İklim

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Son birkaçsenedirbütünülkelerinhassasiyetleüzerindedurduğutekkonu, değişeniklimkoşullarıvebunanedenolançevreseletkenler.
Aslındainsanoğludoğalyaşamdançıkıpmedeniyaşamyolundaverdiğiuğraşılarda, hepyalnızkendiniveyaşadığımızdönemidikkatealmış, gelecekiçinplanlarınıertelemektehiçtereddütetmemiştir.Sanayileşenülkelerbugelişimdönemindeçevreyeveyarattıklarıkirliliğidikkatealmadangelişmelerinisürdürmüşlerdir.Almanya’dandoğan DONAU, yaniTuna nehribirtarihtesiyahakmaktaydı.

Bu dönemiçindegelişmekteolanülkeler, hattaazgelişmişülkelerbusüreceseyircikaldıklarıbirhakikattir. Gelişen, sanayileşenülkelerdiğerlerinisömürmüşvebusüreçiçindedünyainanılmasızorbirhızlakirlenmeyebaşlamıştır.Birsürekirletmeyedevamedengelişmişülkeler, tehlikeninkendilerinide etkileyeceğinianlayınca, konuyuuluslararasıbirplatformataşımayakararvermişler.

20 Haziran 1992’de Rio da ÇevreveKalkınmakonulubirzirvetoplanmış. Bu zirvedeülkeleremisyonlarını 1990’lı senelerdekideğerlereindirmeyikabuletmişlervebukarar 21 Mart 1994 yürürlüğegirmesiniöngörmüşlerdir.
Türkiye, Afganistan, Andora, BruneySultanlığı, Liberya, Filistinve Somali hariç 186 ülketarafolmuşlar.
Türkiye’yi OECD ülkesiolduğundan hem II.listede, hemde I.listedeyeralmasınakararverilmiş. Bu kararlarverilirkenTürkiyeitirazşerhini bile kullanmamıştır. OECD ülkesiolmasınarağmen I.listedebulunanülkelerindiğerülkelereteknolojikvemalikaynak vermekmecburiyetikonusundabiganekalmasını, o tarihtekitoplantıyakatılansiyasiler, birzaferolaraktoplumayansıtmasını, toplumanlamaktaçokzorlanmıştır.

Kyotoprotokulüsürecinde II.listedeyeralanTürkiye, I.listedençıkmakiçinçokçabaharcamış, dışpolitikamızda her daimyaşadığımızbasiretsizveistikrarsıztutumneticesinde, ne II.listedençıkabilmiş, nede I.listedekimalisorumluluktankurtulabilmişbirdurumda, bütünkonferanslardanolumsuzneticelerleheyetlerülkemizegeridönmüşlerdir. HattabubaşarısızlığıbirbaşarıolarakgösterenBakanlarımız dahalabuvebalinaltındadır.Bundan 25 seneöncetehlikeçanlarınınçaldığı, hattadünyaikliminin alarm verdiğinibizlertoplumaanlatmayaçalışırken,

“Bizebirşeyolmaz” diyekonuyugeçiştirenyetkililerinvarolduğunu, hatta EnerjiBakanıveTarımBakanlarındanbizatidinlediğimoldu.
Kutuplardabuzulkütlelerininyavaşyavaşeriyipyokolmasınıekranlardanseyrederken, bozayılariçinüzüntümünarttığınıifadeetmekisterim.Birneslitükettiğinizzamanyerine ne ikameedileceğinidüşünmekgerek.Neslitükenensadeceyerüstündebizimizleyebildiğimizdeğerlerdeğildir.

Yeraltında, yanidenizlerdetürleriyokolancanlılarınbesinzincirininbirerhalkasıolduğunuunutmamakgerekir. Bu halkadakibirbesininzincirikırılıpyokolursa ,zincirindiğerhalkalarıbundançokzarargörür. Aşırıavlanmaokyanuslardabirçokdengeyideğiştirdiğimuhakkak.Bilimadamlarıbudengeyikurabilmekadınagecegündüzçalışmaktadırlar.Mevcuthalikayıtaltınaalmakiçinverdikleriuğraşı, insanüstübirgayretolduğunainanmaktayım.

BilhassakapalıbirdenizolanKaradenizdekibesinzincirinin en altındabulunancanlılarınoksijeneksikliğindenyokolması, başkatürlerinortayaçıkmasınanedenolduğubirgerçektir.Karadeniz’edökülenakarsularınüzerineyapılanbarajlar, derelerinKaradeniz’etaşıdığıboloksijenlisuyuengellediğinden, balıküremeyerleriyokolmayabaşladığını, her senetutulanbalıkmiktarındakiazalmadananlamaktayız.
Bu besinzincirlerinindışındaçokönemlibirgöstergede doğadayaşayanvebitkilerindöllenmesinenedenolandünyanın en önemlicanlılarıolanarılarındavranışlarındada inanılmazbozukluklarmeydanageldiğinibilimadamlarıtebliğlerindebelirtmekteler.

Yaşadığımızdünyayaihanetetmeninbedeliniinsanoğlubirazağırödeyeceğineinanmaktayım.Çeşitliülkelerdeoluşançokönemlidepremler, okyanuslardameydanagelençokbüyükboralar, ülkemizdemeydanagelenfırtınalar, selfelaketleribugidişatındoğruolmadığınıgöstermekte.

İnsanlıkadınabirşeyleryapılmasınınzamanıgeçtidiyemiyeceğim.Her zamanbukonudayapılabilecekbirkaçadımınolduğunainanmaktayım.
Milyarlarverilipsaraylaryapılacağına, milyarlaryetmeyenDiyanet’eekbütçeverileceğinebilimveteknolojiyebirazparaayrılsadabukonulardabilimadamlarıaraştırmayapsalar, ortayaçözümlerüretseler, yetkililerdebunlarıalıp, odalarınısüsleyenkütüphanelerekoysalardiyebirsözümgeldisöyledimhem nalına hem mıhına.


İklim