Muhtar Kent

YAYINLAMA: 12 Haziran 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 12 Haziran 2018 / 20.00

Dünyanın en büyük şirketlerinin başında gelen Coca Cola Company’nin en önemli insanı, Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, hafta sonu birlikte mezun olduğumuz okulumuzun şeref konuğu idi.

Bu önemli toplantıya 3 saat mesafede olmama rağmen katılamadım, fırsat kaçırdım.

 

Okulumuzun eğitimde 130. yıl kutlaması için özel olarak Amerika’dan gelen Muhtar Kent, mezun olduğu okulda gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Yanlış yapmaktan korkmayın ama yanlışları tekrarlamayın. Çünkü yanlış yapılmazsa yeteri kadar risk alınmamıştır, yeteri kadar risk alınmadıysa fırsatlar yeteri kadar değerlendirilmemiştirdedi.

Kent, mezun olduğu Tarsus Amerikan Koleji’nin öğrencileriyle tecrübelerini paylaştı.

 

Öğrencilerden aldıkları eğitimi küçümsememelerini isteyen Kent, şunları söyledi:

Dışarıda en az sizler kadar farklı yetenekli gençler var, ancak sizlerin sahip olduğu olanaklara sahip değiller. Hiçbir şey hayatta doğru bir çizgi olarak gitmez. Özel hayat, iş hayatı, ülkelerin ekonomileri, şirketlerde de bu geçerli. İnişlerde tecrübe edinip çıkışlarda da bütün fırsatlardan yararlanılmalı. Her neye karşı tutkulu iseniz o konuda pozitif bir iz bırakabilirsiniz. Profesyonel, iş insanı, girişimci, öğretmen, sanatçı, yazar, doktor, mühendis ya da anne-baba olarak iz bırakabilirsiniz. Bir konuda iş kurmak ya da başarılı bir kariyere sahip olmak tek başına başarı olabilir, ama daha önemlisi başarının tekrarlanmasıdır.

 

Şu sözleri de beni etkiledi:

“Çok kültürlü bir şirketi yönetebilmem de Tarsus Amerikan Koleji’nde aldığım holistik yani bütünsel eğitimin katkısı çok büyük. Bana verdiği özgüven, tecrübe, kişisel gelişim yeteneği burada, bu kampüste başladı. Hep söylerim; marka bir sözdür, iyi bir marka ise tutulmuş, yerine getirilmiş bir sözdür. Tarsus Amerikan Koleji öyle bir markadır. Siz mezunlar ve arkanızdan gelen jenerasyon da o sözün tutulduğuna dair en büyük örneklerdir. Her zaman söylerim, kendi çantanızı kendiniz taşıyın. Ben hiçbir zaman kimseye çantamı vermem, otellere girerken, uçağa binerken kendim taşırım.”

 

Bir de öyle bir şey söyledi ki, sanki birilerine mesaj gönderdi:

Başarıyı en kötü şekilde kullanmak övünmektir hayatta.

 

Konuşmasını şöyle bağladı:

Mezunu olduğum Tarsus Amerikan Koleji’nde yolculuğum yarım asır önce başladı. Bu süre çok uzun gibi görünse de aslında çok eski bir tarih değil. Zaman dünyadaki en önemli varlık. Çünkü hiçbir zaman durmuyor. Harcamazsanız parayı durdurabilirsiniz, ama sağlık ve zaman öyle değil. Bu iki unsura çok dikkat edin, değerini bilin...

 

Bu çok değerli insanı 200 km öteye, Antep’e belki getirebildim. Ama eğitimin ve eğitim anlayışının burada durumu belli. Önem verilmiyor. Gaziantep, Türkiye genelinde de eğitim sıralamasının sonlarında. Yani, ruhumuz uyuşmuyor!..

Eğitim deme bana, soğurum sana!

 

  

 

Uluslararası bağımsız haber sitesi Tech Insider, dünya çapında yaptığı araştırma sonunda, Tarsus Amerikan Koleji’ni etkileyici tarihi ve kampüsüyle ‘Dünyanın En Güzel 13 Okulu' listesinde gösterdi.

 

 

Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Amerikan Koleji’nde konuşurken.

Muhtar Kent