Cinayetin asıl nedeni bu!

YAYINLAMA: 29 Ekim 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 29 Ekim 2018 / 20.00

Uzun yıllar oldu, Batı, Türkiye’den bu denli bahsedeli.
Cemal Kaşıkçı cinayeti fevkalade önemlidir. Sırf Washington Post’da eleştirel yazılar yazıyor diye bir adamın böyle parçalanarak öldürülmesine pek ihtimal vermiyorum. Mutlaka başka nedenleri vardır! 11 Eylül’ün şifrelerini bildiği iddia ediliyor. Her ne ise…
Bizi asıl ilgilendiren bu menfur cinayeti Türkiye’de işleme cesaretini nereden aldıkları?..

Kaşıkçı’nın elbiselerini giyip dışarı çıkan ‘dublör’ Muhammed Al Madani’nin ya da Başkonsolos Muhammed el Uteybi’nin elini kolunu sallayarak Türkiye’yi terk etmesini engelleyebilirdik. İstihbaratımız her şeyin farkında. Ama böyle bir tavır, şimdi daha iyi düşünebiliyorum, olayın seyrini tamamen değiştirip aleyhimize bir Türkiye-Suudi çatışmasına dönüştürebilirdi.
Türkiye, büyük fotoğrafı gördü ve olayın dışında kalarak bütün dünyanın takdirini topladı. Böyle olmayaydı, Erdoğan, Putin, Merkel, Makron görüşmesi önceki gün İstanbul’da yapılmazdı.

Ortadoğu’da siyasi dengeler açısından büyük bir ‘güce’ sahip olan krallık bu cinayeti, gerek ülkelerarası diplomatik ilişkileri, gerekse kendi içindeki güç dengelerini sarsacak büyüklükte bir “cinayet” olarak değil de bir “hamle” olarak algılıyor diye düşünüyorum.
Suudi kraliyet rejiminin ‘suçüstü’ cinayete ilişkin umursamaz açıklamaları olayı aydınlatmaktan çok, kendi hukuksuzluğunu dünya gözünde meşru hale getirmek pervasızlığını yaşıyor.

Tarihte birçok ülkenin, kendi rejimini tehdit eden cinayetleri çözmek için değil, aksine çözümsüz bırakmak için manipüle bilgiler ürettiği de bilinen bir gerçek. Kaşıkçı cinayetini siyasi ve hukuki boyutunun dışında sadece adli kriminal boyutuyla araştırmanın sonucu “15+3 karanlık adam” olmamalıdır.

“Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Cemal Kaşıkçı cinayeti zanlılarının ülkesinde yargılanacağını söyledi. Manama Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Suudi Bakan, zanlıların iadesini talep eden Türkiye'ye cevaben ‘İade meselesine ilişkin; bu şahıslar Suudi vatandaşları. Suudi Arabistan'da gözaltına alındılar, soruşturma Suudi Arabistan'da yürütülüyor ve Suudi Arabistan'da da yargılanacaklar’ ifadelerini kullandı.”

Bir de ne dedi biliyor musunuz?
"Daha önce de net bir biçimde ifade ettiğimiz üzere eksiksiz ve şeffaf bir soruşturma yürüteceğiz ve sonuçlar kamuoyuna açıklanacak!”
Ziya Paşa böyle durumları şöyle değerlendiyor:
Sen herkesi kör, alemi sersem mi sanırsın?

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta içi yaptığı zarif açıklamada, olayın cereyan ettiği yerin İstanbul olduğunu belirterek, Suudi Arabistan kralı ve üst yönetimine yargılamanın İstanbul'da yapılması çağrısında bulunmuştu.

 

Martin Chulov da aynı kanaatte!
Erdoğan krizi fırsata çevirdi!..

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin Orta Doğu Editörü Martin Chulov, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi ve ardından yaşanan gelişmeler sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgedeki güç ve etki alanı mücadelesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman karşısında avantaj yakaladığını yazdı.
Chulov analizinde, Erdoğan ve Veliaht Prens Muhammed'in Kaşıkçı cinayeti üzerinden karşı karşıya gelişini işledi!

Yatırım zirvesi yaklaşırken Suudi Arabistan'da sarayın bazı odalarını panik sarmış durumda. Erdoğan, Suudileri tam da istediği gibi köşeye sıkıştırdı. Hiçbir zaman 33 yaşındaki prense yakın hissetmeyen tecrübeli Türk lider krizi fırsata çevirdi.

Bu iki liderin Orta Doğu için çok farklı vizyonları var. Erdoğan hem ülkesinde hem de sınırlarının ötesinde siyasal İslam'ı savundu. Özellikle Mısır'da eski başbakan Muhammed Mursi'nin iktidara gelmesi ve düşmesinin ardından Türkiye Katar ile yakınlaştı. Mursi'nin düşüşünün ardından kaçanlara kapılarını açtı ve Suudi Arabistan ile müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) varoluşsal bir tehdit olarak gördüğü Müslüman Kardeşler'i savundu.

Ama bölgesel güç ve etki mücadelesinde kaybeden taraf oldu.
Prens Muhammed Suudi Arabistan'ı baştan aşağı yenilemeye girişti. Mursi iktidardan düştükten sonra Suudi Arabistan, Mısır ve BAE üçlüsü kazanan tarafta oldu.

Erdoğan için Kaşıkçı cinayet tarihi bir an oldu. Riyad'ın müttefiklerinin bile tepkisini çeken zalim bir eylem, Erdoğan’a durumu tersine çevirme şansı sundu. Tecrübeli Türk lider krizi fırsata çevirdi.


Cinayetin asıl nedeni bu!