ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Kadınlar daha fazla çalışarak, daha fazla fedakarlık yaparak başarıyor

Kadınlar daha fazla çalışarak, daha fazla fedakarlık yaparak başarıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in koordinatörlüğünde yürütülen
ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in koordinatörlüğünde yürütülen ve Garanti Bankası tarafından desteklenen “Kadın Girişimciler Araştırması” kadın girişimcilerle ilgili çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.Araştırma Kadın girişimcilerin yaşadığı zorlukların temelinde, iş dünyasının erkek egemen olması ve kadınların bu dünyada yer almasına yönelik önyargıların bulunduğu yönünde bir tespit yaparken, kadın girişimciler, iş kurma aşamasında karşılaştıkları bu tür zorlukların üstesinden, daha fazla çalışarak ve bazı fedakarlıklar yaparak geldiklerini belirtti.

Araştırmada kadın girişimcilerin yüzde 56’sının kadın olmaktan kaynaklanan sorunlar yaşamadığı; geri kalanların ciddiye alınmama, küçümsenme, erkeklerle aynı ortamda çalışmalarının onaylanmaması ve cinsellikle ilgili imalarla karşılaşma gibi sorunlarının olduğu aktarıldı. Kadın girişimcilerin büyük bir bölümünün, kurumlar arasında en fazla desteği kredi olarak bankalardan aldığı, bunun dışında ise en çok sözü edilen kurumun KOSGEB olduğu belirtildi.
 
Kadın girişimci profilini ortaya çıkarmayı, sorunları saptamayı, beklenti ve talepleri ortaya koymayı, kadın girişimcileri destekleyen mekanizmaları belirlemeyi hedefleyen ve iki aşamalı yürütüldüğü açıklanan çalışmanın nicel araştırma bölümü için, 15 ilden seçilen 304 Garanti Bankası müşterisi kadın girişimciyle, Şubat-Nisan 2014 tarihleri arasında görüşüldü. Kadın girişimcilerin iş deneyimlerine ilişkin ayrıntılı bilgilere ulaşılması hedeflenen nitel bölümde ise 4 ilde, nicel araştırmaya dahil olmayan 34 Garanti Bankası müşterisi kadın girişimciyle, derinlemesine görüşme yapıldı.

Araştırma sonuçlarını duyurmak üzere düzenlenen basın toplantısında bir değerlendirme yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere şu görüşleri ifade etti: “Türkiye’de kadın girişimcilere yönelik çalışmalara ve Garanti Bankası’nın faaliyetlerine yol gösterecek araştırmanın, önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Sonuçların, kadın girişimcilerin artması için, gelecekte hangi konulara odaklanılması gerektiği hakkında, bu alanda proje geliştiren bütün kurum ve kuruluşlar için önemli ipuçları sunduğuna inanıyorum. Garanti Bankası, bugüne kadar yaptığı etkinlikler ve hayata geçirdiği özel programlarla kadınların güçlenmesini benimseyen, onlara pozitif ayrımcılık yapmayı hedefleyen bir banka oldu. Kadınların kendi işini kurma yoluyla güçlenmesini, girişimciliği desteklemenin en önemli gerekçesi olarak kabul etti. Bu nedenle, bankamızın sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez bir parçası haline gelen kadın girişimciliği çalışmalarımız, dokuz yıldır olduğu gibi önümüzdeki dönemde de aynı inanç ve heyecanla artarak devam edecek” dedi.


Konuyla ilgili bilgi veren ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit, “Garanti Bankası ile çalışmamızın en önemli nedeni, bizim kadın girişimciliği konusundaki yaklaşımımıza paralel bir bakışının ve uygulamasının olmasıdır. Kendi işini kurmak ve sürdürmek, bunun için mücadele vermek kadınları güçlendirir, ekonomik olarak bağımsız kılar. Girişimci kadınlar kendi kararlarını alabilen, bunları hayata geçirebilen, kendilerini kişisel olarak geliştirmekle kalmayıp ailelerinin refahını da artıran kadınlardır.

