Dünyanın 7 Harikası
Dünyanın 7 harikasını sayın desem aklınıza ilk Mısır’daki Keops Piramidi mutlaka gelir. O kadar muhteşem bir yapıyı bir başka yerde görmedim. Piramidin önündeki Sfenks’in de piramitte çalışanların boş zamanlarında aklı, gücü ve güzelliği temsil etmesi için yaptıklarını mihmandarlar ifade ederler.
Sonrasını söyleyin desem, II. Nebukadnezar tarafından Kraliçe Amytis için yaptırılan Babil’in asma bahçelerini düşünürsünüz. Aslında böyle bahçeler var mıydı yoksa yok muydu veya yok olmuş bir hayal yapıtlar mı diye hala tartışılmaktadır. Kalıntıları olmadığı için böyle bir düşünce mevcuttur.
Biraz daha araştırsak Tanrıların Kralı Zeus adına Olimpiyatlar için yapılan heykeli düşünürüz. O da Milattan önce 450 yıllarında yapıldığı söylenir.
Rodos Heykeli de bir diğer 7 harikadan biri olduğunu hatırlarız.
İskenderiye Feneri 135 metre yüksekliğinde Büyük İskender’in komutanlarından Ptolemy zamanında MÖ 290 yapılmaya başlanmışsa da, tamamlanmasını görmemiş olduğu bilinir. Bu da 7 harikadan biridir.
Kral Mausollos’un mezarı ise bizim bildiğimiz Halikarnas Mozolesi, diğer bir harika olarak kayıtlıdır. Efes’te bulunan Artemis tapınağı da 7’inci harika olarak kabul edilir.
Yani dünyanın 7 harikasının ikisi Anadolu topraklarında bulunmaktadır. Bu harikalardan günümüze pek azının kaldığını görmekteyiz.
Aslında dünyanın 8’inci harikası ne olmalı diye tartışsak mutlaka Çin imparatorluğunu düşmanlarından korumak amacı ile MÖ 200’lü yıllarda yapımı başlanan ve yaklaşık 8850 kilometre uzunluğundaki duvar, mutlaka dünya harikalarının içinde olmalı diye düşünürüm.
Biz 700 kilometre sınırı koruyamazken, Çin İmparatorluğu 8850 kilometre duvar örmüş. Her 200 metre araya gözetleme kuleleri koyarak iletişimi ve lojistiği sağladıklarına inanırım. Bilindiği gibi duvarların eni küçük bir arabanın sorunsuz yürümesine imkan verecek kadar geniş olduğunu, resimlerden de izlemekteyiz. Kuleler arasında gündüz vakti aynalar vasıtası ile bir nevi ışıklı mors kullanıldığı da söylenir. Bu sayede sadece 200 metre değil, dağlar boyunca bilgi çok kısa bir sürede kilometrelerce uzağa gönderilmiş olmakta.
Bu harikaların birkaçını görmek bana nasip oldu. Hayranlıkla izledim. Milattan önce 290 yıllarında 135 metre yüksekliğinde bir deniz feneri kulesi o tarihte yapılıyorsa, bugünün teknolojisi ile neler yapılabilmeli diye düşünmemiz doğru olur. İnsanlar artık bilgi ve doneye çok kolaylıkla sahip olabiliyorlar.
Kanımca İskenderiye Feneri’nin 135 metre yükseklikte yapılmasının nedeni, geceleri gelen gemilere çok uzaktan rota belirleyebilmesi için ışıkla yön vermek amaçlanmış olsa gerek. Aynen Çin seddinde ışıkla haberleşilmesi gibi. Burada da bir bilim işin içine girmiş olduğuna adım gibi inanırım. Nasıl telgraf kullanıldığı tarihlerde gönderilen sinyallerin bir alfabesi varsa, ışıklı bilgi aktarılmasında da bir alfabenin olduğunu düşünmekteyim. Bunların hepsi iletişim metodları içinde yürütülmekte.
Tatil için Bodrum’un Turgutreis beldesinde Kadıkalesi denilen yere yıllardır gelmekteyiz. Burada bulunan Peksimet Camii imamı yıllardır bu yöredeki insanlara hizmet vermekteydi. Camiden 5 vakit ezanı okurken bile kimseyi rahatsız etmeden görevini icra ederdi. Emekli olduğunu bu sene geldiğimizde anladık. Ezan okuyan kişinin sesi ve şiddeti değişmiş, komşu ülkenin adalarından duyulabilecek düzeye geldiğini daha ilk sabah yataklarımızdan sıçrayarak uyandığımızda anladık. İmam efendiye durumu anlatıp daha düzeysel okunması konusunda iknaya çalışmayı denedik. Hakarete varacak biçimde cevabını, Diyanet İşleri birimlerine aktardığımda, aldığım cevabı okurken gülmemek için kendimi zor tuttum. Bakınız gönderilen cevabı aynen aktarmak isterim, dikkatle okuyunuz :
“Bodrum yarımadasındaki bütün camilerimizde ezanlar Diyanet İşleri Başkanlığı 06.08.2007 tarih ve 920 sayılı genelgesi gereği ‘Ezanlar yakındaki rahatsız olmayacak en uzaktaki de duyacak şekilde okunur’ ibaresine uygun olarak okunmaktadır.”
Böyle bir teknolojiyi mutlaka MÖ 200’lü yıllarda yaşamış olan insanlara sormamızda yarar olduğuna inanırım, en uzaktaki duyacak amma yakındaki hiç rahatsız olmayacak, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.