Trump’ın başlattığı ticaret savaşları neyi gösteriyor

YAYINLAMA: 22 Mart 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 22 Mart 2019 / 20.00

ABD’nin Çin’le yaşadığı ekonomik rekabet, son olarak bizzat ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşlarıyla yeni bir aşamaya ulaştı.

ABD’nin Çin’le yaşadığı ekonomik rekabet, son olarak bizzat ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşlarıyla yeni bir aşamaya ulaştı.

İki ülke arasındaki ekonomik, dolayısıyla da politik rekabet, teknolojik rekabetle de kızışıyor üstelik.

ABD, başlattığı ticaret savaşlarında müttefiklerini yanında göremediği, tersine onların itirazlarıyla karşılaştığı için, Atlantik İttifakı’ndaki çatlağın, ekonomik konulardaki görüş ayrılıkları nedeniyle, daha da derinleşmesi muhtemel.

 

ABD, dünyadaki başat konumunun aşındığını görüyor. Serbest ticaret üzerindeki nüfuzunu koruyamaması halinde, daha hızlı irtifa kaybedeceğini biliyor. O nedenle en büyük ticari rakibine karşı saldırganlaşıyor. Ne var ki bu hamleleri, umduğu sonucu vermiyor. Tersine, Çin’in elini güçlendiriyor, hem de ABD’nin müttefikleri nezdinde. 

 

ABD; dünyanın en büyük ekonomisi, büyüklüğü 18.5 trilyon dolar. Borcu 20 trilyon dolar. Çin; 15 trilyon dolar ekonomik büyüklüğüyle, ABD’nin ardından ikinci geliyor.

Satın alma gücü paritesi üzerinden yapılan hesaplamalara göre ise dünyanın en büyük ekonomisi. 2018’de Çin’in iç pazarı ABD’yi yakaladı.

ABD, dünyanın ithalat şampiyonu, 2.249 trilyon dolar ithalat yapıyor.

Çin dünyanın ihracat şampiyonu, 2.97 trilyon dolar ihracat yapıyor. O nedenle Çin’e “dünyanın fabrikası”, “dünya ekonomisinin lokomotifi” deniyor.

 

 

 

 

  

 

21 Mart Dünya Şiir Günü

 

Arjantinli şair J.Luis Borges, Şiir gerçekten olmuş olanı değil de bir özlemi dile getirdiğinde güzeldir” demiş.

Dünya Şiir Günü vesilesi ile özlediğiniz tüm güzelliklerin şiirlerle gerçekleşmesini dilerim.

 

Ayaklarım çıplak

Geceler uzun ve sıcak

Şarap kırmızı ve soğuk

İçim buruk 

İnsanlar cıvık

Bi’o kadar alçak

Ben Yükseklerde           

uçarım.

 

Murat Molu

 

 

 

 

 

 

Polisle vatandaş arasında gerçek bir hikaye!..

 

Mississippi'de oturan 82 yaşındaki George Philips yatmaya giderken, karısı yatak odası penceresinden bakar ve George'a bahçedeki kulübenin ışığını açık bıraktığını söyler.

 

George arka kapıyı kapatıp, ışığı söndürür, fakat kulübenin içinde hırsızların saklandığını fark eder. Hemen polisi arar ve durumu bildirir.

Polis ona hırsızların evin içinde olup olmadığını sorar. George, "Hayır" der.

Bunun üzerine polis, "Şu anda tüm birimler meşgul. Kapınızı kilitleyin. Memurlardan biri müsait olduğunda yanınıza gelecektir." der.

George, "Tamam" der ve telefonu kapatıp, 60'a kadar sayar.

Ardından tekrar polisi arar ve der ki: "Merhaba! Biraz önce bahçemdeki kulübede hırsızlar olduğunu bildirmek için aramıştım. Bu konu hakkında daha fazla endişelenmenize gerek kalmadı! Çünkü, az önce hepsini vurdum!" Telefonu kapatır.

 

5 dakika içerisinde, 6 polis arabası, 1 Swat ekibi, 1 helikopter, 2 itfaiye aracı, 1 paramedik ve 1 ambulans Philips'lerin evindeydi ve hırsızlar suçüstü yakalanmışlardı.

Polislerden biri George'a: "Yanılmıyorsam onları vurduğunuzu söylemiştiniz." der.

George ise şöyle yanıtlar: "Yanılmıyorsam siz de tüm birimlerin meşgul olduğunu söylemiştiniz".

 

(Bu gerçek bir hikayedir.)

 

 

 

 

 

Eğreltiotu

 

Avustralyalı çizer Pat Chambell, Christchurch saldırısına ithafen, saldırıda ölen 50 kişinin anısına Yeni Zelenda’nın sembolerinden biri olan eğreltiotunu ibadet eden 50 kişi ile özdeşleştirmiş

Müthiş bir zeka, yaratıcılık ve daha da önemlisi zerafet

Bu seviyelere nasıl, ne zaman geliriz bilemiyorum!..

 

Trump’ın başlattığı ticaret savaşları neyi gösteriyor