Topal Ördek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bilmem ki nedendir hala anlamaya çalışmaktayım, bir idare aylar önce yerel seçimlerin yapılma tarihini planladı ve belirledi ve bir kuruma görev verdi. Genelde yerel yönetimlerin başındaki insanlar kimi zaman yorulurlar.

Bazen de bu yorgunluktan şehirdeki hizmette aksamalar meydana gelir. Bazen Genel İdarede bulunan yetkililer, bu kişilerin yorulduğunu bahane ederek, ‘Metal Yorgunluğu’ gerekçesiyle görevden alırlar. Böyle durumların yasal olup olmamasına pek bakamıyoruz çünki son 15 senedir yasaları, hatta Anayasa kararlarını hiçe sayan bir iradeyi izlemekteyiz. Mahalli idare seçimlerinin neticesini ve ülke idaresini Amerikalı dostlarım ‘ Bizde Trump var, sizde de Trump var galiba ‘  demekteler. Bende, bizim Trump daha baskın diyerek konuyu geçiştirmeye çalışmaktayım. 

Günlerdir yenilmeye doyamayan bir parti teşkilatı var. Zaman kazanmak için seçimlerdeki iptal edilen oyları tekrar saydırmak için verdikleri mücadeleye hayranım. İnanmadıkları konuları nasılda savunma üretmekteler, inanılır gibi değil. Genel idare seçimleri düzenleyen kuruluşun başındaki zat’a  güvendiklerini göstermek için görev süresini bir yıl daha uzattılar. Bu durum, emekliliği gelmiş metal yorgunluğu bulunan kurum yöneticisini zora soktu gibi görünmekte. Hakimleri tenkit etmek niyetinde değilim ancak bir işi ya yapacaksın yada bırakacaksın. Ülkedeki seçim sistemi iyi kurgulanmassa kaosa girilmesi kaçınılmazdır. 

Ülkedeki önemli kurumlar satılmış, hayvancılık dar bir boğazın berisinde can çekişmekte, tarım üreticileri ‘’tarlayı ekmektense gidip bir yerde kapıcılık yaparım’’ mantığına geldiklerini izlemekteyiz. Ekin yoksa samanda yok demektir ve biz saman ithal etmekteyiz. Soğan üreticilerini vatan haini ilan ederek, terörist olarak tanımlayıp halka şikayet edip  soğan ithal etmekteyiz. Patates de aynı kadere sahip.  Geminin siğsteki gözcüsü yurdum insanı kazığın taa tepesinden gırtlağı yırtılıncaya kadar bağırarak denizin bittiğini ve karanın göründüğünü haber vermekte. Ancak bu kara ciddi bir kara ve ufuk simsiyah. Bir kaç yıldır yerel idareler seçimine odaklanan  Ülkenin Genel yönetimi, bütün olarak ülkenin yerel yönetiminide ele geçirmeyi planladığı bir gerçek. Güçlü bazı yerlerdeki seçmenin zayıf yörelere kaydırılma planları, Muhtarları 5 Tepe de sık sık  tolayıp maddi destekler verilmesi, yerel seçimlerin mühendisliği içinde mütalaa edilerek, kolay bir seçime gideceklerini düşündüler. 

Bu analizlere gerek varmı diyeceksiniz, haklı olabilirsiniz. Ancak seçimlerin hemen peşinden ortaya çıkan siyasi durumda, tarafların verdikleri beyanatları değerlendirme konusunda yardımcı olur diye düşünmekteyim, Verilen beyanatlardan anlaşılan  sanki Yüksek Seçim Kurulu başkan ve görevlileri muhalefet partisinin atadığı insanlar, İktidar partisi ise bu seçimde en çok zararı gören taraf olak temayüz etmekte. Seçim sonrası ortaya çıkan aritmetikte büyük şehirlerin önemli kısmını muhalefet partisi kazanmış olduğunu izlenmekteyiz. Bir kez itiraz, daha sonra toplu itirazlar, hile yapıldığı iddiasını ekranlardan izlenirken, ihtimal sayılacak çuvallara muhalefet partisinin sahip çıkması size tuhaf gelmiyormu ?  Seçim sandığında görevlilerin %60 iktidarın adamı. Hile olduğunu da iddia eden,  gariptir iktidar partisi. 

Neticenin nasıl tezahür edeceğini tahmin eden 5 Tepeli, ‘ Benden olmayan belediyeleri çalıştırmam, onlara parasal DEVLET desteği vermem ‘ anlamına ettiği sözlerin tanımlandığı deyimlere takıldım. ‘Topal Ördek ‘ bu tabiri ben duyduğumu hiç iddia edemem. ‘’Topal Eşşek’’ deyimi  bilinir, ancak bu etkiyi ÖRDEK le ifade etmenin doğru olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Şöyle yada böyle kontrolu kaybeden, seçimden sorumlu iktidar partisi yöneticileri, kendi koltuklarından endişe duyduklarından, nereye saldıracaklarını pek kestiremeden ördekleri hedef aldıklarına inanıyorum, diye bir sözüm geldi hem nalına hem mıhına.

Topal Ördek