TİMEO

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir kaç sene önce Antalya da İslam ülkeleri konferansı vardı . Katılan petrol zangini ülkeler Türkiye’de bulundukları müddetce, kiralık kullanmak üzere Mercedes firmasına onlarca şoförlü araba istediler. Katar Emirliği ise bu konferansta emre amade 20 adet Mercedes araç siparişi verdi.
Bunların hepsi Mercedes bayileri olan Mengenler, ve Koluman gibi firmalar tarafından gümrüklenip, plakalanıp Antalya ve yakın illerde hazır edilmişti.
Arap ülkelerinden Antalya’ya gelen Emirlerin aile efradı kaldıkları bir kaç günde bu araçlara binmişlerdi. Daha sonra araç bedeli kadar kira bedeli ödenen bu araçlar, firmalar tarafından ikinci el ayarında satılmışlardı.

Kullanmakta olduğum aracım Istanbul’da bir gece hırsızlar tarafından soyuldu. İçinde eşya olmayan aracımın iç donanımı, aracın iç yüzeyine zarar vermeden soyuldu. Sabahleyin emniyetten suç mahali inceleme birimlerini gelmeleri için aradım. Araç içinde hırsızın kan izi vardı. Ekip geldi geçmiş olsun dedi ve karakola gitmemi söylediler. İsrar ettim, ‘’ kan izi önemli bir bulgudur,bakmıyacakmısınız ? ’’ dedim. ‘Boşver amca şimdi onunlamı uğraşacağız ‘ gibi cümleler söyleyerek gittiler. Karakola gittiğimde detaylı olarak nelerin çalındığı üzerinde durmaya çalışan polislerin bu merakını anlamaya çalıştım.

Hiç inanmamakla birlikte hırsız ve polis ilişkisi olduğuna şüphem her zaman vardır. Kimi önemli kişiler hırsızlar tarafından çarpılır, ancak bir kaç saat sonra faili hemen yakalanır. Nasıl olurda kısa bir zamanda bulunur, ona aklım şaşar. Aracımı Mercedes bayisine götürüp soyulan kısımlarının kasko çerçevesinde yapılmasını istedim. Bir ay gibi bir zamanda tamirat gerçekleşti. Ancak ben bu araca tekrar binmek istemedim. Bir takasla ikinci el bir araç bulmak için araştırırken, Muğla da KatarEmir’inin 3 gün kullandığı bir aracın bulunduğunu söylediler. Eh nede olsa KATAREmiri’nin aracı, iyi donanımlıdır diye talip oldum.

Fiyatı üzerinde pazarlık ederken bütçemi aştığını anladım. Hani Katar Emiriduysa belki bu aracı bana hibe bile eder düşüncesi hiç aklıma gelmedi değil. Belki bütçemi söylesem Katar Emiriinsafa gelip adamlarına ‘Ben Metin Atamer beyi çok seviyorum, kendisine saygım sonsuzdur, Bu mercedes aracını kendisine hibe ediyorum, gereğini yapınız,’ deyip, az mustamel bu aracın tozlarını arıttırıp, içini temizletip bana hibe ederdi, diye aklımdan geçirmedim desem , yalan olur.

Katar emiri için bir mercedes nedir ki? Emir Efendinin sahip olduğu serveti saysanız, ömrünüz yetermi bilmiyorum. Türkiyede bilhassa Karadenizdeki yaylalarda, Uzun gölde, Ayder yaylasında Katar dan gelen insanların aldığı mülklerin sayısını tapu dairesi bile bilmemekte. Bakın Cumhur’u da çok sevdiği için koskoca 747-8 Jambo Jet uçağını hibe etmiş . Bu devirde kim kime bir servet hibe ederki ? Mutlaka bir çıkarı vardır. Yapılmakta olan Marmaris’teki yazlık sarayı belki Katar Emirine aktarılacaktır, kim bilir? Uçağın yıllık bakım giderlerinin 1.3 milyon dolar olduğu hesaba katılmadığını düşünmekteyim.
Cumhurla aramızda tek fark her ikimizde Katar Emirinin eskisine sahibiz ancak ben bedelini ödeyerek binmekteyim diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.







TİMEO