Muharrem İnce’nin Yüz İfadesi ve Beden Dili Ne Söylüyor?

YAYINLAMA: 28 Haziran 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 28 Haziran 2018 / 20.00

Çok sevdiğim bir arkadaşım bana aşağıdaki ‘resimden yüz ifadesini okuma’ metnini gönderdi.

Neden gönderdi derseniz, benim birkaç gün önce Muharrem İnce ile ilgili, “Bir Lider doğdu…” yazımla ilgili olarak, “Hemen karar verme, biraz sabırlı ol…” mesajıydı.

İşte o metin!

 

Bir Alman arkadaşım Almanya’da mimikleri ve beden dilini yorumlama konusunda malzeme bulmakta zorlandığını söylemişti. Bizde ise iyi midir kötü müdür, bilemiyorum; ancak hiç malzeme sıkıntısı çektiğimi hatırlamıyorum. Son olarak hareketli bir seçim dönemini daha geride bıraktık. Sonuç ülkemiz için hayırlı olsun. Seçimin hemen ardından Muharrem İnce’nin konuşmasını yorumlamam üzerine yüzlerce mesaj aldım. Bu yazımda size Muharrem İnce’nin 30 dakikalık konuşmasının en can alıcı kısmından 1 dakikalık bölümü yorumlayacağım. Faydalı olması dileğiyle..

 

Videomuz bir gazetecinin Muharrem İnce’ye; “ Neden açıklamanızı seçim gecesi yapmadınız da ertesi gün geç denebilecek bir saat olan 12.00’de yaptınız?” sorusuyla başlıyor.

Sorunun hemen ardından İnce, henüz cevap vermeden boğazını temizleme ihtiyacı hissetti. 30 dakikalık videoda boğaz temizleme gibi bir tepki vermezken, bu sorunun hemen ardından boğazını temizlemesi aslında kişinin duygu dünyasıyla ilgili bir kırmızı bayraktır, yani ipucudur. Peki ne anlama geliyor boğaz temizleme? Stres seviyesi artan insanlarda boğaz kaslarında gerilme olur. Nefes alış verişler dengesizleşir ve genel olarak ses tonu düşer. Muharrem İnce’nin boğazını temizleme ihtiyacı hissetmesi stres seviyesinin yükseldiğini belli etmeme amaçlı bir tedbir denilebilir. Devam edelim..

 

İnce açıklamasına başladıktan sonra gazeteci İsmail Küçükkaya’ya attığı mesajın canlı yayında İsmail Küçükkaya tarafından okunmasıyla ilgili açıklama yapıyor ve 24. saniyede “Benim gibi deneyimli bir siyasetçinin bunu yapmaması gerekirdi” derken dudak kenarları aşağı iniyor ve dudakları ters U şeklini alıyor. Aynı anda İnce odak kaybı yaşıyor. Yani boşluğa bilinçsizce bakma ihtiyacı hissediyor. Bu iki tepki Mikro İfadeler’de ‘üzüntü duygusunu’ yaşadığımızda gösterdiğimiz tepkilerdir.

 

 

38. saniyede ise artık gazetecinin sorduğu sorunun cevabını vermeye başlıyor. “Takip ediyordum sonuçları, ıslak imzalı tutanakları” derken iki elini tıpkı dua eder gibi havaya kaldırıyor. Bu tepki ellerin bilinçsizce verdiği mesajlar arasında popüler bir jesttir. Anlamı ise; talep, ihtiyaç ve inanılma isteğinin beden diline yansımasıdır. İnce, ellerini havaya kaldırarak tıpkı dua eden bir insan gibi açıklamalarının kabul edilmesini istiyor.

 

Bu açıklama ve jestlerin hemen ardından ise Muharrem İnce ellerini kenetleme ihtiyacı hissediyor. Ellerin kenetlenmesi kişinin o an ne hissettiğiyle ilgili bize çok güçlü bir ipucu verir. Şayet kişi ellerini kenetleme ihtiyacı hissetmişse çok açık bir şekilde iç gerginlik yaşıyor demektir. Bu bölümde bulunan üzüntü, dua jesti ve iç gerginlik İnce’nin gerçek anlamda bir sorunu olduğunun güçlü göstergeleri. Şayet tek bir ipucu olsa kesinlikle böyle bir açıklama yapmazdım. Ancak 10 saniye içinde üç ipucu bir sonuca varmamız için yeterli sayılabilir.

 

49. saniyeye geldiğimizde aynı gazeteci; “Yani akşam canlı yayına çıkacak mıydınız?” şeklinde bir soru daha soruyor. İnce “Tabi ki, çıkacaktım” darken, el hareketleri hızlanıyor ve anlamsızca mikrofonu düzelme ihtiyacı hissediyor. Yine stres seviyesi arttığında verilen tipik tepkilerden biri de anlamsız el ve kol hareketleridir.

 

Son olarak 56. saniyede Muharrem İnce, “Demek ki gazetecilerle dost olurken daha dikkatli olmak gerekiyormuş” diye Fox TV Sunucusu İsmail Küçükaya’yı ima ederken, çok küçük bir detay olarak ki buna biz İnce İfade diyoruz. (Bu ifadeler 40-70 milisaniye hızla yüzümüzde belirir) Yüzünde davranışa verilen Tiksinme ifadesini üst dudaklarını yukarı kaldırarak gösteriyor.

Videonun bu 1 dakikalık bölümüne baktığımızda ve ipuçları ışığında Muharrem İnce’nin kendi yapmış olduğu açıklamalardan kendisinin pek tatmin olmadığını; ancak insanların açıklamalarına inanmasını beklediğini söyleyebiliriz.

30 dakikalık basın toplantısının genelinde Muharrem İnce’yle ilgili yorumum ise: Bu toplantıda kendi söylediklerinin çok büyük bir kısmına kendisinin inanmadığı yönünde. İleriye dönük bir kehanet olarak da kendi başına ilerleme ihtimali daha yüksek görünüyor. Yani bırakıp gitmeyecek ve gücünü artırmak için hamleler yapacak.

Muharrem İnce’nin Yüz İfadesi ve Beden Dili Ne Söylüyor?