Basit hesap

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Her sabah elime aldığım gazetelerin önce başlıklarını okurum. İlgimi çeken başlığın hemen içeriğine göz atarım. Kimilerini okurken konu ne kadar gerçeği yansıtmakta diye düşündüğüm olmakta. Artık yurdum insanları haberleri okurken, muhabirin vermiş olduğu bilgiye güvenip güvenmeme çelişkisinde tereddüt etmekte. Hani 50 milyon dolar bulunmadığından Tank Palet fabrikasını 25 seneliğine Katarlılar’a kiraladık ya, insan neye inanıp neye inanmayacağına tereddüt etmekte. Türkiye’nin 50 milyon doları yok mu? Yahut var da biz mi bilmiyoruz. 

Bilmiyorum hatırlar mısınız, çok ünlü kişiler 2012 yılında bir televizyon programında Myanmar’daki fakir halk için bir yardım kampanyası yapmışlardı. Gece boyunca süren bu programda mevcut iktidara şirin görünmek adına bol keseden iane taahhüt edilmişti. Toplam değerin tam olarak miktarını hatırlamamakla birlikte 89.4 milyon lira kısa zaman diliminde bir araya gelmişti. Bu verilen yardımların vergi matrahından tenzil edilmesi adına iyi bir gösteri yapılmıştı.  

Bir sene sonra Van’da bir deprem meydana gelmişti. Depremde, adada bizim bahçeye bakan bahçıvan HALİS’ de Van’da bulunuyordu. Onun anlattığına göre, depremde yataklarından havaya sıçramışlardı. Çok korkmamışlar, ama evlerinden çıkıp günlerce sokaklarda yatmışlardı. Çünkü evleri yerle bir olmuştu. Bu depremden sonra yine bir televizyon kanalında, yine ekranlarda tanınan ünlü insanlar boy gösterip, Van depremi için bağışta bulunacak hayırsever insanlara çağrıda bulunmuşlardı. Yine bu bağışlar vergiden düşülecekti. Bir gecenin bitiminde toplanan para 212 milyon liranın üzerine çıkmıştı. 

Bu programda kimileri isimlerini ortaya koyup reklam konusunu da gıdıklamış, kimileri ise adlarının okunmamasını söyleyerek erdemli bir davranış sergilemişti. Hani derler ya bir çırpıda 212 milyon lira . Demek ki böyle bir durumda, benim yurdum insanı, son derecede hassas olup, ülkesi için bir çok fedakarlığı bir anda yapabilecek hassasiyeti gösterebilir hale gelmekteydiler. 

Bu insanlara bizlerden ziyade devletin yakınlık  göstermesi gerekmekteydi. Ayrıca bu programlar toplum önünde cereyan ettiği için, toplanan meblağların nerelere harcandığının hesabının da ekranlardan topluma aleni açıklanması gerekmektedir. Demek ki  bir olağanüstü durumda milletimin sağ duyusu içinde bir gecede bu kadar paranın toplanabilmesinin mümkün olduğuna hepimiz şahit olduk. 

En büyük milli silah fabrikamızın 50 milyon dolara ihtiyacı olduğunu halk bir duysa, ne mucizeler yaratır bir düşünmekteyim. 
 

Ben eğer Cumhurbaşkanı olsam ve emrime amade 13 adet uçak filosu da var olsa, neleri düşünürüm? Bu uçakların sadece bakım ve uçuş personeli toplam giderleri yılda sabit yaklaşık 4 milyon dolara mal olmakta. On iki adet uçağın  50 milyon dolar bütçesi olduğu bir gerçektir. Çok basit bir hesapta nereye gelmiş oluyoruz.

Hani Adapazarı Milli Tank ve Palet fabrikası 50 milyon dolar olmadığından Katar devletine arpalanmıştı ya. Nerelerde neler bulunur bu memleketin bağrında, bir gecede milyonlar toplanır, bir gecede milli bir müessese bir başka ülkeye 25 seneliğine kiraya verilir, sonrası kim öle kim kala. Bu tür davranışı kimler sergileyebilir diye siz de sorabilirsiniz kendinize. Benim naçizane düşünceme göre, içinde milliyetçi ruh besleyemeyen insanların yaşadıkları ülkeden intikam alma duygularını tatmin edebilmek adına, böyle bir davranışa tevessül edebileceklerini düşünüyorum diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Basit hesap