Naci Topçuoğlu

YAYINLAMA: 13 Mayıs 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2019 / 20.00

İngiliz babalar ilk oğullarına kendi isimlerini verirlerdi. Şimdi bu ne kadar uygulanıyor, bilemiyorum.

Orada eğitim gördüğüm yarım asır önce bunu yadırgamış, bir anlam verememiştim.

Rahmetli Naci Topçuoğlu (1941-2008) Ağabey oğluna kendi adını verince hoşuma gitmiş, anlamlı bulmuştum. Önceki gün Naci Ağabey’in 11. vefat yılı nedeniyle yapılan anma töreninde bunu düşündüm. İsmin unutulmaması, yaşatılması açısından önemli. Naci Ağabey’in oğlu da kendisini gibi son derece beyefendi, sakin, karşısındakine hep olumlu enerji veren bir genç.

 

Naci Ağabey’le her hafta toplanan bir derneğin üyeleri olduğumuz için sıkı temasımız vardı. Naci Ağabey Kilisli, benim de kayınpederim Kilisli olunca aramızda sevgi ve saygı bağı doğal olarak arttı.

Gaziantep Sanayi Odası kurulurken, sıkı iletişim içinde olduğum için ilk açıldığım sanayicilerden biriydi. Önemli bir sanayiciydi. Birlikte çalıştık. GSO’nun ilk Meclis Başkanlığını Naci Topçuoğlu yaptı.

 

Celal Doğan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ona Gaziantepspor’la ilgilenmesini, şehrimizin Türkiye’de ve Avrupa’da tanınması için futbolun çok önemli olduğunu söylemiştim. O da, bu işin parasız olamayacağını belirtince, peki onu da hallederiz demiştim.

Naci Ağabey elini taşın altına koydu, Gaziantepspor’da uzun yıllar As Başkanlık yaptı. Bu süre zarfında Gaziantepspor başarıdan başarıya koştu.

 

Naci Ağabey’in Gaziantep sanayisinin gelişmesinde önemli katkısı var.

Bugün yıllık yalnız ihracatı 1.5 milyar dolar olan Gaziantep’in en büyük ihracat ürünü halının ve bu sektörün gelişmesinde onun önemli payını burada vurgulamak isterim.

Gaziantep’te halı akrilik iplikle dokunuyordu. Topçuoğlu, Antep’te PP iplik tesisi kurdu. Bu anlamda böyle bir tesis dünyada bir ilkti. Ben de bazı randevuların alınmasında yardımcı olduğum için bütün gelişmeleri haliyle biliyordum.

 

O sıralar daha önce benzeri yapılmamış Zeugma isimli çok güzel aylık bir dergi çıkarıyorduk. Naci Ağabey’in haberi olmadan dergiye tam sayfa bir reklam koydum: ‘World Premiere/Dünya Galası...’

Daha makinalar bile gelmemişti, ama ben olacakları haber veriyordum reklamda!..

Naci Ağabeyi arkadaşları ardı ardına telefon açıp tebrik etmişler. O da, “Ne oldu ki?” demiş. “Nasıl ne oldu ki, PP İplik tesisi kurmuşun, reklam vermişin ya!..” deyince daha reklamı görmediği için bana telefon etti:
Eeeh yorum, bunu da mı yapacaktın?” dedi ama gün içindeki diğer olumlu ve güzel telefonlardan sonra kızgınlığı mutluluğa dönüşmüştü...

 

O yıllarda halı akrilik iplik kullanılarak imal edilirdi. Gaziantepli halı imalatçıları da ilk başlarda PP iplikle halı üretimine yanaşmadılar. Ancak, PP iplik akriliğe göre çok büyük avantajlara sahipti. Tüylenmeyen, leke tutmayan, kolay temizlenen ve renk değiştirmeyen özelliklere sahip olan PP ipliğe geçiş bir süreç aldı. Değişiklik teknoloji ile birleşince Gaziantep halıcığında yeni bir çığır açıldı. Yeniliklere ayak uyduran işletmelerle Gaziantep dünyanın halı üretim merkezi haline geldi.

 

Naci Ağabey, eğitimin ulusal kalkınma hamlesinin en önemli ayaklarından biri olduğuna inanırdı. Bu nedenle eğitime yaptığı katkılar bu köşeye sığmayacak kadar çok. Keza sağlık alanında da sayısı kabarık bir hayli yatırımı var. Annesi İnayet Topçuoğlu  adına yaptırdığı hastaneyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti. Onkoloji Hastanesi’nin yapımında önemli katkıları oldu.

 

Her sene andığımız rahmetli Naci Ağabey, eşi muhterem Necla Hanımefendiye, çok sevdiğim oğlu Naci’ye ve kardeşlerine tekrar başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

 

 

Naci Topçuoğlu