Hanım’ın etimolojisi

YAYINLAMA: 02 Ekim 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 02 Ekim 2017 / 20.00

Çoğu erkek eşine hanım der, bizim hanım der, ama manasını ve nereden geldiğini bilmez.

Hanım, genellikle eşlerimize ve diğer kadınlara hitap ederken isimlerinin önüne eklediğimiz saygı ifade eden bir sözcüktür.
Ayrıca, hanım sözcüğünün anlam kazandırdığı çeşitli deyimlerde vardır ki bunları günlük yaşantımızda sürekli kullanırız.

Örneğin; iyi yetişmiş genç bir kız için “çok hanım bir kızdır”, mutfağımızın en şöhretli tatlısına “hanım göbeği”, çok zarif ve süslü ince yapılı kayığa “hanım iğnesi“, ince şömine tuğlasına ve hoş kokulu çiçekli sarmaşığa “hanım eli“ deriz. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkündür.

Peki hanım sözcüğü nereden gelmiştir?
Genel kabul görmüş bilgilere göre Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu Cengiz Han’ın asıl adı Timuçin’dir (d.1155–ö.1227 ) babası Karatatarlar boyunun Kitay kolunun başbuğu Yesügey Han’dır. Annesi Alangua Hatun’dur.

Baba Yesügey ölünce Börçegin obası eski gücünü yitirir. Timuçin 12 yaşındadır. Büyüme çağında sürekli birlik kurma çalışmalarına katılır. Bu yöndeki çabalara önderlik edecek şekilde yetiştirilir.
Babasının sağlığında Ongiratların başbuğu Bilgeday’ın kızı Börte ile nişanlanır. Timuçin 11,Börte ise 9 yaşındadır.
Birlik çalışmalarında başarılı çabalarını sürdüren Timuçin 19 yaşında Börte ile evlenir.

Timuçin’in giderek güçlenmesi, bazı hanları endişelendirir.
Özellikle Merkit Başbuğ bu gelişmeye son vermek ister ve bir gece Timuçin‘in otağını basar. Annesini ve karısını kaçırır.
Timuçin çevre hanların ve arkadaşlarının yardımı ile Merkitlere saldırır. Annesini ve karısını kurtarır. Uzun süren mücadeleler sonunda 1200’lü yılların başında toplanan Kurultay’da hanlar hakanı ilan edilir. Artık hanlar hanı Cengiz Han’dır.

Bir gün Cengiz Han, çevre hanları toplantıya çağırır. Bütün hanlar, halka oluşturacak düzendeki minderlere otururlar. Hakan’ın gelmesini beklerler. Cengiz Han yanında eşi Börte ile gelir ve O’nu sağ tarafına oturtur. Gelenek gereği soldan başlayarak hanlar kendilerini tanıtırlar. Son konuk da kendini tanıtınca sırada Börte Kadın vardır.

Burada sözü Cengiz Han alır ve “Ben hepinizin Hanı Cengiz Han’ım. Bu da benim Han’ım Börte’dir “ der.

İşte, saygıyla kullandığımız “Hanım“ sözcüğünün günümüze kadar ulaşan, tarihteki yolculuğu böyleymiş.İnternet




Yıl 1960.
Hanım öğretmenin kılık kıyafeti, saçı dikkat çekici. Tahtaya kaldırılan öğrencinin ayağında ayakkası bile yok, üstü başı pejmürde!.. Kız öğrencilerin durumu fena gözükmüyor. 57 yıl sonra gelinen noktada, tahtadaki öğrenciyi kıyaslarsak bugün çok daha iyi durumdayız. Ama Hanım öğretmen için aynı şeyi söylemek mümkün değil!.



 

 

 


Meral Akşener

Bugünlerde Meral Hanım rüzgarı esiyor.
Daha partiyi bile kurmadan yapılan anketlerde 4’üncü parti konumunda. MHP’yi barajın altına itecek gibi gözüküyor.
İktidar da ciddiye alıyor olmalı ki elden gelen ne kadar zorluk varsa Meral Hanım’ın önüne koyuyor.

Ama, hiç yılmadan, öfkelenmeden bütün zorlukların üstesinden geliyor. Çok kararlı olduğunu görmemek, hissetmemek mümkün değil.

Çok garibime giden, tuhaf bir durum var.
Meral Hanım’ın etrafında bir tek kadın yok! Televizyon ve gazete haberlerinde iziliyorum, bütün kurmayları erkek!.. Dikkatli baktım, çoğunun bıyığı yok.
Bu da ister istemez akla, acaba kadınlar açısından Meral Hanım’ın bir sıkıtısı mı var dedirtiyor insana…

Meral Hanım seçimlerde acaba yalnız erkeklerden mi oy isteyecek?
2019 Kasım’ında Cumhurbaşkanlığı seçiminde de adaylığını koyacağını şimdiden ilan etti. Acaba, Meral Hanım bu seçimlerde yalnız erkeklerin oy kullanacağı gibi bir gaflete mi düştü?!!
Kadın aday, kadınları istemiyor, etrafında barındırmıyor!..
Vardır mutlaka bir bildiği, belki söylerse öğreniriz!..

Hanım’ın etimolojisi