ANASAYFA arrow right Sağlık

Gebelikte depresyon düşük riskini arttırıyor

Gebelikte depresyon düşük riskini arttırıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Depresyon ve kaygı, erken doğuma sebep olabileceği gibi düşük doğum riskini arttırabilir ve rahim içi gelişme geriliğinin yaşanmasına neden olabilir
Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Depresyon ve kaygı, erken doğuma sebep olabileceği gibi düşük doğum riskini arttırabilir ve rahim içi gelişme geriliğinin yaşanmasına neden olabilir.” dedi.

Gebeliğin kadının hayatında birçok biyolojik ve psikososyal değişikliklerin yaşandığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Ulutaşdemir, daha önce geçirilmiş depresyon atağı, ailede depresyon öyküsü, evlilik sorunları, olumsuz yaşam deneyimleri, istenmeyen gebelik, daha önce düşük yapmış olma ve fetus hakkında kaygılanma gibi nedenlerin gebelikte depresyon için risk etkenlerini oluşturduğunu belirtti.

“Yüksek yaygınlık göstermesi bakımından depresyon ve kaygı esasında kadın yaşamında önemli bir sağlık sorunudur, buna karşın tedaviye ulaşabilme ve tedavi olma oranları düşük sayılabilir. Gebelikteki depresyon ve kaygı ise sonuçları açısından daha da önemli bir konudur.” diyen Ulutaşdemir konuşmasına şöyle devam etti, “Araştırmalar, kaygılı geçen bir gebeliğin, çocukta daha sonra davranışsal ve duygusal sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğini de göstermiştir. Bu yüzden tedavi normal durumdan farklı yaklaşımları gerektirmektedir ve belli oranda zorluklar içerir.”

Gebelerdeki depresyon ve kaygıyı sadece bir nedenle ilişkilendirmek veya açıklamaya çalışmanın doğru olmadığını söyleyen Ulutaşdemir, “Depresyonda; genetik, hormonal, psikososyal ve çevresel risk etkenlerinin önemi bilinmektedir ve daha çok çoğul ve karmaşık etmenlerin etkisiyle ortaya çıktığı kabul edilmelidir.” diye konuştu. Arzu Bulut

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *