ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Biyolojik çeşitlilik kayıt altına alınıyor

Biyolojik çeşitlilik kayıt altına alınıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına 518 bin 642 veri girişi yapıldı
Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına 518 bin 642 veri girişi yapıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik envanterini çıkarıyor. Çalışma kapsamında Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına 518 bin 642 veri girişi yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” ile Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik envanterinin çıkarıldığı belirtildi. Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına 518 bin 642 veri girişi yapıldığının belirtildiği açıklamada, ilk kez uluslararası standartta ve il düzeyinde çalışmalar başlatıldığı belirtildi. 2013-2014 yılları arasında 36 ilin biyolojik çeşitlilik envanterini çıkartan bakanlığın, 2015-2016 yılları arasında 21 ilde, 2017-2018 yılları arasında da 24 ilde envanter çalışmalarını tamamlayacağının ifade edildiği açıklamada, verilerin Nuh’un Gemisi Veri Tabanında depolandığı kaydedildi. Veri tabanı sayesinde, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik verileri tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, projenin tamamlanmasıyla biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimlerinde izlenebileceği vurgulandı.
2018 yılına kadar ise 81 ilde envanter çalışmalarının tamamlanacağının belirtildiği açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, proje ile ulusal biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanım açısından önem taşıyan ulusal biyolojik çeşitlilik unsurlarının belirlenmesi, izlenmesi ve verilerin saklanmasının hedeflendiğini ifade ettiği kaydedildi. Açıklamada, Eroğlu’nun “Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak” şeklindeki değerlendirmesine de yer verildi. (ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *