Aydın'da Kaymakama 2 Bin Yıllık Tarihi Şaka

YAYINLAMA: 06 Temmuz 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2017 / 20.00

Yüzü mahkeme duvarı gibi!’ denen insanları sever misiniz?
Ben hiç hoşlanmam.
Tıpkı cahilliklerini ‘ciddiyet’ kisvesi altında yutturduklarını sananlardan hiç hazzetmediğim gibi!


Ancak, yaşamınızın için eneş’e katmazsanız da çekilmez olur.
Almanların ünlü bir sözü vardır: “Spass muss sein”, yani şaka, latife hep olmalıdır.

Bu hafta Aydın'ın Karacasu ilçesi Çamlıbel Mevkiinde devam eden kazı alanını ziyaret eden Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı'na kazı ekibi tarafından şaka yapıldı.
Benim değerlendirmem, olağanüstü güzel ve entelektüel bir şaka.
Kaymakam Büyüknalçacı için özel olarak belirlenen alan da elinde mala, spatula ve fırça yardımıyla kazı yaparken bir testi kalıntısıyla karşılaşıyor.
Güher Sinem Hanım effendi ince bir çalışmayla testiyi bulunduğu yerden ustalıkla, parçalamadan çıkarıyor.

Testinin üzerinde yazan alfabeyi çözümleyen arkeolog Umut Doğan testinin üzerinde,'Güher Sinem Büyük nalçacı'ya Saygılarımızla' yazdığını tespit ediyor!


En az 2 bin yıl öncesine ait tarihi alanda yapılan kazıda bugün görev yapan Kaymakamın adının çıkması sonrası kısa sureli bir şaşkınlık yaratırken; bunun ilk kez kazı yapan arkeologlara bütün dünyada uygulanan hoş bir şaka olduğu anlaşılıyor.
Ne kadar hoş, latif bir şaka değil mi?

Nitekim yapılan şaka Kaymakam başta olmak üzere alanda bulunanları gülümsetiyor. Büyüknalçacı da, "Kazı ekibi büyük bir öz veri ile buranın ortaya çıkartılması için mücadele veriyor. Kendilerini tebrik ediyorum. Kısa sürede çalışmaların tamamlanıp turizme kazandırılmasını amaçlıyoruz" diyor.

Afrodisias Müze Müdürlüğü tarafından 2013 yılından bu yana devam eden Çamlıbel mevkiindeki kazıda Anadolu'da benzerlerine az rastlanan 2000 yıllık tapınak planlı mezar anıtı ortaya çıkartıldı.

Şimdi buraya kadar her şey ne kadar güzel değil mi?
Ama daha sonra ne olduysa, sosyal medyadan öğrendiğime gore, Kaymakam Büyüknalçacı büyük bir sinir ve öfkeyle döndüğümüze de önüne geleni haşlıyor, adeta terror estiriyor!
Belli ki birileri Kaymakam Hanım’ı, bunun büyük bir saygısızlık olduğuna, kendisiyle dalga geçildiğine inandırmış olmalı ki, o hoşgörülü, neşeli kaymakam gitmiş yerine öfke küpü gelmiş!..

Bunları okuyunca çok üzüldüm.
Ben bu hikayeyi dünyanın neresinde anlatsam, Patagonya’da bile, Kaymakam Hanım efendiye şaşırırlar, belki de onun adına mahçubiyet sergilerler…

Yarın size mizah konusunda merhum Turgut Özal ne yaptı, onu anlatacağım.



Aydın'da Kaymakama 2 Bin Yıllık Tarihi Şaka