!"
Prof. Esmer, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın Anayasa Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararına ilişkin olarak ,hangi AYM üyelerinin "tahliye edilsin" ya da "edilmesin" dediğini de deneklere sorduklarını söyledi. Esmer, "Vedenekler, yüzde 85 doğru yanıt verdi. Düşünün, sadece resme bakarak" dedi.

Le Pen kazanırsa ‘Frexit’ gelecek, Fransa AB’den ayrılacak, yani ‘Brexit’ gibi İngiltere’nin AB’den ayrılışı.
Haziran’da İngiltere’de seçim var.
Arkadan Eylül’de Almanya seçime gidiyor. Ama onlarda aşırılık sorunu yok.
Ben Macron’un kazanması ile Avrupa’nın önünün açılacağını, arkasından İngiltere’de Theresa May Haziran’da seçimi kazanıp güven oyu aldıktan sonar Avrupa’da korkulu rüyanın sona ereceğini, sonrasında da Almanya’nın Merkel’le yola istikrarla devam edeceğini tahmin ediyorum.




First Daughter!


Biz kızıyoruz, Cumhurbaşkanı Erdoğan neden damadını işin içine sokuyor, Bakan yapıyor diye.
Ama işte Amerikan örneği…
Başkana eşlik eden eşine ‘First Lady’ denir. Ama şimdi yeni bir terminoloji çıktı: First Daughter, yani first kız evlat!
Resim bunu kanıtlıyor. Trump’ın kızı ‘First Daughter’ Ivanka, ‘Kadın Girişimci’ panelinde Alman Şansölyesi Merkel, IMF’nin patron Lagarde ile birlikte yer aldı.
Bundan böyle Ivanka’nın Beyaz Sarayı sık sık temsil ettiğini göreceğiz.





Bölünme!