Mozaik parçalarının hikayesi!

YAYINLAMA: 04 Ekim 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 04 Ekim 2018 / 20.00

Zeugma mozaik parçalarının macerasını özetle size duyurayım istedim. Bütün detayları sayfalarca yazabilirim. Ancak, gereği yok diye düşünüyorum.

 

Önceki gün Hürriyet gazetesinin manşetinde mozaik parçalarıyla ilgili haberi okuyunca canım sıkıldı. Çünkü bu olayı Türkiye’ye ilk kez duyuran benim. Parçaların getirileceğini de duyuran ben olmak isterdim.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde olduğunu, mozaik parçalarını getireceğini duyunca kendisine 26 Eylül 2018 tarihinde şu mesajı gönderdim.

 

Değerli Bakan’ım,

Belki faydası olur diye bu özet bilgiyi arz ediyorum.

Bowling Green State University ile ilk temas kuran benim.

Mozaik parçalarının ait olduğu yere dönebilmesi için kentin yerel gazetesi ile iletişime geçmiştim. O gazete benim konu ile ilgili makalemi yayınladı.

Sonuçta, üniversitenin öğrencileri mozaik parçalarının hemen ait olduğu yere gönderilmesi için girişimde bulundular. Yazılı ve görsel aktivitelerinin yanı sıra eylem bile yaptılar.

Kentin yerel gazetesi de kent sakinlerinin nabzını tutmak için anket düzenledi. Halk da mozaik parçalarının ait olduğu yere gönderilmesini istiyordu.

Bu olay siz henüz Başkan seçilmiştiniz o tarihlerde oldu.

İyi akşamlar dileklerim ve saygılarımla.

Aykut Tuzcu

 

 

27 Eylül 2018 tarihinde de tekrar mesaj gönderdim.

 

Değerli Bakan’ım,

Bugün Özgen Acar’ın yazısını okuyunca konu ile ilgili son zamanlarda bir hayli geri kalmış olduğumu üzülerek anladım.

Mozaik parçalarını Cumhurbaşkanı’nın uçağı ile getiriyormuşsunuz! Doğru mu?

Aykut Tuzcu

 

Buna da cevap vermedi.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e konuştu. Haber, 2 Ekim 2018 tarihinde Hürriyet’in manşetinde yayınlandı.

                                      ***

Fazla ayrıntıya girmeden, zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’e gönderdiğim mektubu sunuyorum. Altında da onun bana yanıtı var. (Muhterem insan, yazar Özgen Acar’la da bu konu ile ilgili yazışmalarımız var. Yazım uzayacağı için o yazışmaları şimdilik köşeme almıyorum.)

 

Asım Bey,

Zeugma'nın 1960'lı yıllarda talan edildiğini biliyoruz. 

Mozaiklerin önemli bölümlerinden alınan frapan parçalar yurt dışına kaçırılmıştı.

Ohio'daki Bowling Green State University, 1965 yılında New York'ta bulunan bir dealer'dan 35 bin dolar ödeyerek 12 parça mozaik satın almış. Bunları da daha sonra kurdukları 'Wolfe Center of the Arts' salonunda, zemine oyulan cam odacıkların içinde sergilemeye başlamış. Hepsinin resmini gazetemizde yayınlayacağız.

 

Bizim Bakanlık geçen senenin başlarında Genel Müdür Abdullah Kocapınar imzası ile, “Siz yüksek bir eğitim kurumusunuz, size yakışan bu eserleri sahibine iade etmektir”, diye zarif bir mektup yazıyor. Ama takip edilmiyor.

 

Daha bugün (13 Oacak 2013) üniversitenin bulunduğu bölgenin yerel basınını okurken anladım ki, üniversitenin üzerinde bir baskı oluşmuş. "Verin adamların mozaik parçalarını" şeklinde yaygın bir kanı var.

Üniversite önce Roberto Nardi'den rapor istiyor. Nardi, David Packard'ın adamı, benim de yakın arkadaşım, bizim mozaikleri restore eden mucize bir adam. Sonra profesör oldu. Olumlu rapor veriyor, bu mozaikleri zaten ben restore ettim, ben birleştirdim, o parçalar Zeugma'ya ait diyor.

 

Üniversite önce, biz bu mozaikleri yarım asır önce aldık. Yani, 100 senelik üniversitemizin yarı tarihinde bunlar bizimle beraberdi, nasıl verelim, diyorlar. Ama basının ve halkın telkini ile yumuşuyorlar. Fakat bizden kimse takip etmiyor. Onlar kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar!

 

Şimdi sen, yanına Kutalmış Hoca'yı alıp Ohio'ya gidersen, oraya da Roberto Nardi'yi ve Amerika'nın en tanınmış gazetecisi, Zeugma'nın manevi babası, dünyaya tanıtan adamı, seni sevip sayan Stephen Kinzer'i de çağırsan, tatlı dilinle mozaikleri alıp gelirsin. Çok çok adamların ödediği 35 bin doları verirsin. Ama tarihe geçecek, çoğu köşe yazarının seni göklere çıkaracağı bir iş yapmış olursun. Bu mozaikler çok önemli. Belki adamlarla kardeş şehir olunur, ne bileyim onları Antep'e davet edersin, gözleriyle Zeugma Müzesini görünce daha iyi ikna olurlar. Bu fırsatı kaçırmasan iyi olur.

 

Selamlar,

Aykut Tuzcu

 

 

Aykut bey

 

Hassasiyetiniz için tesekkurler. Konu ciddi. Müzeler Gn Md ile paylaşma ihtiyaci duydum. Gelişmelerden seni haberdar ederim.

Slm

 

Dr.Asım Güzelbey

Belediye Başkanı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

 

14 Oca 2013 tarihinde 01:03 saatinde, aykut tuzcu <aykuttuzcu@yahoo.com> şunları yazdı:

Mozaik parçalarının hikayesi!