Barış, sabır ve demokrasinin sevgi ile ambalajlanması... İşte Macron!

YAYINLAMA: 21 Eylül 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 21 Eylül 2017 / 20.00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki gün ilk kez katılacağı BM Genel Kurulu’ndan önce CNN International’da ünlü gazeteci ChristianeAmanpour’un sorularını yanıtladı.
Bu gibi televizyon röportajlarında politikacıların aracısız, yani tercüman olmadan konuşmaları çok önemli. Çünkü tercümede hem vakit kaybediliyor ve çoğu zaman da heyecan yitiriliyor.

Macron, İngilizceye çok hakim, Fransız aksanı ile konuşuyor ama donanımını ve konulara bir dünya lideri sorumluluğuyla yaklaştığını hemen farkediyorsunuz. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin içinde geleceği en parlak olanı. Euro Bölgesi’nde de Merkel’ı sollayacak genç bir lider.

İşte konuşmalarından parçalar:
* Kuzey Kore, İran'a ilişkin 'eğer olursa' senaryosunun çok iyi bir örneğidir.
Neden biliyor musunuz? Çünkü yıllar ve yıllar önce Kuzey Kore ile her şeyi durdurduk. İzleme ve tartışmaları durdurduk. Peki, sonuç ne oldu? Muhtemelen nükleer silaha sahip olacaklardır. Bu durumu İran'la tekrarlamak istemiyorum.
Bu bölgede yapmamız gereken şey barışı tesis etmektir.
Askeri cevaptan kaçınmak zorundayız. Çin ve Rusya'dan gelen baskıyı artırmalıyız, çünkü Kuzey Kore bu iki ülkeye çok bağımlıdır.

Trump’ın iklimle ilgili politikası için...
* Onun kararı budur, saygı duyuyorum. Amerikan halkı onu bu kararını bilerek seçti.
Ancak onu ‘Paris Antlaşması’na ikna etmeye çalışacağım,
çünkü iklim için çekirdek anlaşma budur. Özellikle ABD'de ve Fransa'da yaşadığımız bu kasırgaların ardından CO2 emisyonlarının ve bu iklim değişikliğinin doğrudan etkilerini görüyoruz.



* Başkan Trump ile çok doğrudan görüşmelerim var. Ona minnettarım. Çok iyi kişisel ilişkimiz var. Ve onunla çok doğrudan görüşmeler yaptım.
Sürekli görüşlerimizi paylaşıyoruz.. Önerdiğim şeyleri dinliyor.

* Ben kampanyam sırasında yapacağım reformlarla ilgili çok net konuştum ve bu yüzden seçildim. Demokrasiye inanıyorum. Ama demokrasi sokakta değil. Ülkemin reforma tabi tutulması gerekiyor.

* Şu andaki işsizlik oranı yüzde 10. Gençlerimizin neredeyse yüzde 25'i işsiz.
Bu yüzden işgücü piyasalarında, mesleki eğitimde, eğitim eğitiminde bir dizi reformlar önermekteyim.

* Durum şu ki,Suriye'deki en önemli önceliğimiz cihatçılar ve teröristleri yenmekti. ABD önderliğinde bir koalisyonla kazanacağız sanırım. Bu çok önemli ve Suriye'deki ilk hedefim.
İkinci hedef ülkenin bütünlüğünü korumak, bir hükümet kurmak ve Suriye için kapsamlı bir siyasi çözüm sağlamaktır. Çözüm Esad’la olmaz.O gitmeli, onun suçlu olduğunu biliyoruz. Uluslararası mahkemede yargılanmalıdır, hakkındaki suçlamalara yanıt vermelidir.

* Yani Rusya ile görüşmek zorundasınız. Vladimir Putin'e ortak olarak saygı duyuyorum, ancak demokrasimde herhangi bir müdahaleyi kabul etmeyi reddediyorum, çünkü ben Rus seçimlerine müdahaleyi etmiyorum.

* Ve... geldik Amanpour’un en heyecanlı sorusunun yanıtına...
Sana sormak isterim,‘aşk’ dersem, sana ne ifade eder?
Dünya şu anda evliliğiniz ve karınızla olan ilişkiniz konusunda biraz takıntılı. Bize bunu anlatır mısın?(Macron karısından bir hayli genç!)

* Bak, bunu konuşmak her zaman zor, çünkü mahremiyetin bir parçası. Aşk, hayatımın bir parçası ve dengem.
Ben on yıldır eşimle birlikte oldum. Ve o benim bir parçam. Yani…

Bir dünya liderinin hayatının o kadar önemli bir parçası olması önemli midir?

En azından benim için çok önemli. Evet, benim için çok önemli.Kişisel dengeniz için evde gerçeği her gün size anlatan biri olmalıdır.

Fransızlar bu konuda değişik insanlar... Macron’un sevgi ve aşk üzerine söylediklerini hayranlıkla karşılıyorum.
Macron, genç ve çok yakışıklı bir dünya lideri. Barış, sabır ve demokrasi için söylediklerini sonunda sevgi ile ambalajladı. Benim gibi dünyadaki diğer dinleyenler de eminim Macron’u çok beğenmiştir.


Barış, sabır ve demokrasinin sevgi ile ambalajlanması... İşte Macron!