AKP Madımak’ın altında kaldı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sivas katliamı konusundaki zaman aşımı kararı, 19 yıl sonra vicdanları bir kez daha kanattı.

Adalete ve devlete olan güveni bir kez daha sarstı.

Katliam sırasında Madımak Oteli’nde bulunan Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, "Mahkeme heyeti, memur. Ben hükümeti sorumlu buluyorum. Konu failler değil, beş, on kişi ve onların 20 yıl sonra gelecek cezaları çok önemli değil. Hükümetin duruşu önemlidir ve çok şeyi değiştirebilir. Hükümet, kendine dokunmayan konuların üzerine gidebiliyor ama kendine dokunan bir konu olduğunda ortada böyle bir çaba olmadığını görüyoruz" diye değerlendiriyor mahkemenin kararını.

AKP, istediği kadar, bunun bizimle ilgisi yok, biz yargıya müdahale etmiyoruz desin!

                                                                              ***

Bu, hukuk ve Türkiye adına yüz kızartıcı kararı protesto edenlerin üzerine gaz bombası atılması, Ali Nesin’in hükümetle ilgili yorumlarında haklı olduğunu gösteriyor.

Madımak katliamı, 19 yıldan beri hiç sönmeden yüreklerimizi yakıp, kanattı. 35 tane aydın, yazar, sanatçının diri diri yakılması karşısında herkesin tek beklentisi hukukun bu katliamı yapanları cezalandırarak, kanayan yüreklere merhem olması, devletin katliamları affetmeyeceğini göstermesiydi, olmadı.

Hrant Dink davasında mahkeme nasıl, “Bu olayın arkasında örgüt olduğuna inanıyoruz ama delil bulamadık” diye bir skandala imza attıysa, Sivas Madımak katliamı davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de ,”Bu insanlık suçu ama, yapanlar kamu görevlisi değil” gerekçesiyle zaman aşımı kararı verdi.

                                                                              ***

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir'in "İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' demesine karşılık, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi AİHS, “Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar bakımından kanuni sınırlamaların uygulanmayacağını" öngörüyor.

1982 Anayasası'nın 90. maddesinin son hükmünde de "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir " deniyor.

Bu bakımdan davanın düşürülmesinin hukuki bakımdan yanlış olduğu ifade ediliyor.

                                                                               ***

Sivas Katliamı ile ilgili olarak 124 kişi tutuklanmıştı.

Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama, 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi. 

37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.



2004 Kasım'ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası'nda "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak" suçundan 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK'ya göre tahliye etti. 



Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK'daki lehte hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

6 sanık hakkında davanın düşürülmesine karar veren mahkeme, sivil toplum kuruluşlarının,

"Adalet herkese gereklidir. Adalet vazgeçilmezdir. Adalet yerini bulmazsa zulüm yapanlar, haksızlık yapanlar, katiller, caniler zamanaşımı sayesinde ceza almaktan kurtulurlarsa, bu durum ülkeyi karanlığa sürükleyecektir. Bir ülkede adaletin varlığından söz edebilmek için; yasaların ve genel olarak hukukun, yaşam hakkını temel alması, insan haklarına saygılı olması ve insan onurunu koruması gerekmektedir" şeklindeki haykırışına kulak tıkadı.

                                                                              ***

Kuşkusuz, en az olay kadar vicdanları rahatsız eden, adalete inancı ve güveni sarsan bu karar daha uzun süre tartışılacak.

AKP, yargıya hiçbir müdahalesinin olmadığını söylemesinin hiç kimse açısından inandırıcılığı olmaması nedeniyle eleştirilerin hedefinde olacak.

Prof. Dr. Ali Nesin davanın bu şekilde sonuçlanmasının sorumluluğunun AKP hükümetinde olduğunu söylerken, "Hükümet çok güçlendi. İstediği savcıyı tayin ediyor, istediği zaman tutukluyu serbest bırakabiliyor, istediği yasayı çıkarıyor. Durum buyken, Sivas Davası'nın zamanaşımına uğraması hakkında bir adım atılmamasını, hükümetin duruşunu esefle karşılıyorum" diyor.

Gerçekten yazık, hem de çok yazık!

AKP Madımak’ın altında kaldı