Bu bağlamda kadın girişimciliği özendirilmeli, kurumsal teşvik ve destekler sağlanmalıdır. Ama hepsinden önemlisi, Türkiye’de kadınların ücretli veya kendi hesabına ev dışında çalışmasını onaylayacak, toplumsal cinsiyet eşitliğini yeşertecek bir iklime duyulan ihtiyaçtır” dedi.Prof.Dr Yıldız Ecevit, kadını sadece ev yaşamına çekmeye ve iş yaşamı yerine evinde tutmaya yönelik bir süreç yerine, kadının bir girişimci olarak iş hayatının içinde aktif ve eşit bir rolle yer almasını teşvik edecek bir politikayı desteklediğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu ise araştırmanın sonuçları hakkında detaylı bilgi verdi.İşini kuran girişimci kadınların yüzde 61’i kendilerine güvenlerinin arttığını, yüzde 44’ü maddi olarak güçlendiğini, yüzde 33’ü toplumsal saygınlıklarının arttığını ve daha çok tanındıklarını, yüzde 28’i ise kararlarında daha bağımsız oldukları yönünde görüş açıkladı.

Veriler; kendi işini kuran kadın girişimcilerin, birden fazla güçlü kişilik özelliğine sahip olduğunu gösterdi. Buna göre, kadınların yüzde 31’i bağımsız kişiliğe sahip, kararlı, hırslı ve azimli olmayı önemsiyor. yüzde 25’i kendine güvenmeyi, yüzde 24’ü işini severek yapmayı, çalışkan ve disiplinli olmayı değerli buluyor. Yüzde 9’u aileye karşı sorumlu olmayı, yüzde 7’si sosyal ilişkilerde başarılı olmayı, kendi işini kurmalarında etkili güçlü özellikler olarak tanımlıyor.
 Kadın girişimcilerin yüzde 49’unun iş kurma aşamasında attığı ilk adımın, işyeri mekânı aramak ya da mevcut işyerini düzenlemek olduğu görüldü. Kadınların yüzde 71’i; piyasada tanınmak, markalaşmak, hizmet ve ürün çeşidinin artması gibi nedenlerle işlerini büyütmeyi hedeflediğini, bunun için kendi birikimleri dışında bankalardan kredi ve KOSGEB’den destek aldıklarını dile getirdi.

Araştırma kapsamında kadın girişimciler, iş kurma kararlarının oluşumuna göre; işini kendi isteğiyle kuranlar (yüzde 51), aile ve eş desteğiyle kuranlar (yüzde 31), fırsatlar ve ekonomik koşullar nedeniyle kuranlar (yüzde 18) olmak üzere 3 grupta ele alındı Kadın girişimcilerin yüzde 59’unun işini kendi birikimine dayanarak, yüzde 24’ünün banka kredisiyle, yüzde 23’ünün eşinden, yüzde 19’unun ise ailesinden destek alarak sermaye oluşturduğu ortaya çıktı.
 

Araştırma, kadın girişimcilerin yüzde 82’sinin hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini, yüzde 40’ının işkolu olarak ticaret ve satış alanında yoğunlaştığını ortaya koydu. Kadınlar tarafından işletilen kuruluşların yüzde 75’inin 2000 ve sonrasında kurulması; bu dönemde yaygınlık kazanan kadın girişimciliğini teşvik edici politika ve uygulamaların önemini işaret etti. Kadınların yüzde 70 gibi büyük bir oranının mikro işletme (çalışan sayısı 10 kişiden az) sahibi olduğu görüldü.
 


Araştırmada kadın girişimcilerin büyük bölümünün, yoğun tempoyla erkek egemen bir ortamda çalışırken, aile ve iş arasındaki dengeyi kurmakta zorlandığı; bu nedenle evliliği ve çocuk sahibi olmayı ertelediği tespit edildi. Kadınların yüzde 48’i çocuk bakımı, yüzde 31’i her şeye yetişememe ve yorgunluk sorunlarını dile getirdi. Girişimcilerin yüzde 11’i, halen iş ve aile dengesini kuramadığını söyledi. Bu dengeyi kurmak amacıyla ev işleri ve çocuk bakımı için ücretli destek isteyen kadın girişimcilerin yüzde 47, gönüllü destek bekleyenlerin ise yüzde 49’luk bir orana sahip olduğu görüldü.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *