Konkordato

YAYINLAMA: 12 Kasım 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 12 Kasım 2018 / 20.00

Bugün Gaziantep Ticaret Odası’nda konkordato ile ilgili bilgilendirme, seminer var.

Yerinde düşünülmüş, elzem bir seminer.

Önce, böyle bir seminere geliş serüvenimiz üzücü oldu! Ama sanayicilikte, ticarette bunlar var. Olmaması mümkün mü?

Bizim gazetenin 72 yıllık koleksiyonuna bakıyorum, tüccarlardan zamanımıza ulaşan birkaç firma olsa da, devirlerinin parlaklığında değiller. Üreticiler de, bir istisnasıyla öyle!

 

Antep, Mezopotamyadır.

Buranın genine sahiptir. O tarihten zamanımıza değişen pek bir şey olmamış.

Milattan önce binlerce seneden bu yana Anadolu’da birçok medeniyet kurulmuştur. Bu medeniyetler maddi ve manevi Anadolu’da çeşitli izler bırakmışlardır. Anadolu’nun mayasının tutmasında ve her yanının tarih kokmasında bu medeniyetler etkili olmuştur.

 

Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında etkili olan medeniyetlerden biri de Asurlar olmuştur. Milattan önce 2000 yılında kurulan ve şehir devletleri halinde yaşayarak Asur şehri civarında yerleşen bir medeniyet olarak ticaretle iştigal etmişlerdir.

 

Asurlular, Sümerlerden yazıyı öğrenerek yazının Anadolu’ya girmesinde etkili olmuşlardır. Ticari faaliyetlerinde yazıyı da kullanarak medeniyetlerinin uzun yıllar kalıcı olmasını sağlamışlardır. Asurlular, ticaret yollarını imar etmiş, ticari faaliyetlerin en doğru ve en çağdaş şekilde yapılmasını sağlamışlardır.

Anadolu coğrafyasında uzun yıllar etkili olmuşlardır. Milattan önce yedinci yüzyıla kadar etkinliklerini sürdürmüşlerdir.

 

Asurluların gelir kaynaklarından biri de faizden elde ettikleri paradır. Yalnız kendi şehir devletlerinde değil, diğer şehirlerde  de faizcilik yaplardı.

Yıllık faiz yüzde 30 olarak tespit edilmiş olmasına rağmen, Asurlu tüccarlar türlü hilelerle bunun çok üzerine çıkarlardı.

Çitfçi havalar iyi gitmeyince borcunu zamanında ödeyemez daha ağır şartlarla tekrar borçlandırıldı.

Kral, bazen bu haksızlıklara karşın af ilan ederek bir nevi adaletin oluşmasına yardımcı olurdu.

 

Bunu da hesap eden Asurlu tüccarlar borç metinlerine bakın nasıl bir madde koymuşlardı: (Bu metinler taş üzerine yazılı olup müzelerimizde görülebilir. Ben de bu bilgileri Tahsin Özgüç’ün ‘Kültepe’ adlı eserinden aldım. Yazıtların tercümeleri de bu kitap da var!)

Hatahsu ve karısı, Haliskan Aduman’a 13 (Sekel) gümüş borçludurlar. Gümüşü hasat zamanı ödeyeceklerdir. Gümüşün ödenmesinden zincirleme (Müteselsil kefil yani! Bu iş görüyorsunuz o zaman da varmış!) sorumludurlar. Tamuria önünde, Pithana önünde (Tanrılar o zaman demek faize karşı değillermiş!) kralın ülkeyi borçtan affetmesi halinde bu onların borcunu affetmeyecektir.

 

Gördünüz mü? Kral affetse bile arkadaş paramı ödeyeceksin, diyor. Faiz, kralın bile önüne geçiyor.

Bu topraklarda bu iş böyle!

 

Şimdi gelelim konkordatoya

Asılnda son derece medeni ve faydalı bir olay. Ama bizim sanayiciler gelmeye çekinirler! Muhasebecilerini falan göndereceklerdir. Çünkü bankaların istihbaratçıları seminere gelip kimlerin geldiğini saptayacaklardır! (Burasını ben uydurdum, lütfen latife olarak kabul edin!!)

 

Değerli firmalarımız hakkında çıkarılan asılsız dedikoduların giderilmesinde bu seminerin katkısı olacağını düşünüyorum.

 

 

 

4 bin sene sonraki durum nedir?

 

Bakın, haksız elde edilen faiz paraları sonunda nereye gidiyor.? Örnek olarak iki bankanın açıklamalarını köşeme aldım. Aslında hepsi böyle!

 

“ING Bank A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından ING Bank A.Ş.  Genel Müdürlüğü’ne verilen yetki çerçevesinde, Bankamızın takipteki alacaklarının satışına ilişkin 17.10.2018 tarihinde düzenlenen ihale sonuçlanmış olup, toplam 533.026.621-TL kayıtlı bedelle izlenen yasal takipteki bireysel ve  ticari nitelikli kredi alacaklarımız toplam 10.100.000-TL bedel karşılığında Arsan Varlık Yönetim A.Ş., Armada Varlık Yönetim A.Ş. ve İstanbul Varlık Yönetim A.Ş. olmak üzere 3 firmaya satılmıştır.”

 

Halkbankası’nın açıklaması da şöyle: “Bankamız yönetim kurulunun kararıyla 27.09.2018 tarihinde yapılan ihale sonucunda, bankamız takipteki krediler portföyünün 76.685.144.-TL tutarındaki kısmını oluşturan alacaklarımız, 4.500.000 TL’lik satış bedeli nakden tahsil edilmek suretiyle Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.’ye 05.10.2018 tarihinde devir ve temlik edilmiştir.”

 

Görüyor musunuz? Borcun aslını 53’te 1 fiyatına satıyorlar.

Peki, bu zarar keselerine mi küsüyor?

Ne münasebet! Ödemesi iyi olan diğer borçluların bir şekilde üzerlerine bindiriyorlar!

Konkordato