GEÇİM

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Milleti geçim derdine düşmüş, evlatlarını okutma derdine çare için nağmerde sarılmış görmekteyim. Evine erzak götürmek için ucuz mal satan dükkan önünde kuyruğa girmiş, cebindeki üç kuruş para ile bir ay geçinmek için hesap yapan vatandaşın karşısına ‘İstihdamla Büyüyoruz’ diye çıkarsanız, adam adama neyin büyüdüğünü sormaz mı?
Aslında büyüyen bir çok konu var ülkede. Her yıl büyüyen borç batağı var. Bu ülkenin henüz anlamadığı büyüyen cari açık var. Bu ülkede herkesin gördüğü, ancak seçim edebiyatında vaatlerden başka hiçbir şeyin konuşulmadığı bu ülkede büyüyen bir kara delik bulunmakta.

Fakir halkın sırtına konulan yükün çeşidi büyümekte, kaldırma gücü bir yerde kırılma noktasında olduğu halde, abalının sırtına vurulan yükün miktarı büyümekte.
Milletin, ferdi borç içinde olduğunu görmezden gelmek anlayışı, çok büyüdü. Bankalardaki ödenmemiş kredi kart borçları, son 15 senenin tavan noktasına geldiğini görmezlikten gelme esnekliği büyüdü.

Şehirlerdeki göçmen sayısı inanılmaz büyüdü. İş hacmi olmadığı için bir çok şehirde kapanan işletmelerin sayısında artış çok büyüdü.

Ülke girdilerinde en önemli değer olan akaryakıt fiyatlarındaki artışı da büyüme olarak alırsak , buna dayalı olarak işletilemeyen tarlaların sayısında çok büyüme meydana geldiğinide görmezlikten gelenler büyüdü. İşsizler ordusuna giren yeni üniversite mezunu işsizlerin sayısında önemli bir büyüme bulunmakta.
Bu yetmediği için bazı üniversiteleri de parçalayıp, yeni üniversiteler kurma tasarısı ile üniversite sayısı rekor düzeyde büyüdü.

Ülke ihtiyacının gerçek sayısının kat be kat fazlasını yetiştirmek için desteklenen İmam Hatip okullarının sayıları büyüdü. Bu okullardan mezun olacaklara iş imkanı yaratmak adına ibadethane sayısı da inanılmaz büyüdü. Genç nesilin yetişmesi için gereken ilk okulların yerine, inşaa edilen cami sayısındaki rakamlar rekor sayılacak kadar büyüdü.

Tabiatta etki ve tepki tanımlı bir kuralı bulunur. Bir şeyler artarsa, bazı şeylerde azalma meydana gelir. Hani bir yerde ısı elde etmek için bir madde yakarsınız. Madde yanarken yok olur, bunun yerine yayılan hararetle biz ısınırız. Ülkede bazı konularda büyüme varsa, başka konularda küçülme mutlaka vardır. Millet gün be gün fakirleşmeye doğru bir gidişin içinde yuvarlanıyorsa, bazı kesim halkında zenginleşmeye doğru gittiğini göz ardı etmemek gerekir. Tipik görsel bir örnek olmasada, başları sıkma örtü ile sıkı sıkı sarılmış, kafalarının arkasına yerleştirilen suni sünger topuzlu, Jeep marka araca binen, ne sağına ne de soluna başındaki örtü nedeniyle bakamayan ve araç kullanan kadınların sayısında da hissedilir bir artışı telaffuz etmek gerekmektedir.

Devletin sahip olduğu bir çok değerlerin yok olduğunu, hatta satılacak elde başka bir malzeme kalmadığından, temel değerler içinde inançların bile eridiğini üzülerek seyretmenin, içimizi fena acıtmakta olduğunu telaffuz etmekte yarar olduğunu düşünmekteyim.

Bu güncel kargaşa içinde kimileri geçim derdine düşmüş, kimilerinin ise iktidarını sürdürebilme adına seçim derdine sarılmış olduğunu yaşamak, ülkenin geleceğine endişe ile bakmamıza neden olmakta diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

GEÇİM