İyi gelişmeler sürüyor…

YAYINLAMA: 29 Mart 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 29 Mart 2018 / 20.00

Türkiye ile ABD ilişkilerinde yaşanan sıkıntılar, ABD’de haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor. Washington Times gazetesince yayımlanan ve “ABD-Türkiye ilişkilerindeki kriz”in irdelendiği makalede, ABD'nin, Türkiye ile ilişkisini mutlaka onarması gereğinin altı çizildi.
J. William Middendorf ve Dan Negrea’nın ‘Analiz-Görüş’ yazısı benim iki günden beri anlattığım, Türkiye’nin stratejik değeri beklenmedik bir şekilde yükseliyor, tezime uyan önemli makalede, “ABD’nin az sayıda müttefikinin, Türkiye’den daha önemli bir stratejik konumu var. Hiç birinin de ABD ile daha sorunlu bir ilişkisi yoktur. İki ülke, aralarındaki ittifakı onarmak için sağduyu, sabır ve azim gösterilmeli” denildi.

Türkiye’nin Teksas eyaleti kadar büyük, 80 milyon bir nüfusa sahip ve dünyada 17. sırada yer alan bir ekonomisi olduğuna dikkat çekildiği makalede, Türkiye’nin ordusunun da NATO’nun 2. büyük ordusu olup Almanya, Birleşik Kraliyet ve Fransa’nın toplamından daha fazla askeri personelinin bulunduğu vurgulandı.

Middendorf ve Negrea’nın Türkiye’nin “müstesna stratejik konumu”nun altını çizdikleri makalede, Türkiye’de 2016 yılında gerçekleştirilen darbe girişimi ve bunun ardından yurt içinde yaşananlara dikkat çekildikten sonra “Türkiye’nin dış sorunları da var” deniliyor ve Türkiye’nin ABD ve AB dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle sıkıntıları sıralandı.

Türkiye’nin ABD ile başlıca anlaşmazlıklarının ise Kürtlerle ilgili olduğunun belirtildiği makalede, “IŞİD ve Esad rejimiyle mücadelesinde Amerika’nın YPG’nin silahlı savaşçılarını eğittiğine” işaret edildikten sonra “Türkiye, Amerika’nın YPG ile işbirliğini durdurmasını istiyor. Amerika ise YPG’nin Suriye’de tek güvenilir yerel savaşan müttefiki olduğu için bunu yapmayı zor buluyor” ifadeleri kullanıldı.




The Washington Times, Erdoğan’ın bu renkli resmini kullanarak, “Türk-Amerikan ilişikilerinde kriz” başlığı altında yayınladığı ‘Analiz-Görüş’ makalesinde Türkiye’nin önemine ve fevkalade stratejik konumuna değindi.

İyi gelişmeler sürüyor…