Verba volant scripta manent*

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gazeteler, yayınlandıkları kentin, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısının arşivleridir.

Latince’de bir deyiş vardır, “Verba Volant scripta manent”, *“Söz uçar yazı kalır” diye.

Bu söz, iletişim sektöründe gazetelerin etkinliğini ve önemini dile getirmek için kullanılır.

                                                               ***

Bu yıl 67. Yılını yaşayan Sabah, Gaziantep’in 67 yıllık tanığı olarak, uzun zamandan beri 20 yıl ve 40 yıl önceki arşivini de okurlarıyla paylaşıyor.

Amaç, hem bugünkü kuşaklara yaşadıkları kentin geçmişi ile ilgili bilgi sunmak, hem nereden nereye gelindiğini göstermek, hem de geçmişte yaşanan bazı olayları hatırlatarak toplumsal hafızayı tazelemek.

                                                               ***

Gazetemizin 7. Sayfasında “20 Yıl Önce Gaziantep’te neler oldu?” ve “40 Yıl Önce Gaziantep” arşivlerini yayınlamaya başladığımızdan beri hayli ilginç olaylar yaşıyoruz.

İlki bir Akbank haberiydi. 40 yıl önce Gaziantep’teki Akbank şubesine müdür atanmış ve bu da Sabah’ın sayfalarında haber olmuş. Tesadüf bu ya! 40 yıl sonra o haberi yeniden yayınladığımızda, Akbank Gaziantep merkez şube müdürü değişmiş.  Yeni müdür göreve başladığı gün bakmış, Sabah’ta kendisi ile ilgili haber var.

Hemen telefona sarılıp, yazı işlerini arayıp, sitem etmiş: “Göreve başladığımı haber yapmışsınız ama, ismimi yanlış yazmışsınız.”

Müdür Bey’e haberin 40 yıl önceye ait olduğunu anlattığımızda tesadüfe şaşırıp, kaldı.

                                                               ***

Bir sabah gazeteye geldiğimizde arkadaşlar, jandarmadan sürekli telefonlar geldiğini haber verdiler. 

Meğer o gün 40 yıl önce arşivinde merkeze bağlı iki köy arasında silahlı çatışma olduğu yolunda bir haber yer almış.

Jandarmadan arayanlar, haberi görür görmez her iki köye de ekipler gönderildiğini, fakat silahlı çatışma olduğuna dair bir şey tespit edemediklerini söyleyip, ısrarla bu bilgiyi nereden aldınız diye soruyorlarmış.

Hemen arayıp, gazetenin üst köşesindeki, “40 Yıl önce Gaziantep” yazısına dikkat etmelerini sağladık. Gerginlik, karşılıklı kahkahalara dönüştü.

                                                               ***

Tabi, işin tatlıya bağlanmadığı zamanlar da olmadı değil.

Mesela Küllü köyünde işlenen bir cinayetle ilgili haber, 20 yıl sonra köyde yeniden kan davası başlatacaktı ki, köylülerin uyarısı üzerine, “20 yıl önceki haberde bazı isimlerde hata yapıldığı yolunda” uydurma bir düzeltme yayınlamak zorunda kaldık.

Yine 20 yıl önce sahte kolonya imalathanelerine yapılan bir zabıta baskını ile ilgili haber şimdilerde ünlü bir firmanın geçmişine uzanınca bu kez davalık olduk.

Şimdi itibarlarını zedelediğimizi iddia ediyorlar.

                                                               ***

Bir gün Emniyet Müdürlüğü’nden aradılar.

Dönemin Gaziantep Emniyet Müdürü Feyzullah Aslan, sabahleyin gazeteyi inceleyip de Akyol Mahallesi’nde bir evde fuhuş yapıldığını ve emniyetin bu durumu bir türlü önleyemediğini, mahalle halkının isyan ettiğini anlatann haberi okuyunca küplere binmiş.

Ahlak masası şefi çağırılmış, hemen ekip hazırlanıp adrese gidilmiş. Haberdeki sokak ve kapı numaraları da aradan geçen zaman içinde değiştiği ve farklı olduğu için giden ekip eli boş dönmüş.

Hep birlikte nerede yanlış yapılıyor diye Sabah’ı ellerine alıp stres içinde yeniden incelerken, sayfanın üzerindeki 40 yıl önce yazısını görüp, derin bir oh çekmişler.

Feyzullah Aslan, bu olayı gazetecilerle de paylaşınca o zaman Gaziantep Temsilcisi olan Hamza Gül, bizim arşiv yayınını NTV ekranlarına taşıdı.

                                                               ***

Ve son olay….

Önceki hafta noterden gönderilmiş bir tekzip metni ulaştı gazete ofisimize.

Tekzip metninin girişinde çimento fiyatlarıyla ilgili haberi görünce, bir an “Biz son zamanlarda hiç çimento haberi yapmadık ki” diye şaşırdık.

Ancak tekzibin ilerleyen satırlarını okuyunca, “20 Yıl Önce Gaziantep’te neler oldu” köşesinde yer alan bir haberin Limak Çimento Fabrikası A.Ş. yetkilileri tarafından güncel bir habermiş gibi algılandığını anlayıp, bu şaka gibi tekzibi haber yapmaya karar verdik ve kendi aramızda,  Limak temsilcileri, inşallah şirketin diğer işlerini de bu dikkat(!)le ifa etmiyorlardır” demeden edemedik.

***

Aslında 40 yıl ve 20 yıl öncesinin arşivlerinin bize ulaşanlardan daha fazla ses getirdiğini ve Sabah okurları tarafından ilgiyle izlendiğini biliyoruz. Bilinçli okuyanlar, bu arşivden çok etkilendiklerini ve ilgiyle okuduklarını dile getiriyorlar.

Zaman zaman bize ulaşan okurlarımız hemen 7. sayfadaki haberlerden bahsediyorlar.

                                                               ***

Her gün Sabah’ı sizler için titizlikle hazırlarken, hep şunu söylüyoruz:

Biz yalnızca bugünü yazmıyoruz. Aynı zamanda tarihe not düşüyoruz.”

Bugün Sabah okurları nasıl 20 yıl, 40 yıl önce bu kentte neler yaşandı, neler oldu, kim, ne yaptı, ne dedi öğreniyorsa, bundan 40 yıl- 50 yıl sonra da bu gazetenin arşivini inceleyenler, şimdi tarihe düşülen notlardan geçmişi öğrenecekler.

İşte bu yüzde 67 yıllık  Sabah arşivi, gelecek kuşakların istifadesine sunulmak üzere digital ortama aktarılacak.

                                                               ***

Kimbilir, belki onlardan biri de bugün yazılanlara bir tekzip göndermeye kalkar.

 

 

 

 

Verba volant scripta manent*