Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin grip aşısı yaptırması gerektiğini belirterek, “Anne adayının yaptırdığı grip aşısı doğan bebeği de ilk 6 ay enfeksiyonlardan koruyor” dedi.
Buyru, yaptığı açıklamada, gribin kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve hamileler için tehlikeli olabileceğini hatırlatarak, “Özellikle hamileler havaların soğuması ve kapalı ortamlarda bulunmanın artması ile gribal enfeksiyonların ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanırlar. Gebelerin bağışıklıkla ilgili problemleri olabildiği için daha kolay enfeksiyona yakalanabiliyorlar. Bu hem anneyi hem de bebeği, fetusu olumsuz etkiyebilecek bir durum” ifadelerini kullandı.
-“BEBEĞİN GELİŞİMİNDE DURAKLAMA, YAVAŞLAMA OLABİLİR”-
Uzun süren yüksek ateş ve enfeksiyonun, anneyi olduğu kadar bebeği de olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Buyru, şunları ekledi:
“Enfeksiyon süreci boyunca bebeğin gelişiminde duraklama, yavaşlama olabilir. Erken doğum riski artabilir. Eğer kısa sürede ve kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon söz konusu ise doktor desteğine ihtiyaç olabilir. Grip aşısı canlı virüs aşısı olmadığı için gebelikte her dönemde rahatlıkla uygulanabilir. Hem anne adayı hem de doğacak bebeği korumak açısından grip aşısı önerilebilir. Anneye yapılacak grip aşısı doğumdan sonra bebeği de ilk 6 ay boyunca grip hastalığından koruyacaktır. Oluşacak antikorlar bebeği de olumlu etkileyip, yeni doğan dönemde enfeksiyon oluşma sıklığını azaltacaktır. Aşı yerinde hafif kızarıklık alerjik reaksiyonlar, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçiştirilebilecek yan etkilere sahip olabilir ama bunlar hiçbir zaman ciddi yan etkiler değil. Onun için gebeler Ekim-Kasım aylarında grip aşısı yaptırabilir. Hamilelerde böyle hastalığın ortaya çıkmasını engellemek büyük önem taşıyor. Annenin direncini artırarak hastalıklara yakalanma sıklığı azaltılmalı. Hastalık ortaya çıktığında da gerekli önlemler alınarak gebenin iyileşmesi ve gebenin bunu en az hasarla atlatmasını sağlamak gerekir. Yapılması gereken en önemli şey, uzun süre kapalı ortamlarda bulunmamak, bulunulan odanın havasını sık sık değiştirip odayı havalandırmak. Vücut direncini artırıcı C vitamininden zengin meyvelerle beslenmek. Uyku saatlerine dikkat etmek de koruyucu tedbirler arasında.”

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.00
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.00
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin grip aşısı yaptırması gerektiğini belirtti.
İlginizi Çekebilir

Omurgaya bağlı rahatsızlıklar hareket imkanını kısıtlar
Op. Dr. Mustafa Örnek, “Omurga, kafatası ile kuyruk sokumu arasındaki omur ismi verilen kemik parçalarından meydana gelir. Omurların arasında simetrik olarak bir diziliml...
#Sağlık / 01 Eylül 2022

Diş sağlığı ve ruh sağlığı bağlantılı
Ağız ve diş sağlığı bütün vücut için önemli
#Sağlık / 01 Eylül 2022

Covid-19'dan daha ölümcül bir salgına yol açacak
Bilim insanları, bir sonraki pandemiye neden olacak virüsün tavuk kümeslerinde ve ördek havuzlarında dolaştığı konusunda uyardı.
#Sağlık / 30 Ağustos 2022

Sağlıklı bir uyku için mutlak 'karanlık'
Halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen melatoninin daima karanlıkta sentezlenerek kana karıştığını söyleyen İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali...
#Sağlık / 30 Ağustos 2022

Çocukların çizdiği resimler ruh sağlıklarını yansıtıyor!
Resim yapmanın çocuklar için önemli bir iletişim kanalı olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Nesrin Köseoğlu, “Resimler çocuğun iç dünyasına açılan bi...
#Sağlık / 30 Ağustos 2022

Diyabetli hastalarda ayak sağlığı ve bakımı çok önemli
Diyabetli hastalarda ayak sağlığı ve bakımı çok önemli
#Sağlık / 28 Ağustos 2022
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *