Zeugma ağlıyor!...

YAYINLAMA: 04 Temmuz 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2018 / 20.00

Birleşmiş Milletler, Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda kalıcı listeye alındı.

 

Dünya Miras Komitesi'nin 42. oturumunun açılış töreni, geçtiğimiz Pazar günü Bahreyn Ulusal Tiyatrosu'nda Bahreyn Prensi Salman bin Hamad el-Halife’nin katılımıyla gerçekleşti. Bugün sona erecek olan toplantıda, Şanlıurfa’da bulunan ve geçmişi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepenin UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi'ne girmesine karar verildi.

Dışişleri Bakanlığı, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe arkeolojik alanının, Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle Türkiye'nin söz konusu listeye kayıtlı alanlarının sayısının 18'e yükseldiğini duyurdu.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2011'den bu yana Türkiye'nin UNESCO'daki Geçici Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe arkeolojik alanının, Yukarı Mezopotamya bölgesindeki dünyanın bilinen en eski megalitik yapı grubu olduğu ve tarihinin günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar uzandığı vurgulandı.

 

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi’nce 1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulunmuştu.

Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarılmıştı.

 

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen kültür varlıkları arasında İstanbul’un tarihi alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hitit başkenti, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Hieropolis-Pamukkale, Safranbolu, Troya arkeolojik siti, Selimiye Camii ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı İmparatorluğu'nun doğuşu, Bergama çok katmanlı kültürel peyzajı, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes, Ani arkeolojik alanı, Afrodisyas arkeolojik alanı yer alıyordu. Göbeklitepe'nin de listeye alınmasıyla birlikte bu sayı 18'e yükseldi.

 

Bizim Zeugma maalesef hala geçici listede ve bir türlü Dünya Kültür Mirası asıl listesine alınmıyor.

Bu işlerde başarı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun ortak ve yoğun çabaları ile elde ediliyor.

 

Bizim Zeugma Müzesi maalesef Allah’lık!

Bir şey yaptıkları yok! Her şey kaderine terkedilmiş!

Başarıya ulaşmak için işe önce oradan başlayıp, Bakan Hanım’ın başkanlığında kurulacak sınırlı bir komite ile kazı başkanı çok değerli hoca Doç. Dr. Kutalmış Görkay’la birlikte Dünya Kültür Mirası listesine girmek için bütün imkanları zorlamak.

 

  

 

 

Göbeklitepe'de, yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunan kafatası kemikleri Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün 2017'nin en sıra dışı keşifleri listesinde birinci sırada yer aldı.

3 yetişkin kafatası parçası üzerinde yapılan incelemelerde, bu insanların ilk önce derisinin yüzülüp üzerindeki etlerinden arındırıldığı; ardından da kemiklere çakmak taşıyla oyuklar açıldığı anlaşıldı.

 

 

 

 

Göbeklitepe’de bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli Paşabahçe tarafından el imalatı camdan ‘pate de verre’ tekniği ile şekillendirildi.

Bu olağanüstü güzel cam heykel Gaziantep’teki Sanko AVM’de bulunan Paşabahçe mağazasında görülebilir.

 

 

 

 

Kılıçdaroğlu-İnce polemiği…

 

Arkadaşlarıma Kemal Bey galiba artık yolcu dedim.

İtiraz ettiler! Kemal Bey kolay kolay gitmez dediler.

O halde, hele Gaziantep CHP İl Başkanı Sucu’ya durumu bir soruverin, dedim.

Sucu’nun yanıtını bugün birince sayfamızda okulabilirsiniz!
Göbekten Kemal Kılıçdaroğlu taraftarı bilinen başkan muallak konuşmuş!

 

Bu arada İnce’nin de pek metah olmadığını kendi düşüncem olarak belirtmeliyim.

Önemli bir gazeteciye, “Sen şerefsiz oğlu şerefsizsin!..” diye hakaret eden bir politikacıyı içime sindiremiyorum!

İnce, çirkin konuşmaları ile popülaritesini kaybediyor!
En azından benim nezdimde!..

 

 

 

 

Leyla…

 

Türkiye’nin sevgilisi olmuştu.

O kadar güzel bir çocuktu ki, insan bakmaya kıyamıyordu…

O dünya güzeli mavi gözlerini unutmak mümkün değil. Çok ama çok şeker bir şeydi…

Allah rahmet eylesin.

Bunu yapan caniyi asmak ona iyilik yapmak olur!

Daha beter bir ceza verilmeli.

Zeugma ağlıyor!...