BÜTÇE

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Her işletmeninbiraylık, birde yıllıkbütçesiolur.Oturupgelirleriniziortayakoyarsınız.Birde yapacağınızharcamalarılistelersiniz.Gelirlegiderlerarasındadengeyisağlamayaçalışırsınız.Eğerikisininarasındabirfarkvarsa, bertarafetmeninyollarınızararsınız.Bu her zamandoğruolmayabilir.Ancakbuyapılanbütçezamaniçindeartı da verebilir.Yaniharcamalarınızınaz, gelirinizinfazlaolmasıhalindekarlıbirbütçeyapmışolursunuz.

Muhasebetekniklerinibildiğimiiddiaedememancakiyibirbütçedenkbirbütçedir.Yanigelirvegiderinizdekitahminlerindoğruyapıldığınaişareteder. Eğerbunubecemiyorsanız o zaman buişiiyibilmiyorsunuzdur. Bizimbirailebütçemizvar, kimizamanfazlaverir, biryere o miktarıdeplaseedipyatırımyaparız.Kimizamanbubütçeaçıkverir, o zamangiderlerimizdekısıntıyapmayagider, diğerbirdeyişletasarrufyapmayaçalışırız.

Bu sadecebirailebütçesi.Şirketlerde de buşekildebirtatbikatvardır.Seneiçindemeydanagelecekbazıgelişmelerdenolumluveyaolumsuzetkilenenşirketbütçesi, yakarederyahuttazarareder. Ancakşirketlerişlerindemutlakakaretmeyekurguludur.Eğertahminedilenbütçerakkamlarıyüzde 5’den fazlaoynarsabubütçeyiyapanbirhırpalanır.

Bazişirketlervardırbunlarınzararetmesimümkündeğildir.Meselaelektrikdağıtımşirketleri, hal ne olursaolsun her zamankarederler.Çünkügiderleriüzerinekarkonularaktahsilatyaptıklarıiçinbumüesseselerinzararetmesiiçinmucizegereklidir.

Helebirdetelefonoperatörüfirmalarınıdüşünün.Bu firmaların da elektrikdağıtımşirketlerigibizararetmelerimatamatikolarakmümkündeğildir.Bu kurumlarınnasıl el değiştirdiğini, nasılözelleştirmekurumutarafındanpaketleniphediyeedildiğinigeçtiğimiz son 10 seneiçindeyaşadık.
Konuyuanalizetmeyeçalışırsakbazırakkamlardanhareketetmemizgerekir.

2017 senesindeilanedilenTürkiye’nin bütçesindegiderolarak 645.1 milyarYeniTürkLirasıyeralmakta. Gelirolarakverilenverilerde 598.3 milyarYeniTürkLirasıgözükmekte. Bu bütçeniniçindeTürkiye’desorgusuzsualsizharcananbirörtülüödenekvardırki, bunu hem Başbakan hemde Cumhurbaşkanıharcar.

ŞimdiBaşkanlıkolduğunagörebirkişininharcadığıbuparanın 2016 yılındatoplam 1.6 milyar lira olduğusöylenmekte.2017 yılıiçinde 1.98 milyar lira konuşulmakta.2016 yılındasadeceocakayındaharcananörtülüödenekmiktarı 103.4 milyon lira.2017 yılındaisebumiktarın 163.8 milyonlirayaçıktığınıbasındanöğrenmekteyiz.Bakkalhesabıolarakbölüpçarptığınızdaharcamamiktarındaartışınyüzde 38 oldugunugörmektesiniz.

Birbaşkagayyakuyusuiseülkedeçeşitlidinlereinananlarıkucaklamasıbeklenenbirkurumolarakçalışmasıgerektiğihalde, böyleolmadığınıizlediğimizDiyanetişleri, 118 bin çalışanıileTürkiye’nin en büyükarkabahçesiolduğunainanmaktayım. Bu yaşadığımızsenedeeldeettiği4 milyar 368 milyon lira bütçeile ne yaptığınıdüşünmekteyim.
Bakınızçokönemlibirvery,7 aydabukurumunharcadığımeblağ 4 milyar 244milyon lira. Sayıştaydenetiminekapalıolanböylekurumlarınülkedeolması, ülkeninbüyümehızındabüyükengelolduğunainanırım.

Bizlerdevletinkoyduklarıvergilerdeartışıngeneldenedeninisormayız.Devletistiyorsa bizde veririzmantığıileödemeleredevamederiz .Akaryakıttaoluşanyüzde 5 veyayüzde10 artışlarasesçıkarmayanvatandaşınbusessizliğinifırsatsayanmaliye, araçlarınvergilerindeyüzde40 zamyaparakülkedekikargaşadan nemalanmakta.

Ülkeidaresinde her yapılanhatadan“Böyleolduğunubilmiyorduk”veya “Bizikandırdılar” vede “KuzeyIrak’tayanıldık” diyenler, toplumuaptalyerinekoyupdenkolamayangelirvegiderleMeclisinönünehatalıbirbütçekoyarsanız, yüzde40 zamisterkenbuna da “YANILMIŞIZ”demekmecburiyetindekalırsınızdiyebirsözümgeldisöyledimhem nalına hem mıhına.


BÜTÇE