Ahlaksız Teklif

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hatırlayın çok güzel bir film vardı 1993 senesinde yapılan . Baş kadın oyuncu Diane rolünde Demi Moore ve eşi David rolünde ise Woody Harrelson’un oynamıştı.
Film Las Vegas’da başlar, yeni evlenen Woody Harrelson ile Demi Moore balayı için geldikleri bu kumar şehri Las Vegas’da bir birine delice aşık bir çifti canlandırırlar. Filmin esas adı Indecent Proposal’dır .
Yaşlı milyarder John Gage rolündeki Robert Redford, bir şekilde bu genç mutlu çiftle kumarhanede tanışırlar. Diane nin güzelliğine kapılan John Gage , genç kadınla bir gece geçirmek için 1 milyon dolar teklif eder.

Bu teklife önce hayır demeye çalışırlar. Daha sonra aralarında konuşarak paranın gücüne kapılarak fikirleri çelişir. O para ile ne yapabileceklerini aralarında tartışırlar. David konuya yaklaşmak istemez, nede olsa yeni evli ve eşini bir geceliğine bir başkasına vermek ağır gelir. Diana ise bu paranın çok büyük bir meblağ olduğundan, bir geceye değer, demeye getirir. Kocasını ikna eder. Hani meshepleri geniş olan insanların düşünebileceği bir bakış açısından, böyle bir paraya neden olmasın diyerek kabullenilecek bir durum mudur ?

Bunu bilmemekle birlikte, bizim toplumumuzu zorlayan bir konu olsa gerek. Bir televizyon kanalında her gün yayınlanan, çarpık ilişkilerin yaşandığı bazı ailelerin böyle bir durumu ancak kabul edebilecek bir konum olarak görmekteyim. Diana kocasını ikna ederek John Gage‘e kabul ettiğini bildirir. Otelin pistine inen helikoptere binmeden önce yaşlı adam 1 milyon dolarlık çeki kadının kocası, David’e takdim eder.

Helikopter otelden havalanırken heliporta koşarak gelen David, vazgeçtiğini söylemek ister, ancak geç kalır. Denizde bekleyen yatta geceyi geçirmek üzere hareket ederler. Bütün irtibatların kesilmesi için telefonları geride bırakırlar. Hüzünlü genç koca eşini eli ile ateşe attığını anlar, fakat köprünün son çıkışının çoktan kaçırılmış olduğunu idrak eder.

Genç kocanın ne yaşadığından ziyade genç kadının yaşlı Milyarder ile neler yaşadığı filmin ana konusu olur. Bir gecede evli bir kadının, yaşlı bir adama aşık olup aklı değişebilirmi? Cevap kişiden kişiye değişecebileceğini düşünmekteyim. Milyarder bir insan size aşık oluyor, eşinizi bırakıp büyük bir para ile yeni bir hayata merhaba dermisiniz? Neden olmasın, dünyaya bir defa geliyoruz, refah içinde yaşamak bizimde hakkımız diyebilirmisiniz?

Akside söylenebilir, manevi değerlerim benim için olmassa olmazımdır, bu nedenle 1 milyon doları geri çevirebilirim, diyebilirsiniz? Bu konularda 1 milyon dolara ahlak değerlerinizi satabilirsiniz?
Filmin sonucunu söylememe gerek olmadığını düşünüyorum. Teklif ahlaksızdır, kabul etmekle, davet çıkarılan bu ahlaksızlığa ortak olmak aynı düzeydedir.

Her konuda olduğu gibi siyasettede ahlaksız teklifler olması bence normal görünmeye başladı. Kişinin doğrudan ahlaksız olduğunu toplum önünde haykırarak bağırdıktan sonra, onunla kol kola yürümek, bu ahlaksızlığa ortak olmayı anlatmazmı? Dün dündür bu gün bu gündür, diyerek geçmişe bir sünger çekebilirmisiniz? Hani akraba, kardeş gibi bir ilişkiniz varsa, kulak arkası edebilirsiniz ancak, hedefleri, manevi değerleri , ilkeleri tam tamamına zıt iki siyasi kurumun bir birlerini ağır itham edip daha sonra aynı ayakkabıcıdan kutuları alıp kol kola yürümeleri, mesheplerinin geniş olduğuna işaretmidir diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Ahlaksız Teklif